in

3 Ιανουαρίου, εορτάζουμε την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης – Αττικής

Ο θαυματουργός Άγιος Εφραίμ στη Νέα Μάκρη

Στις 3 Ιανουαρίου, εορτάζουμε την ανακομιδή των Ι. Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραμ του θαυματουργού στη Ν. Μάκρη και επισυνάπτουμε ένα σχετικό, παλαιότερο βίντεο, που αναφέρεται στο ολοζώντανο ιερό σκήνωμά του.

Η μακαριστή Γερόντισσα Μακαρία σε ιστορικό, τηλεοπτικό ντοκουμέντο ομιλεί στον φακό της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης για τον Άγιο Εφραίμ της Νέας Μάκρης και το πως χάριτι Θεού και ευλογία του Αγίου έφθασε στην αποκάλυψη του ιερού σκηνώματός του.

ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗΣ ΘΑΥΜΑ: Ο Άγιος Εφραίμ είναι ένας Άγιος για τον οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά οι περισσότεροι και το όνομα του γενικά συνδέεται με μία πολύ δυσάρεστη αρρώστια.

Εικόνα του Αγίου αυτού θα βρείτε σε πολλά νοσοκομεία, ειδικά σε πτέρυγες καρκινοπαθών και άλλων ασθενών που πάσχουν από ανίατες ασθένειες οι οποίες προκαλούν χρόνιο πόνο και ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια τους ασθενείς. Ο Άγιος Εφραίμ θεωρείται νεοφανής Άγιος καθώς μαρτύρησε το 1426 και τα λείψανα του βρέθηκαν το 1950 στην Αθήνα. Ο Άγιος Εφραίμ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Αθήνα και ειδικά στην περιοχή της Νέα Μάκρης.

Η ιστορία και η γιορτή του Αγίου Εφραίμ

Ο Άγιος Εφραίμ ήταν μοναχός σε μία μονή της περιοχής του όρους Αμώμων στη Νέα Μάκρη της Αττικής. Το 1424 οι Οθωμανοί επιτέθηκαν στην Αττική και αφού ο Δούκας των Αθηνών παραδόθηκε, οι κατακτητές πλέον ξεκίνησαν λεηλασίες αλλά και φριχτούς διωγμούς εναντίον των χριστιανών. Οι Οθωμανοί έφθασαν στη μονή του Εφραίμ και κατέσφαξαν άγρια όλους τους μοναχούς. Ο Εφραίμ εκείνη την στιγμή ήταν σε μία σπηλιά για προσευχή κι έτσι έμεινε ο μοναδικός επιζών της μεγάλης αυτής σφαγής. Ο Εφραίμ όταν είδε τους νεκρούς μοναχούς, προχώρησε στη ταφή τους και παρέμεινε στο μοναστήρι.

Έναν χρόνο αργότερα, οι Τούρκοι επέστρεψαν στην μονή του Εφραίμ και τον βρήκαν εκεί, τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν για περίπου 6 μήνες. Στις 5 Μαίου 1426 οι Τούρκοι τον εκτέλεσαν κρεμώντας τον από ένα δέντρο αφού πρώτα του είχαν καρφώσει μεγάλα καρφιά στα πόδια και το κεφάλι.

Το 1950, πολλοί κάτοικοι της περιοχής της Νέας Μάκρης ανέφεραν ότι είδαν είτε στο όνειρο τους είτε σαν όραμα έναν μοναχό ο οποίος τους είπε ότι λέγεται Εφραίμ και τους υπέδειχνε που θα βρουν τα λείψανα του. Τα λείψανα του ανακαλύφθηκαν στις 9 Ιανουαρίου 1950. Η μνήμη του Αγίου Εφραίμ τιμάται δύο φορές: μία στις 5 Μαίου που είναι η επέτειος του θανάτου του και μία στις 3 Ιανουαρίου που είναι η επέτειος της ανακάλυψης του λειψάνου του.

Άγιος Εφραίμ, τι προστατεύει;
Εξαίτιας του μακροχρόνιου μαρτυρίου του αλλά και του γεγονότος ότι ο Άγιος Εφραίμ έχει κάνει θαύματα σε πολλούς καρκινοπαθείς, θεωρείται ο προστάτης Άγιος των Καρκινοπαθών αλλά και των ασθενών που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και ταλαιπωρούνται μακροχρόνια από αυτές.

