in

Με δέματα αγάπης στηρίζουν οι ενορίες συνανθρώπους μας τις άγιες ημέρες του Πάσχα

Αυτές τις ημέρες σε όλες τις ενορίες της πόλης τα πακέτα τροφίμων που δίνονται διπλασιάζονται

Οι διάφορες ενορίες σε ολόκληρη την Ελλάδα θα μοιράσουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη δέμα αγάπης εν όψει του Πάσχα. Ειδικότερα, το δέμα αυτό θα περιέχει μαγειρίτσα, ψητό αρνί, κόκκινα αβγά και τσουρέκι. 

Πιο συγκεκριμένα, βέβαια, τα περισσότερα συσσίτια των ενοριών λειτουργούν ούτως ή άλλως 365 ημέρες τον χρόνο. Ωστόσο, ακόμα και οι ενορίες που δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα εξασφαλίζουν για τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας δέματα που αποστέλλονται ή παραδίδονται σε καθένα από τα σπίτια που έρχονται αντιμέτωπα με την έλλειψη βασικών αγαθών, ώστε να μπορούν να έχουν τουλάχιστον φαγητό στο τραπέζι τους και κατά τις γιορτινές ημέρες. «Δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι τις άγιες αυτές ημέρες θα υπάρχουν πάσχοντες συνάνθρωποί μας που δεν θα έχουν να φάνε» τονίζει στην εφημερίδα ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου.

Επίσης, όπως αναφέρει, αυτές τις ημέρες σε όλες τις ενορίες της πόλης τα πακέτα τροφίμων που δίνονται διπλασιάζονται, και ενώ, για παράδειγμα, καθημερινά σιτίζονται περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας, τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα ξεπερνούν τους 5.000, διότι υπάρχει μέριμνα ακόμα και για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μικρότερες δυσκολίες. Ακόμα, η Μητρόπολη έχει θεσπίσει κατά τη θεία λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων να περιέλθει δισκοφορία προς ενίσχυση του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου και το ποσόν αυτό να διατεθεί για τον πονεμένο, τον δοκιμασμένο αδελφό, με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης.

Ο π. Ιάκωβος σημειώνει, μάλιστα, ότι το συμπλήρωμα της νηστείας οφείλει να είναι η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που χρειάζονται βοήθεια. Αλλωστε, συγκινητική είναι η προσφορά των ανθρώπων που εμπιστεύονται και ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της τοπικής Εκκλησίας, επειδή γίνεται σαφές ότι επιτελείται σημαντικό έργο ευεργεσίας, που υποδηλώνει και την αγνή και καθαρή αγάπη για τον άνθρωπο. Εξάλλου, όπως προείπε ο Πατέρας της Εκκλησίας Αγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, «όταν διαθρέψης τον πένητα, σαυτόν νόμιζε διατρέφειν. Τοιαύτη γαρ η του πράγματος φύσις, εξ ημών εις ημάς μεταχωρεί τα διδόμενα».

900 Συσσίτια

Η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων θα συνεχίσει και τις άγιες ημέρες του Πάσχα να προσφέρει φαγητό σε περισσότερους από 900 ανθρώπους, όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο προϊστάμενος του ιερού ναού, πρωτοπρεσβύτερος Οικουμενικού Θρόνου π. Χρήστος Αντώνης. Μάλιστα, σημειώνει ότι «θα έχουμε κανονικά φαγητό κάθε μέρα για όλους. Επιπλέον, για τις γιορτινές ημέρες και φαγητό και κρασί. Επίσης, όσοι παίρνουν δέματα θα παραλάβουν ένα δέμα με κατσικάκι, κουλούρια, ζυμαρικά, τσουρέκι, κόκκινα αβγά και βέβαια κρασί». Οπως μαγειρεύουμε στο σπίτι μας κάθε ημέρα, έτσι κάνουμε και στα συσσίτια» τονίζει ο π. Χρήστος και υπογραμμίζει ότι προσπαθούμε να καλύψουμε κάθε ανάγκη».

Εορταστικό παζάρι

Ο π. Χρήστος ενημερώνει, ακόμα, ότι λαμβάνει ήδη χώρα ένα εορταστικό παζάρι στην ενορία, με την ονομασία «Το καλάθι του φτωχού», για το οποίο οι εθελοντές φτιάχνουν λαμπάδες, διακοσμητικά αβγά και καλαθάκια από πηλό, και τα πουλάνε σε πολύ προσιτές τιμές, έτσι ώστε να μπορούν όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ή να αγοράσουν για τα δώρα τους, ενώ ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο τους φιλανθρωπικούς σκοπούς της ενορίας.
Ζεστά φρεσκοψημένα κρέατα θα μοιραστούν σε ολόκληρο το Ναύπλιο ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα από την ενορία του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Ναυπλίου. «Το συσσίτιό μας δεν σταματά ποτέ» δηλώνει ο προϊστάμενος του ιερού ναού π. Ελευθέριος Μίχος και προσθέτει ότι την ημέρα της Λαμπρής το πακέτο που θα παραλάβουν περισσότεροι από 250 άνθρωποι σε όλη την πόλη θα περιλαμβάνει και εορταστικά εδέσματα.

Αβγά, τσουρέκια και πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρει και η ενορία της Αγίας Βαρβάρας στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου, π. Αθανάσιος Αγγελίδης, κάνει γνωστό στην εφημερίδα ότι «αν και οι δυνατότητες της ενορίας είναι περιορισμένες και ίσως να μην μπορούμε να προσφέρουμε όσα θα θέλαμε, ωστόσο με τη στήριξη και τη βοήθεια των συνανθρώπων μας θα προσφέρουμε κάποια από τα βασικά είδη του γιορτινού τραπεζιού».

Παράλληλα, έτοιμα θα είναι το Μ. Σάββατο τα δέματα με φαγητά, αλλά και τσουρέκι και κόκκινα αβγά για όσους είναι εγγεγραμμένοι στο ενοριακό συσσίτιο του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Τούμπας, όπως γνωστοποιεί ο πρόεδρος του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου, πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Καρανταΐδης. Επίσης, αναφέρει ότι οι εθελόντριες φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού, λικέρ, τραχανά, χυλοπίτες, τσουρέκια, αλλά και λαμπάδες, και τα πουλούν στην εκκλησία, με στόχο τα έσοδα που θα αποκομίσουν να διατεθούν στο φιλόπτωχο ταμείο για οικογένειες που έχουν ανάγκη.

«Τελείωσε» τον Τατσόπουλο & όλοι τον αποθεώνουν: Απαράδεκτο σχόλιο για τον «Άγιο Παΐσιο» εξόργισε τον Καλλιάνο

Μια βόλτα στη θάλασσα μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου σας, λένε οι επιστήμονες