in

25 Πανάρχαια θεραπευτικά μέσα που δεν χρησιμοποιούμε πλέον

Η πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής έχει επηρεάσει τη φυσική ίαση, δηλαδή τη θεραπεία με την πλειάδα φυτικών φαρμάκων που μας προσφέρει η μητέρα φύση και όχι μόνο μας θεραπεύουν αλλά μας χαρίζουν και ευεξία. Ας λάβουμε υπ΄όψιν ότι λιγότερο από έναν αιώνα πριν, ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής δεν ξεπερνούσε τα 60 έτη. Τώρα, είναι πολύ φυσιολογικό ένας άνθρωπος να ζει περισσότερο από 80 χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: η υπερβολική συνταγογράφηση, πιθανώς, επικίνδυνων και εθιστικών φαρμάκων. Επιπλέον, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ενθαρρύνει τους γιατρούς, τα νοσοκομεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες να συνταγογραφούν περισσότερες εξετάσεις (π.χ. μαγνητικές ή αξονικές τομογραφίες, εξετάσεις αίματος κ.λπ.). Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι υποβάλλονται σε διαδικασίες τις οποίες συχνά δεν χρειάζονται.

Κι όμως, δεν ήταν πάντα έτσι η κατάσταση! Σε πολλά μέρη του κόσμου, αυτή η πρακτική θεωρείται απαράδεκτη. Ας δούμε λοιπόν 25 παραδοσιακές, αρχαίες θα έλεγε κανείς, θεραπείες που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξεχάσει, συμπεριλαμβανομένης της λήψης βοτάνων και μπαχαρικών.

Μπορεί να σας προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν, στις μέρες μας, να χρησιμοποιούν πολλές από αυτές τις θεραπείες, ειδικά εκείνες που αναφέρονται στην ενότητα «βότανα και μπαχαρικά».

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το DesTora.com  δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο.

Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας – Διατροφής, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

25 ΠΑΛΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ!

ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Βελονισμός:

Η σύγχρονη έρευνα αρχίζει – αν και απρόθυμα – να επιβεβαιώνει και να πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα του βελονισμού. Η αρχαία επιστήμη του βελονισμού έχει της ρίζες της στην Κίνα, αρχής γενομένης από το 6000 π.Χ.!

Μεταμόσχευση Κοπράνων

«Οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που αναγνώριζαν ότι η αλλαγή της βακτηριακής χλωρίδας του παχέος εντέρου θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική θεραπεία», αναφέρει ο Dr. Bret Lasner, γαστρεντερολόγος στην κλινική Cleveland. Ασυνήθιστο; Ναι. Αποτελεσματικό; Απολύτως.

Θεραπεία με Βδέλες:

Τα αρχεία δείχνουν ότι η θεραπεία με βδέλλα χρονολογείται πάνω από 3.500 χρόνια στους αρχαίους Αιγυπτίους. Σήμερα, οι βδέλλες χρησιμεύουν ως αντιπηκτικό και αυξάνουν επίσης την κυκλοφορία του αίματος.

Θεραπεία με Σκώληκες:

Η χρήση σκωλήκων για την επούλωση των πληγών είναι πολύ παλιά τεχνική. Οι στρατιωτικοί χειρουργοί κατά τη διάρκεια του αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου παρατήρησαν ότι οι στρατιώτες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με σκουλήκια για την επούλωση τραυματισμών είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Σήμερα, η θεραπεία αντιμετωπίζει κυρίως το μαλακό ιστό και το τραύμα του δέρματος.

Τρυπανισμός

Σίγουρα, αυτό μπορεί να μας φανεί λίγο παράξενο. Κάποτε, οι “γιατροί” έκαναν μια τρύπα στο κρανίο με σκοπό …να πάρει το κακό…να διώξει τα κακά πνεύματα. Σήμερα, ευτυχώς, η τεχνική αυτή περιλαμβάνει υπερσύγχρονα χειρουργικά εργαλεία – και μόνο για να ανακουφίσει την πίεση στο κρανίο.

