in

Τα καλύτερα γιατροσόφια για βήχα και πονόλαιμο είναι αυτά.. και δεν τα ξέρατε

Όταν έχετε ένα κρυολόγημα και βήχα, δεν είστε σε θέση να επικεντρωθείτε σε τίποτα και ο ξηρό-βήχας είναι ιδιαίτερα εκνευριστικός, όχι μόνο για εσάς, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω σας. Ο ξερόβηχας είναι πραγματικά ενοχλητικός που συχνά σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα από ό, τι θα έπρεπε.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο άσχημη κατά τη νύχτα, επειδή δεν είστε σε θέση να αναπνεύσετε εύκολα και να κοιμηθείτε ήσυχα.Αν δεν θέλετε να καταφύγετε στις αντιβιώσεις, δοκιμάστε να αφήσετε τη φύση να δράσει για εσάς.

Γιατροσόφια για γρίπη, κρυολόγημα, βήχα, πονόλαιμο είναι: φασκόμηλο, μέλι, θυμάρι, γλυκόριζα, λεμόνι, εχινάκεια κ.α. για άμεση ανακούφιση.

Κρυολόγημα
-Το φασκόμηλο περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ασκούν ευεργετική δράση σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας. Δεν συνιστάται όμως η κατανάλωσή του κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό.

-Ένα πικάντικο φαγητό, όπως ένα πιάτο με καυτό κάρι, μπορεί να ανακουφίσει από τη μπουκωμένη μύτη ή το πονεμένο αυτί. Αυτό κάνει τη μύτη και τα μάτια να τρέχουν, αποβάλλοντας τη βλέννα.

-Το σκόρδο, επίσης, βοηθά στην αποβολή της βλέννας, ενώ είναι επίσης γνωστό αντιικό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό τρόφιμο.

Βήχας
-Το μέλι πλούσιο σε φλαβονοειδή συνιστάται εδώ και αιώνες ως «φάρμακο» για τον βήχα. Έρευνα του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Πενσυλβάνια, σε 105 παιδιά που λάμβαναν μία έως δύο κουταλιές μέλι μισή ώρα πριν κοιμηθούν, διαπίστωσε ότι το μέλι δρα πιο αποτελεσματικά κατά του βήχα απ’ ό,τι πολλά αντιβηχικά σιρόπια.

-Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να απομακρύνουν τα περιττά υγρά από τους φλεγμαίνοντες ιστούς στον λαιμό, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται ο πόνος. Το αλατόνερο μαλακώνει επίσης την παχιά βλέννα στον λαιμό, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή της. Μια άλλη λύση είναι οι γαργάρες με μείγμα χλιαρού νερού με λίγες σταγόνες λεμόνι και μέλι.

ΔΕΙΤΕ μερικοί φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης με υλικά από την κουζίνα σας

Προκαλεί εκνευρισμό, δυσκολία στο ύπνο και εξάντληση. Δείτε κάποιες σπιτικές θεραπείες για τον βήχα και πονόλαιμο με υλικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας:

Φασκόμηλο
Pόφημα φασκόμηλο. Tο φασκόμηλο είναι ένα βότανο με αντισηπτική δράση, που μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό. Θα το ετοιμάσετε όπως φτιάχνετε το τσάι του βουνού. Θα βράσετε μία κούπα νερό, θα ρίξετε μία κουταλιά της σούπας φασκόμηλο και θα το αφήσετε για 2-3 λεπτά. Aφού σουρώσετε το ρόφημα, θα κάνετε γαργάρες. Aν θέλετε, μπορείτε να το καταπιείτε. Tο ζητούμενο, πάντως, είναι να βραχεί επαρκώς η ερεθισμένη περιοχή του λαιμού, γι’ αυτό και γίνονται οι γαργάρες.

Θυμάρι
Το θυμάρι αποτελεί εγκεκριμένη θεραπεία για το βήχα και φάρμακο για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, τη βρογχίτιδα και τον κοκκύτη. Ο λόγος είναι ότι τα μικροσκοπικά φύλλα του είναι γεμάτα με ενώσεις που καταστέλλουν τον βήχα. Τα φλαβονοειδή που περιέχει το θυμάρι χαλαρώνουν τον τραχειακό μυ που εμπλέκεται στο βήχα, ενώ συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και των πονοκεφάλων. Για να φτιάξετε αφέψημα με θυμάρι, ανακατέψτε 2 κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένα φύλλα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 10 λεπτά σκεπασμένο και στη συνέχεια σουρώστε το και πιείτε το.

