in

Έγραψε ιστορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ο μεγάλος νικητής με μεγάλο ποσοστό

Η ιστορική διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καταδεινυόταν από την επεξεργασία του 100% των στοιχείων των exit polls, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά και από την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε αυτά και με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 50,51%, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ (40,92 – 20,12), ενώ ακολουθεί τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 12,15%.

Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ακόμη και η Κρήτη, ένα νησί που ιστορικά το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν την απόλυτη ηγεμονία μεταπολιτευτικά, βάφεται γαλάζιο.

Η διαφορά που θα έχει στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Η ροή των αποτελεσμάτων δείχνει ότι το γαλάζιο προβάδισμα κυμαίνεται πλέον σε επίπεδα αρκετά μεγαλύτερα από εκείνα του exit poll. Μάλιστα πηγές από το κυβερνών κόμμα κάνουν λόγο για κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές εκλογικές περιφέρειες. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να προηγείται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, ακόμη και στην Κρήτη η οποία βάφεται γαλάζια για πρώτη φορά από το 1974.

Οι πολίτες με την ετυμηγορία τους τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της ανανέωσης της θητείας του κ. Μητσοτάκη, δίνοντας στο κυβερνών κόμμα αφενός ποσοστό το οποίο προσεγγίζει την επίδοση που είχε το 2019 και αφετέρου διευρυμένο προβάδισμα σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Με τους όρους του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο θα ισχύσει στις νέες κάλπες, το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα δίνει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, ακόμη και στην περίπτωση που επαναληφθεί η επτακομματική σύνθεση και στη νέα Βουλή.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο ξεκάθαρος νικητής της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραλάβει το πρωί της Δευτέρας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την πρώτη από τις τρεις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι, ωστόσο, που δεν αναμένεται να καρποφορήσει, με βάση της προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων.

Θεωρητικώς το μόνο άθροισμα που, με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης, μπορεί να δώσει κυβερνητικό σχήμα είναι μια ενδεχόμενη συνεργασία ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Τόσο, όμως, από την Πειραιώς όσο και από την Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για μια τέτοια συνεργασία.

Προεκλογικά, άλλωστε, από το κυβερνών κόμμα είχε ειπωθεί ότι δεν υπάρχουν οι «πολιτικοί όροι για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη», ενώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε επιμείνει εξαρχής ότι θα δεχόταν ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά στους λόγους για τους οποίους είναι αναπόφευκτη η προσφυγή στην επαναληπτική αναμέτρηση αφού λάβει την διερευνητική εντολή.

Το κοινό exit poll που συμφώνησαν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δείχνει ότι το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φτάσει τις 14 ποσοστιαίες μονάδες στις εκλογές.

Σύμφωνα με το κοινό exit poll, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να λάβει από 37,5% έως 41,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από 23,5% έως 27,5 .

Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής με ποσοστά σε ένα εύρος από το 11,5% έως 12,5%. Το ΚΚΕ αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστά από 6,5% έως 7,5% . Η Ελληνική Λύση καταγράφεται σε ποσοστά 4,3% έως 5,3%

Θρίλερ αναμένεται τις επόμενες ώρες για το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το κόμμα ΝΙΚΗ. Το ΜεΡΑ25 καταλαμβάνει 2,5% έως 3,5% του εκλογικού σώματος και αναμένεται να μπει – έστω και οριακά – στη Βουλή. Μεγάλη νύχτα προβλέπεται για το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 2,5% έως 3,5% και η Νίκη με 2,5-3,5

Η ιστορία του πως μια μαγική φράση έσωσε το γάμο μου

Μαρία Γιακουμάκη: «Συναντάω στο Ρέθυμνο αυτούς που έκαναν κακό στον αδερφό μου»