Καθετηριασμός:

Ο καθετηριασμός αφορά ένα σωληνάκι που εισάγεται στην ουρήθρα και επιτρέπει την ούρηση σε άτομα που είναι δυσκίνητα ή σε κατάκλιση. Παλιά, τους μεσαιωνικούς χρόνους, ο καθετηριασμός χρησιμοποιήθηκε πολύ συχνότερα λόγω της εκτεταμένης εμφάνισης πέτρας στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά, της σύφιλης και άλλων ασθενειών. Και μάλιστα χρησιμοποίησαν μεταλλικό σωλήνα! Ευχαριστώ, δε θα πάρω!

Καισαρική τομή:

Η συνεχώς εξελισσόμενη μέθοδος της καισαρικής τομής είναι γνωστή ήδη από το 320 περίπου π.Χ. Φυσικά, η διαδικασία έχει εξελιχθεί – και προς το καλύτερο. Σήμερα, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των βρεφών έρχονται στον κόσμο με καισαρική, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας της μητέρας έχει επίσης μειωθεί.

Βότανα και Μπαχαρικά που Χρησιμοποιούνται για Θεραπευτικούς Λόγους.

Πολλά από τα βότανα και τα μπαχαρικά που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τους Αμερικανούς και τους επαγγελματίες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM). Πολλές από αυτές τις φυσικές θεραπείες έχουν αποδειχθεί από την ιατρική έρευνα ως αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες.

Παράδειγμα; Αυτή η ελάχιστα γνωστή θεραπεία, η ασπιρίνη, η οποία περιέχεται μέσα στην κρούστα καρυδιού!

Αλφααλφα:

Πλούσια σε βιταμίνες A, C, E και K, η αλφάλφα βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος, της αρθρίτιδας, των αιμορραγικών διαταραχών, της υψηλής χοληστερόλης και των στομαχικών διαταραχών.

Αλόη:

Ανάμεσα στα παλαιότερα φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν καταγεγραμμένο ιστορικό, η Αλόη Βέρα περιέχει πλειάδα αμινοξέων, ενζύμων, μετάλλων και βιταμινών. Βοηθά και βελτιώνει την πεπτική διαδικασία, την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και την υγεία του δέρματος.

Γύρη:

Καθώς περιέχει σχεδόν κάθε υγιές ανόργανο συστατικό της φύσης, η γύρη χρησιμεύει ως ένας ισχυρός αντιβακτηριακός, αντιμυκητιασικός και αντιικός παράγοντας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, στη μείωση του κινδύνου φλεγμονών και στην προστασία των κυτταρικών σωμάτων.

Βατόμουρα:

Δημοφιλές ως πρόσθετο στο τσάι μας, τα βατόμουρα βοηθούν στη θεραπεία της διάρροιας και τυχόν φλεγμονών.

Χαμομήλι:

Εκείνοι που πίνουν συχνά χαμομήλι έχουν έναν λόγο παραπάνω πέρα από την απαλή και κομψή γεύση του. Το χαμομήλι κάνει θαύματα, όσον αφορά τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, τη μείωση του στρες και την καταπολέμηση της γήρανσης.

Κουρκουμίνη:

Όλο και περισσότερες έρευνες είναι ενδεικτικές του γεγονότος ότι η κουρκουμίνη (συστατικό του κουρκουμά) λειτουργεί ως αποτελεσματική θεραπεία για εντερικές διαταραχές. Η κουρκουμίνη έχει επίσης ιδιότητες που αναστέλλουν την ανάπτυξη του γονιδίου BDNF (εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας), κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδεχομένως να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή την πρόληψη της άνοιας.