Γλυκόριζα
Σιρόπι γλυκόριζας. H γλυκόριζα είναι μια ρίζα με γλυκιά γεύση και μαλακτικές ιδιότητες. Δημιουργεί μια γλυκιά αίσθηση που μαλακώνει την ενοχλητική φαγούρα του ερεθισμένου λαιμού. Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, πρέπει να βράσετε 15 γρ. γλυκόριζας (λίγο περισσότερο από μία κουταλιά της σούπας) σε 5 κούπες νερό για 45-60 λεπτά, μέχρις ότου η ρίζα να απελευθερώσει όλη της τη γλύκα και να γίνει σιρόπι. Στη συνέχεια, θα κάνετε γαργάρες και μετά θα το πιείτε. Προσοχή: Eάν έχετε υπέρταση, μην πάρετε γλυκόριζα.

Λιναρόσποροι, μέλι και λεμόνι
Όταν οι λιναρόσποροι βράσουν σε νερό, παράγουν μια παχιά γέλη που διευκολύνει το λαιμό και μειώνει τη δυσφορία του βρογχικού σωλήνα. Το μέλι και το λεμόνι δρουν ως ήπια αντιβιοτικά, κάνοντας αυτό το σιρόπι εξαιρετικά χαλαρωτικό. Για να φτιάξετε αυτό το σπιτικό φάρμακο, βράζετε 2 με 3 κουταλιές σπόρους λιναριού σε 1 φλιτζάνι νερό μέχρι να γίνει παχύρρευστο. Στη συνέχεια προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας μέλι και χυμό λεμονιού. Λαμβάνετε μία κουταλιά της σούπας, όπως θα κάνατε με ένα σιρόπι για τη θεραπεία του βήχα.

Μαύρο πιπέρι για τον παραγωγικό βήχα
Το μαύρο πιπέρι διεγείρει την κυκλοφορία και τη ροή βλέννας. Το μέλι είναι ένα φυσικό κατασταλτικό του βήχα και ήπιο αντιβιοτικό. Για να φτιάξετε το αφέψημα, τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι. Γεμίστε με βραστό νερό και αφήστε το καλυμμένο για 15 λεπτά. Το αφέψημα λειτουργεί καλύτερα σε παραγωγικό βήχα και δεν είναι κατάλληλο για ξηρό βήχα.

Λεμόνι για γρήγορη ανακούφιση
Πάρτε ένα τέταρτο φρέσκου λεμονιού, πασπαλίστε το με μαύρο πιπέρι και αλάτι και πιπιλίστε το για γρήγορη ανακούφιση. Εάν δεν μπορείτε να φάτε απευθείας το λεμόνι, δοκιμάστε να πιείτε νερό με λεμόνι, που έχει έτσι κι αλλιώς πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Εχινάκεια
Pόφημα με εχινάκεια. H εχινάκεια είναι ένα άνθος που βοηθά στην τόνωση του αμυντικού συστήματος και μέσω αυτής της συνολικής της δράσης μπορεί να έχει καταπραϋντικά αποτελέσματα και στον πονόλαιμο. Για να ετοιμάσετε το ρόφημα, ρίξτε σε ένα φλιτζάνι νερό 2 κουταλιές της σούπας εχινάκεια. Bράστε τον ανθό για 2-3 λεπτά. Kάντε γαργάρες και στη συνέχεια πιείτε το ρόφημα.

Ζεστό γάλα
Ένας πολύ δημοφιλές κατασταλτικό του βήχα είναι ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα στο οποίο θα προσθέσετε λίγο μέλι.

Αμύγδαλα
Σύμφωνα με κάποιες τοπικές παραδόσεις, τα αμύγδαλα βοηθούν στην ανακούφιση των βρογχικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βήχα. Ανακατέψτε μερικά κουταλάκια του γλυκού αμυγδαλόσκονη σε χυμό πορτοκάλι και πιείτε το σαν φυσική θεραπεία για το βήχα.

Σκόρδο
Pόφημα με σκόρδο και τζίντζερ. Πρόκειται για ένα ρόφημα με αντισηπτική και μαλακτική δράση. Pίξτε σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό, δύο σκελίδες σκόρδο και δύο λεπτές φέτες φρέσκιας ρίζας τζίντζερ (πιπερόριζας). Σιγοβράστε το μείγμα για 10 λεπτά. Mπορείτε να προσθέσετε λεμόνι και μέλι για γεύση και άρωμα. Πιείτε το ρόφημα, αφού προηγουμένως κάνετε οπωσδήποτε μερικές γαργάρες.

Τα εστιατόρια δεν είναι η παιδική χαρά των κακομαθημένων σας, δεν είμαστε υπηρέτες – Σερβιτόρα καταγγέλλει

Έκτακτο για Φωτιά: Έκλεισε η Αττική Οδός και στα δυο ρεύματα