in

Ξεχάστε το Wi-Fι – Έρχεται το Li-Fi και είναι γρήγορο σαν το… φως!

Το Wi-fi πέθανε, ζήτω το Li-Fi. Ερχεται και είναι 100 φορές ταχύτερο. Η νέα ασύρματη τεχνολογία προκαλεί ίλιγγο με τις επιδόσεις αλλά και τις καινοτομίες της.

Οπως και το Wi-Fi, το Li-Fi (Light-Fidelity) χρησιμοποιεί το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα για τη μεταφορά δεδομένων. Αντί όμως για ραδιοσήματα, το Li-Fi μεταδίδει δεδομένα σε δυαδικό κώδικα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία VLC (Visible Light Communication) που αξιοποιεί το φως από LED. Μέσα στο 2015, το νέο ασύρματο σύστημα κατάφερε να πιάσει ασύλληπτες ταχύτητες της τάξης των 224 Gigabits το δευτερόλεπτο σε εργαστηριακές δοκιμές δείχνοντας ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην χρήση του διαδικτύου.

Αυτή τη στιγμή, το Li-Fi δοκιμάζεται σε γραφεία και σε βιομηχανικό περιβάλλον, στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατάφεραν να πετύχουν μετάδοση δεδομένων με ταχύτητα 1 GB το δευτερόλεπτο, 100 φορές μεγαλύτερη από το Wi-Fi.

Ωστόσο, η ταχύτητα δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα του Li-Fi. Tο σύστημα λειτουργεί με φως σε συχνότητες μεταξύ 400 και 800 TeraHertz. Το ορατό φως δεν μπορεί να περάσει βέβαια μέσα από τοίχους, γεγονός όμως που καθιστά το Li-Fi πολύ πιο ασφαλές σύστημα και λιγότερο ευαίσθητο σε παρεμβολές.1_316

Πάντως, ενώ το Li-Fi παρότι δείχνει πολλά υποσχόμενο, δεν θα αντικαταστήσει εντελώς το Wi-Fi – τουλάχιστον όχι σύντομα. Αντ’ αυτού, οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να αναβαθμίσουν τις συσκευές με μπαταρία Li-Fi για να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν και τα δύο ασύρματα συστήματα, ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους για τη βέλτιστη ταχύτητα και ασφάλεια.

Πώς λειτουργεί

Το Li-Fi έχει ανακαλυφθεί από το 2011 από τον καθηγητή Harald Haas του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στη Σκωτία. Οπως κατέδειξε ο Haas θα μπορούσε να μεταφέρει περισσότερα δεδομένα με μόνο το φως ενός LED. Δείτε βίντεο από την παρουσίαση του Haas στο TED το 2011:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NaoSp4NpkGg?rel=0&showinfo=0]
Το σύστημα λειτουργεί με αντίστοιχο τρόπο με τον παραδοσιακό κώδικα σημάτων Μορς, χρησιμοποιώντας ορατό φως (VLC) αλλά το οποίο λειτουργεί σε ταχύτητες οι οποίες είναι πολύ υψηλές για να γίνουν αισθητές από το ανθρώπινο μάτι (συχνότητες μεταξύ 400 – 800 THz). Μάλιστα, σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε τον Φεβρούαριο του 2015, το Li-Fi έφτασε σε ταχύτητες 224 Gigabits το δευτερόλεπτο, αρκετά γρήγορα για να κατεβάζετε 18 ταινίες του 1,5 GB η καθεμιά, κάθε δευτερόλεπτο!2_437

Ερχονται τα πρώτα smartphones με τεχνολογία VLC

Το πρώτο smartphone με τεχνολογία VLC παρουσιάστηκε στην έκθεση CES του Λας Βέγκας το 2014. Το πρωτότυπο αυτό κινητό χρησιμοποιεί μια τεχνική που επιτρέπει την μετατρέπει τα σήματα φωτός σε ενέργεια με αποτέλεσμα να μπορεί να λαμβάνει και να αποκωδικοποιεί αυτά τα σήματα χωρίς καν να καταναλώνει ενέργεια.

Πηγή: iefimerida.gr

Σπάνια δίδυμα γεννήθηκαν με διαφορετικό χρώμα δέρματος.

Μακρυπόδαρη Ξανθιά: Ο Ειδικός Τύπος Περηφανεύτηκε Για Τη Λαμπερή Σύζυγό Του, Σηκώνοντας Κορώνες Στα Σχόλια