Εχινάκεια:

Άλλο ένα συστατικό που μπορούμε να προσθέσουμε στο τσάι, της οποίας τα οφέλη ανακάλυψαν πρώτοι οι ντόπιοι Αμερικανοί. Μερικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι στοιχειώδης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μούρο Αφροξυλιάς:

Παρασκευάζεται και ως βάμμα, οπότε βοηθά κυρίως στη θεραπεία των αναπνευστικών ασθενειών. Σύμφωνα με μελέτες οι χημικές ουσίες που περιέχονται στο μούρο αφροξυλιάς ανακουφίζουν αποτελεσματικά τη ρινική συμφόρηση. Το μούρο αφροξυλιάς έχει επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν την υγεία των κυττάρων μας.

Τζίντζερ:

Εκτός από τσάι με έντονη πικάντικη γεύση, το τζίντζερ προσφέρει σημαντικά οφέλη. Διαθέτει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυξάνει επίσης τη γνωστική ικανότητα και ενισχύει τον μεταβολισμό!

Γκίνγκο:

Το γκίνγκο είναι ίσως το παλαιότερο της λίστας μας, εφ΄όσον χρονολογείται από την εποχή που στη γη περπατούσαν δεινόσαυροι (ναι, δεινόσαυροι)! Εξαίρετα δημοφιλές στην κινεζική ιατρική, το gingko biloba βοηθά να διατηρούμε τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, είναι δημοφιλές για τα οφέλη που προσφέρει στον εγκέφαλο.

Τζίνσενγκ:

Άλλη μια αγαπημένη προσθήκη για το τσάι μας, με τους θαυμαστές του να πιστεύουν ότι το ginseng ενισχύει την ενέργεια, μειώνει το σάκχαρο του αίματος, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, καταπολεμά το άγχος, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και αντιμετωπίζει ακόμη και τη στυτική δυσλειτουργία.

GOTU KOLA:

Χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια στην Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία, ενώ συνδυάζεται συχνά με gingko biloba για να εντείνει τη διανοητική διαύγεια. Σύμφωνα με τους μύθους ένας Κινέζος βοτανολόγος που πήρε αυτό το βότανο έζησε για περισσότερα από 200 χρόνια! (Χμμ…)

Αγιόκλημα:

Καθώς βελτιώνει διάφορες διαταραχές του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος, στην ουσία βοηθά σε πολλές περιπτώσεις. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και ως παράγοντας αρωματοθεραπείας.

Μέντα:

Πρώτα απ’ όλα, η μέντα είναι εξαιρετική στην ανακούφιση εντερικών διαταραχών. Παράλληλα βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μέντα λειτουργεί θετικά για την υγεία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του.

Φλόμος:

Ο φλόμος είναι ένα φυτό με εκτεταμένη χρήση στην ιθαγενή αμερικανική παράδοση και κουλτούρα. Οι ντόπιοι το χρησιμοποίησαν κυρίως για να αντιμετωπίσουν αναπνευστικές διαταραχές και φλεγμονές.

Δενδρολίβανο:

Ένα από τα αγαπημένα βότανα της αρωματοθεραπείας, το δεντρολίβανο λέγεται ότι ενισχύει τον μεταβολισμό, βελτιώνει την κυκλοφορία, και αντιμετωπίζει τυχόν φλεγμονές.

Φασκόμηλο:

Εκτός από φυσικό εντομοαπωθητικό, το φασκόμηλο θεωρείται ότι θεραπεύει τις πεπτικές διαταραχές. Πολλοί το χρησιμοποιούν επίσης στην πρόληψη και θεραπεία των αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος.

Βαλεριάνα:

Η ρίζα βαλεριάνα είναι γνωστή για την ιδιότητά της να βοηθά στην ανακούφιση των συναισθημάτων στρες και άγχους. Εκτός από την θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, η βαλεριάνα ανακουφίζει από τον πόνο των μυών.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Μοντέλο περπατά στο Χονγκ Κονγκ από τη μέση και κάτω γuμνό και κανείς δεν το καταλαβαίνει!

30 αποφθέγματα σοφίας με βαθυστόχαστα νοήματα.