in

Bob Marley: Κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν τη βροχή κι άλλοι απλά βρέχονται…

15 μαθήματα ζωής του βασιλιά της ρέγκε.

Bob Marley.

Ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη ρέγγε μουσική σε όλον τον κόσμο. Ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής, συνθέτης, κιθαρίστας και ακτιβιστής, ο οποίος μάγεψε τον κόσμο με τα υπέροχα τραγούδια του…

«I Shot the Sheriff», «No Woman, No Cry», «Three Little Birds», «Exodus», «Could You Be Loved», «Jamming», «Redemption Song» είναι κάποια από αυτά… Όσο για το «One Love»,τη μεταθανάτια συλλογή του Legend που κυκλοφόρησε το 1984, πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα στην ιστορία της ρέγκε μουσικής —περισσότερα από 12 εκατομμύρια.

Ο Bob Marley τραγούδησε για τον έpωτα, την αγάπη και την καταπίεση των μαύρων από τους λευκούς. Βρέθηκε στη δίνη των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην πατρίδα του. Κάποτε μάλιστα, προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε λαϊκό είδωλο και η ημερομηνία γέννησης του τιμάται ως Εθνική Εορτή στη Τζαμάικα.

Ήταν 10 Οκτωβρίου του 1980, όταν ο Bob Marley καταρρέει στη σκηνή, στο Stanley Theater in Pittsburgh, Pennsylvania και μεταφέρεται σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ότι πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο.

Η μάχη του με τον καρκίνο είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 1977, όταν ο Marley ένιωσε ενοχλήσεις στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού του ποδιού. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις και οι γιατροί διέγνωσαν κακοήθες μελάνωμα, όπου του ζήτησαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του δαχτύλου του για να σώσουν τη ζωή του.

Ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε, επειδή του το απαγόρευαν οι πεποιθήσεις του ως Ρασταφάρι και δεν ήθελε να συντάξει διαθήκη για να διευθετήσει τα περίπλοκα περιουσιακά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε αποκτήσει 12 παιδιά από 8 διαφορετικές γυναίκες. Και αυτή ήταν απαγόρευση του Ρασταφαριανισμού.

Ο καρκίνος γρήγορα εξαπλώθηκε στα ζωτικά του όργανα. Φεύγει τελικά από τη ζωή, στις 11ης Μαΐου 1981 σε νοσοκομείο του Μαϊάμι.

Ας θυμηθούμε κάποια πολύτιμα αποφθέγματα του…

Απλά εσύ πρέπει να βρεις αυτούς για τους οποίους αξίζει να υποφέρεις.

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την μοίρα του. (από το Zimbabwe, 1979)

Γιατί να πίνω και να οδηγώ όταν μπορώ να καπνίζω και να πετώ;

Τα παράπονα είναι προσευχές στο διάβολο.

Η μουσική μου πολεμάει το σύστημα που διδάσκει να ζεις και να πεθαίνεις.

Αν κάθεσαι και τσακώνεσαι κάθε μέρα, προσεύχεσαι στον διάβολο, λέω εγώ.

Οι ωραίες στιγμές του σήμερα είναι οι θλιμμένες αναμνήσεις του αύριο.

Δεν υποστηρίζω την πλευρά των μαύρων, δεν υποστηρίζω την πλευρά των λευκών, υποστηρίζω την πλευρά του Θεού.

Οι αληθινοί φίλοι είναι σαν τ’αστέρια. Μπορείς να τους αναγνωρίσεις μόνο όταν είναι σκοτάδι γύρω σου.

Τίποτε δεν είναι λάθος αν σε κάνει ευτυχισμένο.

Το χόρτο είναι η θεραπεία ενός έθνους, το αλκοόλ είναι η καταστροφή του.

Δεν θα ξέρεις ποτέ πόσο δυνατός είσαι μέχρι τη στιγμή που το να είσαι δυνατός θα είναι η μόνη σου επιλογή.

Η ζωή σου κοστίζει πολύ περισσότερο από τον χρυσό. (από το τραγούδι Jamming, 1977)

Χρειάζεται επανάσταση για να βρεθεί λύση (από το τραγούδι Revolution, 1974)

Σήμερα, οι άνθρωποι μάχονται για να βρούνε τι είναι αληθινό. Τα πάντα έχουν γίνει τόσο ψεύτικα ώστε όλοι να θέλουν να πιαστούν από την ελπίδα. (Από συνέντευξη στο περιοδικό Rolling Stone.)

Διαβάστε περισσότερα εδώ: klik.gr

12 Διάσημα αξιοθέατα πριν γίνουν διάσημα!

Άφησε ένα χειρουργικό Γάντι στην Θερμοκοιτίδα του εφταμηνίτικου Μωρού της. Όταν οι Νοσοκόμες έμαθαν τον λόγο, τα έχασαν!