in

Το Πιο Διάσημο Meme: Ποιοι Είναι Οι 4 Γκανέζοι Χορευτές Των Κηδειών Που Δε Θες Να Δεις Ποτέ Μπροστά Σου (Pics)

Αυτοί οι τύποι ζουν στιγμές μεγάλης δόξας στην ιντερνετική πραγματικότητα. Πρόκειται για το απόλυτο viral των ημερών. Τα video και τα memes με τις παρουσίες τους, δίνουν και παίρνουν. Η επικαιρότητα που καθορίζεται από τον κορωνοϊό, το γεγονός ότι το ζήτημα της υγείας βρίσκεται σε κεντρική θέση στις συζητήσεις παγκοσμίως και το ότι αυτοί οι τύποι είναι κάτι σαν… νεκροθάφτες, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που τους έχει μετουσιώσει στις απόλυτες φιγούρες των ημερών.

Ο λόγος για τους Γκανέζους χορευτές που κουβαλάνε στην πλάτη τους ένα φέρετρο και ταυτόχρονα χορεύουν υπό τη συνοδεία ηλεκτρονικής μουσικής. Το συγκεκριμένο βιντεάκι «έσκασε» για πρώτη φορά στο διαδίκτυο τον περασμένο Φεβρουάριο και το τραγούδι που συνοδεύει το ιδιαίτερο χορευτικό τους είναι το «Astronomia» των Vicetone & Tony Igy.

Πλέον, πέντε μήνες μετά την εμφάνισή του, τα επίπεδα virality του έχουν εκτοξευτεί, ωστόσο στην πραγματικότητα όλη αυτή η ιστορία- με το τελετουργικό, ας το πούμε έτσι, στο φέρετρο- είναι πολύ πιο παλιά, όπως θα δούμε παρακάτω.

Η πηγή για τη δημιουργία των viral videos και memes θα βρεθεί στο 2015, όταν είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο από μια κηδεία στην πόλη Prampram της Γκάνας, η οποία δεν έμοιαζε τόσο με μια τελετή θρήνου, αλλά περισσότερο με μια μεγάλη γιορτή: 4 καλοντυμένοι νεκροθάφτες-performers χορεύουν έχοντας το φέρετρο στους ώμους τους.

Τo BBC έκανε ένα αφιέρωμα στο φαινόμενο εκείνο τον καιρό, παίρνοντας μάλιστα δηλώσεις και από τους ίδιους τους… πρωταγωνιστές της όλης ιστορίας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ιδιότυπο έθιμο από την χώρα της Αφρικής.

Το έθιμο αυτό πατάει στη φιλοσοφία πως ο αποθανών που βρίσκεται στο φέρετρο, πρέπει να «φεύγει» μέσα από μια διαδικασία πανηγυριού και χαράς.

Πηγαίνει, άλλωστε, στην τελευταία, παντοτινή του κατοικία, μεταφέρεται σε έναν άλλο κόσμο και αυτό δεν είναι λόγος για κλάματα και οδυρμούς αλλά κάτι που αξίζει και πρέπει να γιορταστεί. Ως εκ τούτου, χαρμόσυνες κηδείες στήνονται στην Γκάνα και οι τύποι που χορεύουν μεταφέροντας το φέρετρο στους ώμους τους είναι η κρίσιμη πινελιά για το όλο event.

Οι χορευτές που κουβαλάνε στις πλάτες τους το φέρετρο είναι επαγγελματίες, συνήθως είναι τέσσερις ή έξι, και τους πληρώνει η οικογένεια του εκλιπόντος για να τον «αποχαιρετίσουν» με αυτό τον τρόπο.

Αν σκάψει κανείς πάντως ακόμα πιο βαθιά στο παρελθόν, θα δει πως η… σκούφια του συγκεκριμένου τελετουργικού έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα!

Λεγόταν Danse Macabre, δηλαδή Μακάβριος Χορός, και αποτελούσε έναν μεγάλο καλλιτεχνικό σχολιασμό: ζωγράφοι, καλλιτέχνες δρόμου, περιπλανώμενοι παλιάτσοι επιχειρούσαν μέσα από την αποτύπωση αυτού του χορού να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις της έλευσης της πανώλης και των μαζικών θανάτων που αυτή επικρατούσε.

Άλλοι το έκαναν με «βαριά» ματιά, άλλοι με πιο χιουμοριστική διάθεση, αλλά όλοι οι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούσαν ή αναφέρονταν στο Danse Macabre για να δημιουργήσουν, είχαν μια κοινή φιλοσοφία: να αναδείξουν πως αυτό που ενοποιεί την ανθρωπότητα είναι ο θάνατος, να «σκαλίσουν» τις φιλοσοφικές του προεκτάσεις.

Και τότε, όπως και τώρα, από την εποχή της πανώλης στην εποχή του κορωνοϊού, οι άνθρωποι ψάχνουν έναν τρόπο να δώσουν μια πιο χαλαρή διάσταση στο ζήτημα που τους προβληματίζει περισσότερο απ’ όλα. Α

Αμέτρητα χρόνια μετά τον Μεσαίωνα, το Danse Macabre αναβιώνει στην εποχή των memes, του Youtube και του Tik Tok. Και αυτή τη φορά, τα απόλυτα πρόσωπα είναι 4 διασκεδαστικοί, μέσα στη μακαβριότητα του όλου πράγματος, «καλλιτέχνες»…

Πηγή: menshouse.gr

Οι 14 βασικές διαφορές ανάμεσα στην αληθινή και την τοξική αγάπη

10 ρήσεις του Σωκράτη, μαθήματα ζωής