in

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα – Συνάδελφοι σταθμάρχη: Έπρεπε να είχε δει ότι το σύστημα δεν λειτουργεί

Σύγκρουση στη Λάρισα: Υπάλληλοι του σιδηροδρόμου κατέθεσαν ανωμοτί – «Η τραγωδία πιθανώς οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ

Τη στιγμή που αποδίδονται ευθύνες για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη και ο σταθμάρχης κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, το φως της δημοσιότητας βλέπουν καταθέσεις υπαλλήλων του σιδηροδρόμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμάρχης απολογήθηκε προανακριτικά καθώς συνελήφθη ως ο βασικός υπεύθυνος για το τραγικό δυστύχημα. Ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι πάτησε κανονικά το κουμπί γιατί το σύστημα διαχωρισμού των τρένων είναι αυτοματοποιημένο αλλά δεν λειτούργησε.

Ο 59χρονος συλληφθείς παραδέχθηκε, πάντως, στη συνέχεια, το λάθος του: «Έκανα λάθος με τα κλειδιά, έβαλα τα τρένα στις ίδιες γραμμές».

Συγκεκριμένα, παραδέχθηκε πως έβαλε το τρένο που αναχώρησε από την Λάρισα στη γραμμή που ερχόταν η εμπορική αμαξοστοιχία καταλάθος, επειδή μπερδεύτηκε κάτι που το απέδωσε «στην κακιά ώρα».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάλληλοι του σιδηροδρόμου κατέθεσαν ανωμοτί, ως ύποπτοι, και οι καταθέσεις τους περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Κάποιοι από αυτούς υποστήριξαν ότι ο σταθμάρχης θα έπρεπε να δει ιδίοις όμμασοι την αλλαγή που έγινε προκειμένου να μη συμβεί η τραγωδία και τα τρένα να είναι στις δυο παράλληλες ράγες.

Η προανακριτική έρευνα εξετάζει και άλλα θέματα όπως για παράδειγμα τι έγινε με την καθυστέρηση στα Παλαιοφάρσαλα. Ακόμα εξετάζονται, δε, οι τεχνικές ελλείψεις που προυπήρχαν. Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί αύριο στον εισαγγελέα μαζί με τον 59χρονο σταθμάρχη.

«Η τραγωδία πιθανώς οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος»

«Η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος», ανέφερε – από την πλευρά του – στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ και κλειδούχος, Νίκος Τσικαλάκης.

«Δυστυχώς έχουμε χάσει και εμείς 10 άτομα από το προσωπικό. Στο σημείο της τραγωδίας γίνεται πόλεμος (…) Για να γίνει ένα ατύχημα χρειάζονται περισσότεροι από δύο παράγοντες. Η εικόνα ολοκληρωμένη, για να πούμε τι ακριβώς φταίει, ποιο είναι δηλαδή το κύριο αίτιο που συγκρούστηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες δεν μπορούμε να το ξέρουμε, είναι πολύ νωρίς» πρόσθεσε.

«Να σας πω αρχικά τι ισχύει σήμερα. Σε ένα οργανόγραμμα, στο οποίο η ίδια η πολιτεία έχει ψηφίσει και λέει ότι πρέπει να υπάρχουν 2.100 εργαζόμενοι στο Σιδηρόδρομο, σήμερα υπηρετούν 750 σε όλη την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος».

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλάει ο ένας σταθμάρχης με τον άλλον, πρέπει να γίνονται όλα λίγο πιο αυτοματοποιημένα», είπε επιπλέον ο κ. Τσικαλάκης.

To μοιραίο σήμα του σταθμάρχη – «Περνάς το κόκκινο φωτόσημο έως και είσοδο Νέων Πόρων»

Εννέα λέξεις, όσες η εντολή που έδωσε ο σταθμάρχης Λάρισας στον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62, φαίνεται ότι ήταν αυτές που αποδείχθηκαν καθοριστικές για το μοιραίο δυστύχημα.

5 υπέροχοι λόγοι για να μάθετε στο παιδί σας να παίζει σκάκι

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το «σημείωμα του θανάτου» – Οι 9 λέξεις που οδήγησαν στην τραγωδία