Και τα σημάδια μετά από τσίμπημα κοριού
Το πρόβλημα με τους κοριούς υπήρχε ανέκαθεν, τόνισε ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) στην εκπομπή της ΕΡΤ.
«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε: «Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Λάμπρου ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν «γάζωμα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος, οι κοριοί μπορεί να βρεθούν σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα.
Οι κοριοί δεν πετούν, όμως περπατάνε πολύ γρήγορα και μπορούν να σκαρφαλώσουν σε κάθε επιφάνεια, όπως σε τοίχους και ταβάνια. Έχουν οβάλ σχήμα και καφετί χρώμα. Τα σώμα ενός ενήλικου κοριού είναι επίπεδο και δεν ξεπερνά σε μέγεθος το κουκούτσι ενός μήλου. Αφού τραφεί, το σώμα του κοριού διογκώνεται και το χρώμα του γίνεται κοκκινωπό.
Επειδή οι κοριοί συνήθως κρύβονται σε πτυχώσεις ή γωνίες επίπλων δεν είναι ορατοί με την πρώτη ματιά και συνήθως εντοπίζονται από τα τσιμπήματα τους στους ανθρώπους ή στα κατοικίδια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες άλλες ενδείξεις που μπορούμε να εντοπίσουμε.
Το σημάδι που δείχνει πως υπάρχουν κοριοί και δεν τους έχεις δει
Οι κοριοί έχουν την χαρακτηριστική ιδιότητα να αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα, υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος μετά από κάθε αιμομύζηση.
Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον, η παρουσία τους γίνεται αισθητή από μία χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον από ειδικούς αδένες, η οποία γίνεται ιδιαίτερα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται.
Σημεία που θα πρέπει να ελέγχουμε για συγκεντρώσεις κοριών και αυγών τους είναι:
- Στρώμα κρεβατιού
- Κεφαλάρι και τάβλα κρεβατιού
- Πίνακες
- Σοβατεπί
- Πρίζες
- Σημεία ανάπαυσης όπως καναπέδες, πολυθρόνες και καρέκλες
- Κομοδίνα και και συρτάρια
- Επιτραπέζιες λάμπες
- Κάτω από τηλεοράσεις και γενικά κάτω από συσκευές
- Ταβάνι και πίσω από γύψινα
- Πλαίσια παραθύρων και πόρτας
- Κουρτινόξυλα και κουρτίνες
- Μοκέτες και χαλιά
- Βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες
- Παιδικά παιχνίδια
Σημάδια ότι σε τσίμπησε κοριός:
- Μοτίβο: Τα τσιμπήματα των κοριών εμφανίζονται ομαδοποιημένα ή γραμμικά στο σώμα.
- Κοκκινίλες: Τα τσιμπήματα τους είναι μικροσκοπικά κόκκινα σημαδάκια ή μικρά εξογκώματα. Στο σκούρο δέρμα μπορεί να φαίνεται σε μωβ χρώμα.
- Κνησμός: Τα τσιμπήματα μπορεί να συνοδεύονται από έντονη φαγούρα που διαρκεί για μέρες.
ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr