in

Υπερηφάνεια για τον Κωνσταντίνο Φουντά: Ο Έλληνας καθηγητής είναι ο νέος πρόεδρος του CERN

Ο Κωνσταντίνος Φουντάς, καθηγητής Φυσικής είναι ο νέος πρόεδρος του συμβουλίου του CERN που εδρεύει στη Γενεύη. Ο Έλληνας επιστήμονας επικράτησε έναντι άλλων δύο υποψηφίων σε ανταγωνιστική διαδικασία.

Η εκλογή του κ. Φουντά, η θητεία του οποίου ξεκίνησε το 2025 και θα ολοκληρωθεί το 2027, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής.

Η εκλογική επιτυχία οφείλεται στη στοχευμένη και στρατηγικά οργανωμένη διπλωματική κινητοποίηση, καθώς και στο επιστημονικό κύρος του Έλληνα υποψηφίου.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Φουντάς
Ο Κωνσταντίνος Φουντάς είναι καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο ίδιο τμήμα που σήμερα υπηρετεί.

Για επτά χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2007 δίδαξε στο Imperial College του Λονδίνου

Ο Καθηγητής ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στην Ευρώπη.

Δείτε το βίντεο:

«Ο καθηγητής Φουντάς είναι ένας πειραματιστής υψηλού επιπέδου, ο οποίος έχει παίξει βασικούς ρόλους στη συνεργασία CMS στο LHC και επίσης στην πρώην συνεργασία του ZEUS στο DESY στη Γερμανία. Ως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του CERN από το 2022, ο επαγγελματισμός και οι συμβουλές του έχουν ωφελήσει πολύ τις συζητήσεις και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει ένας εξαιρετικός Πρόεδρος σε αυτήν την πολύ σημαντική στιγμή για το μακροπρόθεσμο μέλλον του Οργανισμού», δήλωσε ο καθηγητής Eliezer Rabinovici, νυν Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Ο καθηγητής Φουντάς είναι καθηγητής φυσικής και επικεφαλής της ομάδας φυσικής υψηλών ενεργειών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ελλάδα. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια το 1989, μελετώντας την παραγωγή νετρίνων στο Tevatron, εργάστηκε στην ηλεκτρονική συλλογή δεδομένων για το πείραμα CCFR του Fermilab. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και εργάστηκε στο σύστημα σκανδάλης του πειράματος ZEUS στο DESY.

Το 2000, ξεκίνησε να εργάζεται στο Imperial College του Λονδίνου και εντάχθηκε στη συνεργασία CMS όπου, μεταξύ πολλών ρόλων, ανέλαβε την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Global Calorimeter Trigger. Η ομάδα του ανέπτυξε επίσης το πρώτο μοντέλο της σκανδάλης κομματιού CMS. Αργότερα, με έδρα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανέπτυξε και κατασκεύασε το CMS Barrel Muon Track Finder χρησιμοποιώντας FPGA αιχμής και τεχνολογίες οπτικής ζεύξης. Στο LHC τα ενδιαφέροντά του για τη φυσική έχουν επικεντρωθεί στις διατομές αεριωθουμένων και στην αναζήτηση νέων θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων.

To CERN και ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, είναι το όνειρο οποιουδήποτε δραστηριοποιείται στις θετικές επιστήμες και στην μηχανική και τώρα ο καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Φουντάς , κατάφερε να πάρει το τιμόνι του. Μακάρι να καταφέρει να πάει το CERN ένα βήμα πιο μπροστά, δίνοντας στην επιστήμη τα κατάλληλα όπλα, στην μάχη για την αναζήτηση γνώσης. Από εμάς… συγχαρητήρια και καλή σταδιοδρομία.

Ινφλουένσερ Δήμητρα Αλεξανδράκη: Ρε τραβάτε να δουλέψετε να ψηθείτε στο μερoκάματo

Τραβάει τη γρουσουζιά σαν μαγνήτης: Το φυτό που φέρνει κακοτυχία στο σπίτι, αν το έχετε πετάξτε το αμέσως