Πως εμφανίζεται ο Άγιος Εφραίμ;
Όπως είπαμε και πριν, ο Άγιος Εφραίμ έκανε πολλές εμφανίσεις σε κατοίκους της περιοχής της Νέας Μάκρης για να αποκαλυφθεί το λείψανο του ενώ γενικά έχει κάνει και άλλες εμφανίσεις σε πιστούς. Όλοι αναφέρουν ότι ο Άγιος Εφραίμ εμφανίζεται με την μορφή ενός πολύ αδύνατου και ταλαιπωρημένου μοναχού με μακριά μαλλιά και μούσια.

Θαύματα Αγίου Εφραίμ (καρκίνος, εγκυμοσύνης)
Ο Άγιος Εφραίμ έχει εμφανιστεί σε πολλούς Καρκινοπαθείς και τους είπε με πραότητα και ηρεμία να μην ανησυχούν και ότι όλα θα πάνε καλά. Οι άνθρωποι αυτοί μετά από λίγο θεραπεύτηκαν με θαυμαστό τρόπο από τον καρκίνο τους. Ξαφνικά με άλλα λόγια βρέθηκαν απαλλαγμένοι από τους όγκους τους και δεν υπήρξαν άλλες μεταστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία περίπτωση ένας καρκινοπαθής ανέφερε ότι ο Άγιος τον θεράπευσε από έναν όγκο που κανείς γιατρός δεν μπορούσε να εντοπίσει. Επίσης, πολλές γυναίκες έχουν αναφέρει ότι έμειναν έγκυες μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αφού είδαν στον ύπνο τους η σε όραμα τον Άγιο Εφραίμ που τους επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα γίνουν μητέρες.

Η Παράκληση του Αγίου Εφραίμ
Παράκληση Αγίου Εφραίμ του Μεγαλομάρτυρα
Ωδή α΄. Ήχος πλ. δ΄. Υγράν διοδεύσας.

Άγιέ του Θεού Εφραίμ πρέσβευε υπέρ ημών

Εκ γης ώσπερ κρίνα εαρινά, εφάνησαν Πάτερ, τα σα λείψανα τα σεπτά, οσμή ουρανίω, το δυσώδες των παθημάτων Εφραίμ απελαύνοντα.

Άγιέ του Θεού Εφραίμ πρέσβευε υπέρ ημών

Υψόθεν υπάρχων επισκοπών, την δε την Μονήν σου, την τιμώσαν σε ευλαβώς, και δίδου αυτή, Εφραίμ παμμάκαρ, της ευλογίας της σης χάριν την άφθονον.

Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι.

Φωτί των αγίων σου πρεσβειών, παθών την ομίχλην, και την νύκτα των πειρασμών, διαλυσον Πάτερ εκ των πίστει, προσφευγόντων τοις θείοις λειψάνοις σου.

Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Ρυσθήναι με πάσης επιβουλής, εχθρού του ασάρκου, τη πρεσβεία σου τη σεπτή, ενίσχυσον με μόνη Θεοτόκε, ίνα υμνώ σου την δόξαν την άρρητον.

Ωδή γ΄. Ουρανίας αψίδος

Άγιέ του Θεού Εφραίμ πρέσβευε υπέρ ημών

Ανατείλας εσχάτως, ώσπερ αστήρ πάμφωτος, τη αποκαλύψει των θείων, Πάτερ λειψάνων σου, θαύμα λάμψεσι, φωταγωγείς τας καρδίας, των αιτούντων Άγιε, την σην βοήθειαν.

Άγιέ του Θεού Εφραίμ πρέσβευε υπέρ ημών

Νοσημάτων παντοίων, και χαλεπών θλίψεων, δρόσω της σεπτής σου πρεσβείας, σβεννύεις καύσωνα• διο βοώμεν σοι• σβέσον ημών τας οδύνας, επομβρία Άγιε, του θείου Πνεύματος.

Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι.

Οι τη θεία σορώ σου, μετά σπουδής, σπεύδοντες, ίασιν κομίζονται Πάτερ, και απολύτρωσιν, πάσης κακώσεως• συ γαρ τοις πάσι παρέχεις, οία συμπαθέστατος, χάριν και έλεος.

Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Νοητός ώφθης θρόνος, και χρυσαυγές σκήνωμα του παμβασιλέως της δόξης, και Παντοκράτορος, Παρθένε άχραντε• διο καμέ δείξον οίκον, έργοις καθαρότητος, της θείας χάριτος.

Πόσο εκδικητικό είναι το κάθε ζώδιο;

Ο αγαπημένος τηλεζωγράφος Μπομπ Ρος