in

«Σπάεı» τα στερεότυπα: Η πρώτη γυναίκα καπετάνıσσα, Χρυσή Κολοκούτσα αποτελεi παράδεıγμα και μας κάνει περńφανους

Όλοι είμαστε περήφανοι για την Χρυσή Κολοκούτσα, την πρώτη γυναίκα πλοίαρχο της Andriaki Shipping Co. Ltd. Η Χρυσή αποτελεί πλέον παράδειγμα για τις γυναίκες, που τώρα μπορούν να ασχοληθούν με την εμπορική ναυτική και τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Παράδειγμα προς μίμηση
Σύμφωνα με την Andriaki Shipping Co. Ltd., θα παρουσιαστούν μια σειρά συγκεκριμένων ιστοριών και επιτευγμάτων των γυναικών που ανήκουν στην εταιρεία. Αυτές οι ιστορίες ξεκινούν από την καπετάνιο Χρυσή Κολοκούτσα και έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν περαιτέρω εξελίξεις όχι μόνο εντός της εταιρείας, αλλά και σε ολόκληρο το ναυτιλιακό κλάδο.

Η Χρυσή ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία στην Andriaki Shipping Co. Ltd. το 2011 ως ανθυποπλοίαρχος στο M/V Violando. Με την εξαίρετη απόδοσή της και την ανυποχώρητη επιθυμία της να μάθει και να εξελιχθεί, κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα πλοίαρχος στο Στόλο Δεξαμενόπλοιων της Andriakis.

Η έμπνευση της για να γίνει πλοίαρχος προήλθε από τον Έλληνα ποιητή, συγγραφέα και ναυτικό, Νίκο Καββαδία. Ο Καββαδίας, με τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, μετέφερε το ναυτικό επάγγελμα σε όλους. Από την εφηβεία της, η καπετάνισσα Χρυσή είχε το όνειρο να γίνει ναυτικός, εμπνευσμένη από τα ποιήματά του. Ήθελε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να συναντήσει ανθρώπους από διάφορες εθνικότητες και πολιτισμούς.

Όπως δήλωσε η ίδια: «Από τα 15 μου το μόνο επάγγελμα που μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω ήταν είτε του ναυτικού είτε του φαροφύλακα. Φαντάστηκα τον εαυτό μου μακριά από την πόλη, με τα βιβλία και τη μουσική μου και περιτριγυρισμένος από θάλασσα και γαλήνη».

Παρά τις προσπάθειες των δασκάλων του λυκείου να την αποτρέψουν, αποφάσισε να εγγραφεί στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού ως την πρώτη και μοναδική επιλογή της. Ήδη τότε γνώριζε ότι το μόνο πράγμα που ήθελε ήταν να γίνει ναυτικός. Το 2004, γνωρίζοντας ότι αποδείχθηκε αποδεκτή στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2004, η επαγγελματική σταδιοδρομία στη θάλασσα δεν ήταν και πολύ συνηθισμένη για τις γυναίκες, η καπετάνισσα Χρυσή εξελίχθηκε σε μία από τις μόλις δώδεκα γυναίκες ανάμεσα σε συνολικά 2000 σπουδαστές!

Τα ταξίδια της και ο δρόμος προς την κορυφή
Καθώς περνούσαν τα χρόνια, έγινε σαφές ότι η πραγματικότητα της ζωής στη θάλασσα δεν ήταν τόσο ρομαντική όσο τα ποιήματα του Καββαδία, αλλά και πάλι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί άλλη καριέρα.

Όλα αυτά τα χρόνια και καθώς προχωρούσε η καριέρα της, το κίνητρό της παρέμεινε το ίδιο «Κάνοντας αυτό που έπρεπε να κάνει για να κυνηγήσει το όνειρό της». Το 2022 η καπτα Χρυσή προήχθη σε πλοίαρχο αναλαμβάνοντας την πλοιαρχία στο M/V Nicolaos.

Το πρώτο της ταξίδι ως πλοίαρχος ήταν μια στιγμή ορόσημο για εκείνη. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία που την έκανε να καταλάβει την ευθύνη που έχει ένας πλοίαρχος, ειδικά όταν διασχίζει το πολυσύχναστο λιμάνι της Σιγκαπούρης.

Αυτό που θεωρεί πολύ σημαντικό είναι να μπορεί ένας καπετάνιος να βασίζεται στο πλήρωμα του και γι’ αυτό προσπάθησε να είναι όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτό και ποτέ δεν άφησε αιτήματα από μέλη του πληρώματος χωρίς να δώσει σημασία. Πιστεύει ακράδαντα ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι εκτιμώνται για να αποδώσουν στο μέγιστο.

Η καπτα Χρυσή νιώθει απίστευτα περήφανη που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Έκλεισε τη συζήτησή με την πιο αγαπημένη της εικόνα. εκείνη όταν αποβιβάστηκε ως πλοίαρχος για πρώτη φορά, κοίταξε πίσω της στο πλοίο καθώς απομακρυνόταν γνωρίζοντας ότι είχε κάνει καλή δουλειά και ότι το πλήρωμα της ήταν ικανοποιημένο.

Είναι Μόλις 15 ετών και έχει Ύψος 2,30μ! Μόλις δείτε ΠΩΣ κινείται, θα Μείνετε Άφωνοι!

Τι λέει το σχήμα των φρυδιών σου για την προσωπικότητα σου;