in

Συμπτώματα έλλειψης Β12: 3 Σημάδια στα πόδια σας που πρέπει να δώσετε προσοχή

Η βιταμίνη Β12 παίζει καθοριστικό ρόλο στον οργανισμό, επομένως η ανεπάρκειά της μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Στην πραγματικότητα, τα σταθερά χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν «βλάβη» στο νευρικό σύστημα και τα σημάδια να εμφανιστούν στα πόδια σας.

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στο σώμα με πολλούς τρόπους, αλλά ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η διατήρηση του νευρικού συστήματος.

Το νευρικό σύστημα έχει δύο κύρια μέρη: το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και το περιφερικό νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από νεύρα που διακλαδίζονται από το νωτιαίο μυελό και εκτείνονται σε όλα τα μέρη του σώματος.

Τα σταθερά χαμηλά επίπεδα της Β12 μπορούν να προκαλέσουν «ζημιά» σε μέρη του νευρικού συστήματος. Ο ιατρικός όρος ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια, η οποία αναπτύσσεται όταν τα νεύρα στα άκρα του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια και τα χέρια, έχουν υποστεί βλάβη.

Τα κύρια συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας στα πόδια
Μούδιασμα
Μυρμήγκιασμα
Μυϊκή αδυναμία
Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως σταθερά, αλλά μπορεί να εμφανίζονται σε ανύποπτο χρόνο και να υποχωρούν.

Τι προκαλεί την ανεπάρκεια Β12;
Η κακοήθης αναιμία είναι η πιο κοινή αιτία ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Η κακοήθης αναιμία είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα στο στομάχι που παράγουν τον εγγενή παράγοντα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ως αποτέλεσμα της μη λήψης αρκετής βιταμίνης Β12 από τη διατροφή τους.

Οι πλουσιότερες πηγές Β12 είναι ζωικής προέλευσης, επομένως οι χορτοφάγοι και οι vegans διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας Β12.

Οι φυσικές πηγές βιταμίνης Β12

Γαλακτοκομικά προϊόντα (ένα φλιτζάνι πλήρες γάλα ή πλήρες γιαούρτι)
Αυγά
Θαλασσινά (τα στρείδια, τα κοχύλια, οι αχιβάδες, τα καβούρια, οι γαρίδες και τα μύδια)
Μοσχαρίσιο κρέας και συκώτι
Σαρδέλες
Διατροφική μαγιά

Εάν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή, η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης Β12 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανεπάρκειας. Επίσης οι μητέρες που θηλάζουν θα μπορούσαν επίσης να πάρουν ένα συμπλήρωμα, καθώς χρειάζονται επιπλέον 0,5 mcg την ημέρα. Τέλος, ηλικιωμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της παραγωγής οξέος του στομάχου, μπορεί να χρειάζονται συμπλήρωμα Β12 για την ενίσχυση της απορρόφησης.

Τα πρόσθετα οφέλη από τη συμπλήρωση Β12
Η ομοκυστεΐνη -ένας τύπος αμινοξέος- έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις λόγω των αρνητικών επιπτώσεών της στις αρτηρίες. Όμως, μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης Β12 είχαν χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης.

Η βιταμίνη Β12 συμβάλει, επίσης, κατά της οστεοπόρωσης. Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 είχαν επίσης χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα οστικής πυκνότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν επίσης να υποβληθούν σε θεραπεία με ενέσεις για την αντικατάσταση των βιταμινών που λείπουν.

Οι δύο τύποι ενέσεων βιταμίνης Β12
Υδροξοκοβαλαμίνη
Κυανοκοβαλαμίνη
Βιταμίνη Β12: Παρενέργειες
Εάν έχετε βαριάς μορφής αναιμία, η βιταμίνη Β12 θα μπορούσε να προκαλέσει υποκαλιαιμία, καθώς το σώμα σας παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Οι σπάνιες, αλλά σοβαρές παρενέργειες
μυϊκές κράμπες
αδυναμία
ακανόνιστος καρδιακός παλμός
αλλεργική αντίδραση (εξάνθημα, κνησμός/πρήξιμο σε πρόσωπο/γλώσσα/λαιμό
έντονο αίσθημα ζάλης
δυσκολία στην αναπνοή
Ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη Β12
Όσοι έχουν χαμηλή ποσότητα καλίου στο αίμα
Οι έχοντες κληρονομική οπτική ατροφία Leber (αιφνίδια, ανώδυνη, οξεία ή υποξεία απώλεια της κεντρικής όρασης παρατηρείται συχνά μεταξύ
των ηλικιών 18 έως 30)
Όσοι έχουν φλεγμονή του στομάχου (ατροφική γαστρίτιδα)
Οι έχοντες προηγούμενο ιστορικό πλήρους αφαίρεσης του στομάχου

«Θέλω να προσφέρω πολλά στην Ελλάδα»: Έτοιμάζεται για πολιτικός και ο σύντροφός του Κασσελάκη

Το μοντέλο με τη λεύκη που «σβήνει» όλα τα τοπ μόντελ