Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον νεαρό που εμφανίζεται σε βίντεο να βεβηλώνει το μνημείο του Κατσαντώνη στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.
Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Το βίντεο, που δείχνει τον νεαρό, να φτύνει και να βρίζει το μνημείο κάνει τον γύρο των social media, έχοντας προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Ένας φίλος του νεαρού τραβάει βίντεο, το οποίο στη συνέχεια αναρτήθηκε στα social media προκαλώντας αντιδράσεις και θέτοντας σε κινητοποίηση τις αρχές. Αμέσως μετά «κατέβασαν» το βίντεο ωστόσο ο νεαρός αναζητείται και βάσει νόμου θα υποστεί τις σχετικές ποινές. Να σημειωθεί πως άλλοι χρήστες διατηρούν το εν λόγω βίντεο στα social media, κατηγορώντας τον νεαρό για τις πράξεις του.
Θεσσαλονίκη: Μετανιωμένος ο νεαρός για τον βανδαλισμό του αγάλματος
Μετανιωμένος για την πράξη του εμφανίζεται ο νεαρός που βανδάλισε τον ανδριάντα του ήρωα της ελληνικής επανάστασης, Αντώνη Κατσαντώνη, σε πάρκο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Απαντώντας σε σχόλιο άλλου χρήστη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο «πρωταγωνιστής» της ασεβούς πράξης δηλώνει ότι προτίθεται να τον καθαρίσει και στη συνέχεια να ζητήσει συγγνώμη γονατιστός.
Συγκεκριμένα ο νεαρός σχολίασε: «Δεν είμαι Αλβανός. Έλληνας τσιγγάνος είμαι και δεν ήξερα τι σημαίνει το άγαλμα. Μόλις το έμαθα κι εγώ τρελάθηκα. Λέω θα πάω εκεί να το σκουπίσω. Θα πάρω μαζί μου νερό να το σκουπίσω. Θα πέσω στα γόνατα και θα ζητήσω μια ταπεινή συγγνώμη. Θα τραβήξω και βίντεο και θα το ανεβάσω στο Facebook, στο Instagram και στο Tiktok».
Ποιος ήταν ο Αντώνης Κατσαντώνης
Σύμφωνα με την wikipedia, ο Αντώνης Κατσαντώνης του Ιωάννη (πραγματικό όνομα: Αντώνης Μακρυγιάννης, 1775 – 28 Σεπτεμβρίου 1808) ήταν ήρωας του προεπαναστατικού Ελληνισμού. Υπήρξε αρχηγός Ελλήνων κλεφταρματολών, εθνομάρτυρας, πρόδρομος του 1821.
Έζησε και έδρασε στα βουνά των Αγράφων και των γύρω περιοχών. Τον Αύγουστο του 1807, ο Κατσαντώνης συνελήφθη με δόλιο τρόπο, κατ’ εντολή του Αλή Πασά, και οδηγήθηκε στα Ιωάννινα. Εκτελέστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1808, αφού υπέστη βασανιστήρια.
Η φήμη του Κατσαντώνη επέζησε και μετά από την περίοδο της επανάστασης και διαδόθηκε κυρίως από τη δημοτική μούσα ως ο Αετός των Αγράφων και το Λιοντάρι της Κλεφτουριάς”. Πρωτοπαλίκαρο του υπήρξε, ο “Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης”, όπως ονόμασε ο Κωστής Παλαμάς τον Καραϊσκάκη. Ο Κατσαντώνης θεωρείται από τους ιστορικούς ως εφάμιλλος του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου.