in

«Τρέχαν ποταμοί τα μάτια μου, κόβονται τα πόδια μου»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 23χρονου Κυπριανού που «έσβησε» στα Τέμπη

Ο Πατήρ Χριστόδουλος -ο πατέρας του Κυπριανού Παπαϊωάννου, που έχασε τη ζωή του στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη- ένας φάρος βαθιάς πίστης, αληθινής Χριστιανοσύνης αλλά και τεράστιας εσωτερικής δύναμης, ένας άνθρωπος που συγκλόνισε με τη στάση και το μεγαλείο της ψυχής του, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό, στην εκπομπή Εκείνη & Εκείνοι, η οποία πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή, 19 Απριλίου 2023, στις 17:00, στο ΡΙΚ1 και ΡΙΚSAT.

Ο γιος του πατέρα Χριστόδουλου, Κυπριανός Παπαϊωάννου, ήταν επιβάτης της αμαξοστοιχίας Intercity 62, η οποία συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου και είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί το νήμα της ζωής του τόσο νωρίς και άδικα.

Ο 23χρονος φοιτητής Νομικής του ΑΠΘ επέστρεφε στη βάση του, στη Θεσσαλονίκη, με το μοιραίο τρένο, μετά από διακοπές που πήγε με την αρραβωνιαστικιά του.

Ο Κυπριανός αγνοούνταν για 2 μέρες κάτω από τα συντρίμμια των τρένων, και αργά το βράδυ της Πέμπτης, 2 Μαρτίου, ταυτοποιήθηκε η σορός του με τη μέθοδο DNA, ενώ η κηδεία του τελέστηκε τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου.

Η συγκίνηση για την απώλειά του ξεχείλισε, τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αυγόρου στην Κύπρο, όσο και στη Θεσσαλονίκη, όπου η πανεπιστημιακή κοινότητα συγκλονίστηκε.

Ο ιερέας πατέρας του φοιτητή του ΑΠΘ από την Κύπρο, Κυπριανού Παπαϊωάννου, βρίσκει παρηγοριά μόνο στη συγχώρεση των υπαίτιων της τραγωδίας. «Ας τους συγχωρήσουμε».

Ο Κυπριανός, γιος παπά και παιδί μιας οικογένειας με έξι παιδιά, είχε φύγει από την οικογένειά του για τις σπουδές του. Ο πατήρ Χριστόδουλος είχε συγκινήσει όταν, φτάνοντας στον τόπο της τραγωδίας, είχε ζητήσει να κάνει μια δέηση για το παιδί του, εκεί που ο γιος του συνάντησε τον θάνατο.

«Ο χειρότερος εφιάλτης της ζωής μου, να χάσω παιδί»
Μεγαλείο ψυχής από τον πατέρα Χριστόδουλο που θρηνεί την απώλεια του 23χρονου παιδιού του, του Κυπριανού Παπαϊωάννου, φοιτητή Νομικής που ξεψύχησε στο 2ο βαγόνι.

«Είναι δύσκολο για έναν γονιό να χάνει το παιδάκι του, που το μεγάλωσε ώρα με την ώρα μέρα με την μέρα. Ο χειρότερος εφιάλτης της ζωής μου, γιατί έχω έξι παιδιά, ήταν να χάσω παιδί. Κι, όμως, τώρα το βιώνω. Θα συγχωρώ τους υπαίτιους για να παρηγορηθεί η ψυχή μου και η ψυχή αυτού που έχει φύγει» δήλωσε ο πατέρας του φοιτητή.

«Προχώρα και θα είμαι δίπλα σου», είπε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειό του ο πατέρας του 23χρονου Κυπριανού.

Ο τραγικός πατέρας αποχαιρέτησε το παιδί του, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι επρόκειτο να παντρυτούν στις 27 Αυγούστου με την αγαπημένη του Χριστίνα. Μάλιστα, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, το ζευγάρι είχε ταξιδέψει στην Άνδρο για να πάρει την ευχή του γάμου.

