Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση αποτελούν τα μείζονα προβλήματα της Θεσσαλονίκης με τους κατόχους ΙΧ να προσπαθούν καθημερινά να βρουν μια θέση πάρκινγκ.
Εκτός από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης που μετά τα επίμονα μέτρα της Τροχαίας λόγω του έργου κατασκευής της Fly Over, σταμάτησαν εδώ και καιρό τα διπλοπαρκαρισμένα και οι παράνομες σταθμεύσεις, σε όλους τους άλλους δρόμους επικρατούν τριτοκοσμικές εικόνες με τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα οι κάτοχοι των οχημάτων δεν τα μετακινούν καν παρότι στο δεξί μέρος του παρμπρίζ έχουν αποκτήσει ολόκληρη συλλογή με κλήσεις. Σε ένα τέτοιο δρόμο όπου απαγορεύεται η στάθμευση, στην οδό Καυτατζόγλου ο φωτογραφικός φακός του thestival.gr αποτύπωσε δεκάδες κλήσεις σε αρκετά οχήματα που ήταν παρκαρισμένα παράνομα δίπλα στον ποδηλατόδρομο και μάλιστα για αρκετές ημέρες όπως μαρτυρούν οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας και της Τροχαίας.
Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ παρότι μπορεί να έχουν λάβει πάνω από έξι ή επτά κλήσεις προτιμούν να αφήσουν το όχημα τους στο ίδιο σημείο και να λάβουν κι άλλες κλήσεις παρά να το μετακινήσουν και να αρχίσουν την αναζήτηση νέας νόμιμης θέσης γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να σταθούν τυχεροί.
Πηγές της Δημοτικής Αστυνομίας ανέφεραν στο thestival.gr ότι η κατάσταση είναι παρόμοια σε πάρα πολλούς δρόμους όπως στη Δελφών, στην Λαμπράκη, στην Μακεδονίας και σε σχεδόν όλους τους δρόμους που βρίσκονται κάθετα ή παράλληλα με κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ανέφεραν ότι μεταξύ της μιας κλήσης που θα αφήσουν και της επόμενης στο ίδιο όχημα πρέπει να περάσουν τρεις ώρες ενώ κατά μέσω όρο καθημερινά οι Δημοτικοί Αστυνομικοί βεβαιώνουν παραβάσεις με 400 κλήσεις.
Για να διορθωθεί η κατάσταση θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι χώροι στάθμευσης από το Δήμο Θεσσαλονίκης ενώ θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση και των δρόμων και των θέσεων που μπορούν τελικά να χρησιμοποιηθούν ως θέσεις στάθμευσης.
Να σημειωθεί πάντως ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει τη δημιουργία νέων χώρων δωρεάν στάθμευσης η πλειονότητα των οποίων θα είναι έτοιμη έως το τέλος του έτους.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης έως τέλος του έτους θα είναι προς χρήση 1280 θέσεις δωρεάν στάθμευσης στα εξής σημεία:
Α. Δημοτικά πάρκινγκ έτοιμα προς χρήση
Κλεάνθους με Σόλωνος, 20 θέσεων (5η ΔΚ)
Επταλόφου με Πόντου, 50 θέσεων (4η ΔΚ)
Αγ. Δημητρίου με Αλοννήσου, 40 θέσεων (4η ΔΚ)
Σόλωνος με Δελφών, 20 θέσεων (5η ΔΚ)
Στρωμνίτσης με Κοραή (έξοδος προς Χαλκιδική), 150 θέσεων (5η ΔΚ – ΥΠΟ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ)
Μακεδονίας, Μαλακάση και Κονδυλάκη, 50 θέσεων (5η ΔΚ)
Μαρίας Κάλλας (Μέγαρο Μουσικής), 60 θέσεων (5η ΔΚ)
Εγνατία (έναντι Πολυτεχνικής Σχολής, Αγ. Φωτεινή), 80 θέσεων (1η ΔΚ- ΥΠΟ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ)
Αγ. Δημητρίου 155, 30 θέσεων (1η ΔΚ)
Β. Δημοτικά πάρκινγκ υπό κατασκευή (παραδίδονται το επόμενο διάστημα)
Δαναϊδών με Μοσκώφ, 20 θέσεων (1η ΔΚ)
Πλ. Γαλοπούλου, 30 θέσεων (2η ΔΚ)
Αλκινόου με Λεωτυχίδου, 40 θέσεων (3η ΔΚ)
Πριάμου, 30 θέσεων (4η ΔΚ)
Παραλή, 70 θέσεων (5η ΔΚ)
Π. Μελά (Τριανδρία), 30 θέσεων (ΔΕ Τριανδρίας)
Σαπφούς-Βουτυρά-Παλαιού Σταθμού, 200 θέσεων (2η ΔΚ)
Κασσάνδρου με Αγ. Νικολάου, 40 θέσεων (3η ΔΚ)
Πλατεία Τερψιθέας, 20 θέσεων (3η ΔΚ)
Δημ. Πολιορκητού, 20 θέσεων (3η ΔΚ)
Αγράφων με Κωνσταντοπούλου, 20 θέσεων (3η ΔΚ)
Μπότσαρη με Παπάφη, 60 θέσεων (4η ΔΚ)
Γ. Θέσεις στάθμευσης εντός του λιμανιού
Χώρος στάθμευσης εντός ΟΛΘ, έναντι Δικαστηρίων, 200 θέσεων.