in

Το πρώτο κινητό ζύγιζε 2 κιλά, εμφανίστηκε το 1973 και η ατάκα του δημιουργού του έμεινε στην ιστορία

Οι λίγο πιο σιτεμένοι στην ηλικία θυμόμαστε τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που θύμιζαν τούβλο και ζύγιζαν βαριά. Κι’ όμως έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους, ήταν αθάνατα και τα είχαμε υποδεχτεί με μεγάλο ενθουσιασμό καθώς ήταν απολύτως χρηστικά.

Το κινητό τηλέφωνο έχει γενέθλια και κλείνει τα 47 του χρόνια
Το πρώτο κινητό τηλέφωνο το έβγαλε η Motorola με δημιουργό τον Μάρτιν Κούπερ. Εκείνη δε την εποχή η συσκευή είχε ύψος 25 εκατοστά, πλάτος 9 εκατοστά και ζύγιζε 1.840 γραμμάρια. Αν και όπως προείπα θύμιζε τούβλο ο κόσμος το είχε αγκαλιάσει με μεγάλη θέρμη παρόλο που το κόστος δεν είχε καμία σχέση με σήμερα.

Σήμερα βέβαια, το κινητό τηλέφωνο είναι μια smart συσκευή, ένας μικρός φορητός υπολογιστής που… μόνο καφέ δεν φτιάχνει (αλλά στον παραγγέλνει). Αρχικά χρησιμοποιήθηκε μόνο για κλήσεις και κατόπιν εμφανίστηκαν τα μηνύματα (SMS).

Ο Κούπερ μηχανικός της Motorola τότε, ανέλαβε να ολοκληρώσει μια ιστορική αποστολή που του ανέθεσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Τζον Μίτσελ: να λανσάρει το κινητό τηλέφωνο, ένα όνειρο πολλών εταιρειών, για πολύ καιρό. Και όχι μόνο τα κατάφερε αλλά, σαν σήμερα, το 1973 κάλεσε τον Ένγκελ, ερευνητή των εργαστηρίων Bell της εταιρείας AT&T (που επίσης πάσχιζε να το εφεύρει…) όντας στην Έκτη Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, περπατώντας.

Η ατάκα, που θεωρείται μια από τις top 100 στις ΗΠΑ, όλων των εποχών
Οι πρώτες προτάσεις του Κούπερ προς τον ανταγωνιστή του Τζόελ Ένγκελ, τον οποίο και κάλεσε: «Γεια σου Τζο. Δεν θα το πιστέψεις. Είμαι κάτω από το γραφείο σου και σε καλό από ένα κινητό τηλέφωνο!». Ο θρύλος λέει ότι ο Κούπερ, από τη… συγκίνησή του, έκανε λάθος και ο Ένγκελ είχε μείνει άφωνος…

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο ονομάστηκε DynaTAC
Τι κόστος με τα σημερινά δεδομένα, στη Motorola κόστισε ένα εκατομμύριο δολάρια και η μπαταρία διαρκούσε για μόλις 20 λεπτά. Μόλις το 1983 λανσαρίστηκε, ύστερα από πολλές δοκιμές, η σειρά κινητών DynaTAC και στις 6 Μαρτίου 1983 πουλήθηκε το πρώτο μοντέλο: το 8000X με κόστος 4.000 δολάρια!

Κούπερ και Ένγκελ δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων αλλά επικρατούσε μεταξύ τους μια ευγενής αντιπαράθεση
Το 1978 η Bell κατασκεύασε το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού. Ακολούθησε το 1979 η Ιαπωνία με το πρώτο εμπορικό αυτοματοποιημένο δίκτυο κυψελών από την Nippon και το 1981 άρχισε η έναρξη του Nordic Mobile Telephone (NMT) σε Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.

Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία εμφανίστηκε το 1992
Εν Ελλάδι η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της με την προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χορήγηση δύο αδειών και τον σκανδαλώδη, τότε, αποκλεισμό του ΟΤΕ από τη διαδικασία αδειοδότησης! Επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν βέβαια η τότε αφερεγγυότητα του οργανισμού με καθυστερήσεις στις συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων που έφθαναν ως και τα 15 χρόνια! Εντέλει οι άδειες κατακυρώθηκαν σε Panafon (νυν Vodafone) και Telestet (μετέπειτα TIM και νυν Wind). Η Cosmote, συμφερόντων ΟΤΕ, μπήκε ως τρίτος παίκτης της αγοράς τον Ιανουάριο του 1998 και η Q το 2002, η οποία το 2006 εξαγοράστηκε από την TIM.

Ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας όταν ερωτεύεστε;

Βασιλικός: Για ημικρανίες, στρες, καλή πέψη, μνήμη, δυσάρεστη αναπνοή