« Τι θα κάνεις την Τυρινή γιε μου; τον ρώτησα, θα πάω με τη Χριστίνα μου στην Άνδρο για να προσευχηθούμε και να πάρουμε την ευλογία της Αγίας Μαρίνας μου είπε. Ευλογημένα να πάτε γιε μου, προσεκτικά, με το καλό να επιστρέψετε’ του είπα εγώ», είπε συγκεκριμένα ο πατέρας του Κυπριανού στον επικήδειό του.

«Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε σε κάποιον είναι ότι θα είμαστε δίπλα σου αλλά τον τρόπο και τον χρόνο μπορεί να μας το πει ο παντοκράτωρ Κύριος. Τώρα ο Θεός είναι δίπλα σου γιε μου, δίπλα στην πολυμαρτυρική σορό σου αλλά και στην όλο φως ψυχή σου. Η Αγία Μαρίνα οι Άγιοι Απόστολοι, ο Απόστολος Βαρνάβας και η μάνα μας η Παναγία θα είναι μαζί σου λεβέντη μου», είπε επίσης.

Ο 23χρονος είχε υπηρετήσει ως καταδρομέας.

Στο φως τη δημοσιότητας ήρθε βίντεο με άνδρες των ΛΟΚ να αποτίουν φόρο τιμής στον 23χρονο Κύπριο φοιτητή της Νομικής, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως καταδρομέας.

Η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου φοιτούσε ο Κυπριανός Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών τη θέσπιση υποτροφίας στη μνήμη του 23χρονου.

Ο πατήρ Χριστόδουλος, πατέρας του 23χρονου Κυπριανού από την Κύπρο που έχασε τη ζωή του στο φοβερό τροχαίο με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, μίλησε στην εκπομπή στο Πρωινό του ΑΝΤ1 για το πώς αντιμετωπίζει τον χαμό του γιού του, για το πως παρέλαβαν και αντίκρυσαν το άψυχο σώμα του ενώ αναφέρεται και σε ένα προφητικό όνειρο που κατά κάποιο τρόπο τους προετοίμασε για την τραγωδία…

Πατέρας Κυπριανού: «Το σώμα του γιου μου, το έπλυνα εγώ»
Στη συνέχεια ο πατήρ Χριστόδουλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν τους είχαν επιτρέψει να δουν το άψυχο σώμα του παιδιού.

Ωστόσο, στην Κύπρο ο ιερέας θέλησε να αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά τον γιο του. Ο ίδιος μάλιστα έπλυνε το νεκρό σώμα του Κυπριανού, που ήταν ακέραιο, αλλά «μαρτυρικό», αφού είχε πολλές πληγές.

“Το σώμα του το έπλυνα εγώ ο ίδιος. Το πρόσωπό του μπορείτε να δείτε ότι έχει αρκετούς μώλωπες. Αλλά είναι ολόκληρο το σώμα του. Εμάς μας έσκασαν εκεί, ότι θα βρίσκαμε κάτι κομμάτια. Δεν μας τον δείξανε στην Ελλάδα, δεν το επέτρεψαν να το δούμε. Τον είδαμε μόλις χθες. Είναι ακέραιο το σώμα του. Είναι μαρτυρικό όμως. Έχει πολλές πληγές. Γι’ αυτό λοιπόν μαρτυρικά μπήκε στον χώρο του φωτός του Θεού.”

Ενώ αποκάλυψε ότι ο δικός του πατέρας, επίσης παπάς, είδε προφητικό όνειρο που προετοίμασε την οικογένεια για την απώλεια του παιδιού.

Πατέρας Κυπριανού: To προφητικό όνειρο

Ο πατέρας μου είναι ιερέας, εξομολογούσε τη Χριστίνα από πολύ μικρή, την αγαπούσε σαν κόρη του.

Όταν έμαθε ότι θα παντρευτούν με τον Κυπριανό, χάρηκε από τη μια αλλά σε μία φάση φώναξε τον Κυπριανό και του είπε: “Θα παντρευτείς, χαίρομαι. Αλλά θα σου πω κάτι. Είδα ότι την ώρα που ο παπάς στεφάνωνε τη Χριστίνα, γύρισε μετά να στεφανώσει τον Κυπριανό και δεν τον έβρισκε, είχε φύγει από το Μυστήριο”.

