Αναδύεται μέσα από την ομίχλη της ζούγκλας. Το βουνό Roirama γνωστό και ως Roirama Tepui είναι από τα ψηλότερα βουνά της Νότιας Αμερικής με υψόμετρο 2.810 μέτρα. Είναι γνωστό ως «επίπεδο βουνό», αφού δεν έχει κορυφή. Είναι το ψηλότερο στην οροσειρά Pacaraima.
Οι κάθετες και απότομες πλαγιές του μέσα από τα σύννεφα θυμίζουν προϊστορικά νησιά στον ουρανό. Έτσι το περιγράφουν από το 1956, όταν το ανακάλυψε ο Άγγλος εξερευνητής, σερ Ουόλτερ Ράλεϊ. Είναι το σημείο όπου οριοθετούνται τα σύνορα Βενεζουέλας, Βραζιλίας και Γουϊάνας.
Οι βουνοκορφές αυτές θεωρούνται από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς της Γης, ηλικίας μεγαλύτερης των δύο δισεκατομμυρίων ετών. Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι της περιοχής ονομάζουν τα επίπεδα αυτά βουνά «tepui» δηλαδή “το σπίτι των θεών”.
Μοιάζει με τεράστιο πέτρινο τραπέζι στον ουρανό! Η επίπεδη επιφάνεια της κορυφής του έχει πλάτος 31 τετρ. χλμ.
Σχεδόν το σύνολο της επιφάνειας του είναι καθαρός ψαμμίτης. Το γυμνό βράχο “ντύνουν” με την παρουσία τους λίγοι θάμνοι, βρύα και λειχήνες.
Στο Roraima υπάρχουν πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας μοναδικά στο οροπέδιο. Σπάνια φυτά βρίσκονται στις πλαγιές του.
Το σπάνιο είδος Heliamphora ευδοκιμεί στο κλίμα του Roirama
Το 1884 ο Sir Everard im Thurn – συγγραφέας
Αν και η πορεία διαγράφεται από συγκεκριμένα σήματα, είναι πολύ εύκολο για κάποιον να χαθεί, αφού πλησιάζοντας προς την κορυφή τα μονοπάτια είναι δυσδιάκριτα, η νέφωση πυκνή και οι μυστηριώδεις σχηματισμοί των βράχων κάνουν την ορατότητα προβληματική.
Η ανάβαση στο όρος Roraima είναι μια εκπληκτική εμπειρία για πεζοπόρους και ορειβάτες.
Οι καταρράκτες του Angel, οι ψηλότεροι καταρράκτες του κόσμου, βρίσκονται στην οροσειρά Pacaraima.
Στο βουνό υπάρχουν 56 καταρράκτες και 52 λίμνες, από τις οποίες η μεγαλύτερη είναι η Gladys.
Οι ψηλότεροι καταρράκτες του κόσμου
Πριν από την άφιξη Ευρωπαίων εξερευνητών, το βουνό είχε πάντα ιδιαίτερη σημασία για τους αυτόχθονες κατοίκους και αποτελούσε κεντρικό θέμα στους μύθους και τους θρύλους τους. Για τους Ινδιάνους «Pemon και Kapon» είναι το κούτσουρο που έχει απομείνει από το ισχυρό δέντρο, που είχε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά του κόσμου. Το δέντρο υποτίθεται ότι κόπηκε από έναν απατεώνα, τον Makunaima, ενώ πέφτοντας στη γη δημιούργησε μεγάλη πλημμύρα.
Το 2006, έγινε το θέμα ενός δίωρου ντοκιμαντέρ με τίτλο “The real Lost World”. Στα μέσα του 19ου αιώνα πραγματοποιήθηκε μια εξερευνητική αποστολή με σκοπό την καταγραφή και μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας του.
Η αποστολή αυτή αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του βιβλίου με τίτλο “The Lost World” του Arthur Conan Doyle, που δημοσιεύθηκε το 1912. Ένα μυθιστόρημα περιπέτειας, σχετικά με μια αποστολή σ’ ένα οροπέδιο στη λεκάνη του Αμαζονίου, όπου προϊστορικά ζώα (δεινόσαυροι κ.ά) εξακολουθούν να επιβιώνουν.
Παρακολουθείστε μια εντυπωσιακή πτήση στα βουνά Roraima
https://www.youtube.com/watch?v=DC3oqGubJ2w
via