in

Τι θα συμβεί αν, σε ώρα πτήσης, βγάλεις την λειτουργία πτήσης από το κινητό σου;

Τι θα συμβεί αν, σε ώρα πτήσης, βγάλεις το airplane mode από το κινητό σου.
Mέχρι και πριν 10-11 χρόνια, ξέραμε ότι στο ξεκίνημα μιας πτήσης, κλείναμε τα κινητά μας τηλέφωνα. Στη συνέχεια, η σύσταση του προσωπικού ιπτάμενων, άλλαξε.

Μπορείς να βάζεις το κινητό σου σε airplane mode (λειτουργία πτήσης), αυτή τη λειτουργία δηλαδή, που περιορίζει τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων της συσκευής σου. Τι θα γίνει όμως αν ένας επιβάτης αψηφίσει την οδηγία και συνεχίσει να χρησιμοποιεί πλήρως το smartphone του.

«Η πολιτική αεροπορία ανά τα έτη είχε καταγράψει πολλά περιστατικά, τα οποία συνέδεαν τη χρήση κινητών τηλεφώνων με βλάβες και δυσλειτουργίες σε συστήματα πλοήγησης.

Τα σήματα των κινητών τηλεφώνων μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές στα συστήματα πλοήγησης και προσγείωσης των αεροπλάνων» ανέφερε δελτίο επικοινωνίας γνωστής αεροπορικής εταιρείας που ανέβασε το Conde Nast Traveler.

Θα μπορούσε ένα κινητό να ρίξει το αεροπλάνο;

Ας το εξηγήσουμε: Τα κινητά μας τηλέφωνα εκπέμπουν ραδιοκύματα, σε μορφή κυματογραμμών. Όταν κάνουμε ένα τηλεφώνημα, η συσκευή μας παράγει σήμα ραδιοκυμάτων, το οποίο φτάνει στον κοντινότερο πύργο τηλεφωνίας.

Όταν είμαστε μακριά, θα δαπανήσουμε περισσότερη μπαταρία από το κινητό μας, ώστε να μεταφέρουμε το σήμα και ο καλούμενος να λάβει τη κλήση. Μιας και το κινητό μας δεν είναι το μοναδικό που κάνει κλήσεις, οι πύργοι τηλεφωνίας θα «μεταφράσουν» κάθε κλήση με μια μοναδική κυματογραμμή, συγκεκριμένου χρώματος.

Μια συσκευή που κάνει κλήσεις και πραγματοποιεί ενέργειες ψηφιακών εφαρμογών, στέλνει πολλαπλά σήματα στους πύργους τηλεφωνίας, εκ των οποίων το καθένα επίσης έχει μοναδική κυματογραμμή. Τι γίνεται τώρα μέσα στο αεροπλάνο;

Όταν ένα αεροπλάνο απογειώνεται, αυξάνει διαρκώς την απόσταση του από τους πύργους τηλεφωνίας. Εκείνη τη στιγμή, κάθε χρήστης κινητού που προσπαθεί να κάνει κλήσεις, «στραγγίζει» την μπαταρία της συσκευής του και συνολικά παράγεται ένα «τσουνάμι» ραδιοκυμάτων.

Πρακτικά, τι συμβαίνει εκείνη την ώρα στο αεροπλάνο: «Είναι σαν να έχεις αφήσει το κινητό σου δίπλα σε ένα ηχείο και να το έχεις αφήσει να καλεί. Ξαφνικά ακούς τον ήχο της συσκευής που καλεί, μέσα από το ηχείο, εκκωφαντικά και επίμονα. Αυτό ακούει μέσα στο σύστημα επικοινωνίας του ο πιλότος ενός αεροπλάνου, καθώς προσπαθεί να μιλήσει με το κέντρο ελέγχου.

Και όταν οδηγείς ένα αεροπλάνο, το τελευταίο που θέλεις, είναι να ακούς θορύβους και παρεμβολές» αναφέρει στέλεχος αεροπορικής εταιρείας στο Conde Nast Traveler, τονίζοντας παρ’ όλα αυτά πως οι εταιρείες ανανεώνουν διαρκώς τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους.

Πλέον στην Ευρώπη, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Wi-Fi σε πτήση (επί χρέωση) σε κάποιες εταιρείες, ενώ στις ΗΠΑ, το πρωτόκολλο της υποχρέωσης ενεργοποίησης airplane mode, μένει σταθερό.

Mου είπε ότι είναι αστροναύτης και ζήτησε να του στείλω 30.000€ για να επιστρέψει στη Γη και να παντρευτούμε

Λαυρέντης Διανέλλος: Ο “πατέρας” του ελληνικού κινηματογράφου, οι 195 ταινίες και οι συνάδελφοι που τον ξέχασαν στην κηδεία του