Μου το είπε ο μικρός και ήταν προβληματισμένος. “Καλά άσε τον παππού” του είπα αλλά εγώ ξέρω ότι δεν λέει ποτέ τέτοια πράγματα ο παππούς. Μας προετοίμασε κατά κάποιον τρόπο ο παππούλης μας» είπε ο πατήρ Χριστόδουλος.

Ο πατήρ Χριστόδουλος, ο πατέρας του αδικοχαμένου στα Τέμπη, Κυπριανού Παπαϊωάννου, μίλησε στο «MEGA Καλημέρα» για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την παραλαβή της σορού του παιδιού του.

Ο πατέρας του Κύπριου φοιτητή δήλωσε πως «δεν τον ενδιαφέρει να τιμωρήσει».

«Ώρες ώρες είμαστε άνθρωποι και λυγίζουμε. Είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται. Έναν χρόνο πριν ο πάππους του Κυπριανού είχε δει όνειρο τον θάνατό του» αποκάλυψε, αρχικά, ο πατήρ Χριστόδουλος.

Σχετικά με το όνειρο του παππού του φοιτητή είπε πως «ο Κυπριανός μού έλεγε “μπαμπά να προλάβουμε να κάνουμε τους γάμους”. Το βράδυ του δυστυχήματος θυμήθηκα το όνειρο. Από πού να ζητήσω δικαιοσύνη, από τους ανθρώπους; Ο Θεός δίνει τη δικαιοσύνη, ας κάνει ό,τι θέλει ο καθένας».

Πατέρας Κυπριανού: «Ένιωσα τη μαχαιριά»
«Δεν με ενδιαφέρει η τιμωρία. Ένιωσα, όταν άγγιζα το κορμί του παιδιού μου, τη μαχαιριά, όταν δεν μου τον έδιναν να τον δω. Το πρόβλημα ήταν να βρω το σώμα του. Όταν είδα το παιδί και ήταν ακέραιο, ήταν ιλαρό το πρόσωπό του, ήρεμο το πρόσωπό του, χτυπημένο με μώλωπες. Είδα την ψυχή μέσα από αυτόν και τότε ησύχασα. Όταν το σώμα του το έφερα στην Κύπρο, άνοιξα την σακούλα που μου τον έδωσαν, άνοιξα και το περιποιήθηκα. Ήθελαν να μου τον δώσουν «πακέτο» και να τον θάψω «πακέτο». Τους είπα πως “ό,τι έχει μείνει θέλω να το θάψω”» συμπλήρωσε ο πατήρ Χριστόδουλος.

Όσα είπε ο πατέρας του Κυπριανού που σκοτώθηκε στα Τέμπη

Συγκινεί ο πατέρας του 23χρονου Κυπριανού Παπαιωάννου
Ο πατέρας Χριστόδουλος αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς ο ρόλος του ήταν διπλός. Ήταν ταυτόχρονα και ο πατέρας του νεκρού, αλλά και λόγω της ιδιότητάς του και ο ιερέας που έπρεπε να τελέσει την κηδεία του 23χρονου Κυπριανού.

«Είναι δύο ρόλοι που και συμπορεύονται και ξεχωρίζουν» σημείωσε ο πατέρας Χριστόδουλος για τον διπλό του ρόλο, αυτόν του πατέρα ενός νεκρού και του ιερέα που έπρεπε να τελέσει την κηδεία ενός νέου.

Ο πατέρας του 23χρονου μίλησε στο Star για τον γιο του, τονίζοντας ότι ο Κυπριανός μεγάλωσε με τον Χριστό, αλλά ταυτόχρονα ήταν και ένα παιδί της εποχής του.

«Ήθελε να πάρει τα στέφανά του από το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας, που το αγαπούσε, γιατί έψαλλε εκεί ο Κυπριανός, γιατί θα κάναμε βυζαντινό γάμο στις 27 Αυγούστου».

«Ήταν 23 ετών παιδί, με όνειρα. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί σήμερα, δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο γιος μου ονειρευόταν να κάνει τη δική του οικογένεια, ήταν αγνός. Περίμεναν το γάμο τους για να ζήσουν εν Χριστώ τα παιδιά» πρόσθεσε ο πατέρας Χριστόδουλος.

