in

Τράπεζα Θεμάτων: Αυτούς υποψιάζονται οι Αρχές ότι κρύβονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις

Με πολύωρες καθυστερήσεις έγιναν και την Τρίτη οι εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας, μετά το νέο χτύπημα χάκερς στην Τράπεζα Θεμάτων.
Ειδικότερα, η πλατφόρμα δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες, με το Υπουργείο Παιδείας να μιλά για την μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση που έγινε ποτέ σε δημόσιο οργανισμό.

Την ίδια ώρα, έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ποια ομάδα χάκερ υποπτεύνται οι Αρχές

Σε ομάδα χάκερς που συντάσσονται με το Κρεμλίνο και εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον χωρών, που αντίκεινται στα ρωσικά συμφέροντα, στρέφονται οι υποψίες των ελληνικών αρχών για τους δράστες των κακόβουλων χτυπημάτων στο σύστημα εξετάσεων.

Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, οι δύο επιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων είχαν τα χαρακτηριστικά της ρωσικής ομάδας Killnet που έχει επιτεθεί με επιθέσεις τύπου DDOS σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Νορβηγία, η Εσθονία, η Ιταλία και φυσικά και Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Τα μέλη της ομάδας δεν στοχεύουν στην αρπαγή δεδομένων αλλά στην διακοπή εξυπηρέτησης με την εμφάνιση υπερβάλλουσας ζήτησης έτσι ώστε να καθυστερούν ή να ρίχνουν εντελώς ευαίσθητα συστήματα εξυπηρέτησης όπως τραπεζικά δίκτυα, δίκτυα νοσοκομείων και ερευνητικών κέντρων και δίκτυα αεροπορικών εταιρειών, πρόσφατα μάλιστα επιτέθηκε στα συστήματα του λογαριασμού της Eurovision.

Αυτό ακριβώς σημαίνει και το όνομα της ομάδας: «Σκότωσε το δίκτυο» που της δόθηκε από ένα εργαλείο άρνησης εξυπηρέτησης εξ αιτίας μεγάλης τεχνητής ζήτησης από εκατοντάδες χώρες του κόσμου . Η Ομάδα δεν ενδιαφέρεται για οικονομικό όφελος αν και μόνο η σημερινή της επίθεση πρέπει να κόστισε 150 με 200.000 ευρώ .Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία η ομάδα δημιούργησε δύο υποομάδες η μία έχει το όνομα «ειδικές ψηφιακές δυνάμεις της ρωσικής ομοσπονδίας» και η άλλη το όνομα «Λεγεώνα».

Σήμερα η ομάδα αυτή προσπάθησε να επιτεθεί στην Τράπεζα Θεμάτων από τρείς διαφορετικές μεριές κάτι που έθεσε σε κίνηση την κυβερνητική μηχανή μετά από εντολές του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού κ. Ιωάννη Σαρμά που έδωσε εντολές σε ΥΕΘΑ και υπηρεσίες ασφαλείας να τεθούν σε συναγερμό εν όψει πανελληνίων εξετάσεων.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις κυβερνοεπιθέσεις

Μετά τα σοβαρά περιστατικά επιθέσεων στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας για τη μετάδοση των θεμάτων των εξετάσεων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία, ωστόσο αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων.

Διαπιστώθηκε η οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια των φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας να κινητοποιήσουν αν χρειαστεί ό,τι είναι αναγκαίο προς αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να επιχειρηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Τράπεζα Θεμάτων: «Κανένας κίνδυνος για τις πανελλαδικές» τονίζουν τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετά την κατάρρευση για δεύτερη ημέρα του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Όποιος σκέφτεται διαφορετικά από τη μάζα θεωρείται τρελός

Παίρνει μόνο 1 λεπτό και σώζει ζωές: Τι κάνουμε αν δούμε φίδι στο σπίτι ή στην αυλή μας και τι αν μας δαγκώσει