Πως έμαθε για την τραγωδία ο πατέρας Χριστόδουλος
Στην συνέχεια, ο πατέρας του 23χρονου μίλησε και για τις δύσκολες και τραγικές στιγμές που έζησαν μόλις συνειδητοποίησαν ότι ο Κυπριανός βρισκόταν στο μοιραίο τρένο.

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Πατέρα Χριστόδουλο

«Ήταν την Τρίτη, τη νύχτα, όταν δεν απαντούσε στο τηλέφωνο. Ήρθε η μνηστή του στο σπίτι και μας είπε ότι του τηλεφωνεί, αλλά δεν απαντά. Ήταν περίπου 00:30 τα ξημερώματα» είπε ο πατέρας του 23χρονου.

Πατέρας Κυπριανού: «Ήταν σαν να μου έβαλαν ένα μαχαίρι στην καρδιά και να έφυγε όλο το αίμα από μέσα»
«Όταν είδα το δημοσίευμα για την σύγκρουση, επειδή είχα μέσα μου κάποια γεγονότα, λέω μέσα μου, ήταν σαν μου έβαλαν ένα μαχαίρι στην καρδιά μου και να έφυγε όλο το αίμα από μέσα».

Το προφητικό όνειρο που είδε ο παππούς του 23χρονου
Ο πατέρας Χριστόδουλος μίλησε και για το προφητικό όνειρο που είχε δει ο παππούς του Κυπριανού:

«Είχε δει τον γάμο τους και αφού ο παπάς στεφάνωσε τη Χριστίνα, γύρισε προς το μέρος του, αλλά αυτός είχε εξαφανιστεί και στη θέση του βρισκόταν μια στήλη φωτός» είπε, υπογραμμίζοντας ότι, με τον τρόπο του, ο Θεός προετοιμάζει τον άνθρωπο.

«Είμαι ιερέας, θάβω μωρά, μεσήλικες και γέρους. Ήταν ο εφιάλτης της ζωής μου. Είχα δει ότι δεν θα μπορούσα να το αντέξω, αν κάποιο από τα δικά μου παιδιά έφευγε από τη ζωή. Το ένιωθα, αλλά το καλλιεργούσα, έλεγα “γιατί όχι εσύ”» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Όταν έφυγα από δω (σ.σ. την Κύπρο) ήθελα να πάρω το σώμα του παιδιού μου. Ήθελα να τελέσω την κηδεία όπως προβλέπεται, να περιποιηθώ το παιδί μου, το λείψανό του».

Πατέρας Χριστόδουλος: Η στιγμή που είδε τον 23χρονο Κυπριανό
«Για μένα ήταν πολλαπλάσιος πόνος και δεν άντεξα. Αφού φύγαμε από τη Λάρισα, ζήτησα να μου ανοίξουν το φέρετρο, να δω τη μορφή του Κυπριανού. Όταν είδα το πρόσωπό του, άρχισα να ησυχάζω. Γιατί ήταν ο Κυπριανός» πρόσθεσε ο πατέρας Χριστόδουλος.

«Μου σηκώθηκε η τρίχα όταν είδα τον κόσμο που είχε μαζευτεί στην κηδεία του παιδιού. Είχε ήλιο και όταν βγήκε το φέρετρο από την εκκλησία έπιασε βροχή» συμπλήρωσε.

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στη φωτογραφία που έβγαλε η οικογένεια του Κυπριανού. Στάθηκαν δίπλα στο φέρετρο του 23χρονου και χαμογελούσαν. «Είναι η φωτογραφία που απεικονίζει τη «θεία παρηγορία» που νοιώθουν όλοι ότι ο Κυπριανός βρίσκεται στο Φως».

Ο πατήρ Χριστόδουλος μιλά για τον γιο του, Κυπριανό Παπαϊωάννου

3 αδέρφια από τη Λαμία έδωσαν μαζί εξετάσεις και αρίστευσαν – Πέρασαν όλα στην ίδια σχολή

Θανάσης Ευθυμιάδης: «Τα έχω ψάξει όλα, μοναστήρια, Άγιον Όρος, τα πάντα»