in

Στην πιο εντυπωσιακή διαδρομή στην Ελλάδα, θα είναι σαν να οδηγείς πάνω στο νερό

πάρχουν μαγευτικά, παραδεισένια μέρη στην Ελλάδα και υπάρχει και η Κορωνησία, που δείχνει να είναι μία κατηγορία από μόνη της όσον αφορά τις ομορφιές του τόπου μας.

Κι όχι, δεν βρίσκεται κάπου στις Κυκλάδες ή στο Ιόνιο. Δεν είναι δηλαδή ένα νησί με την παραδοσιακή έννοια του όρου, όπως εκείνα στα οποία ταξιδεύουμε εν πλω.

Η Κορωνησία ανήκει στην Ήπειρο, απέχει 25 χλμ από την Άρτα και την προσεγγίζεις οδικώς. Η διαδρομή είναι η πιο εντυπωσιακή στην Ελλάδα. Είναι ακριβώς αυτή, κι όχι κάποια παραλία εξωτικής ομορφιάς, που της έχει χαρίσει τον τίτλο της «Πολυνησίας» της Ελλάδας.

Μία λωρίδα άσφαλτος, λιμνοθάλασσες, φλαμίνγκο

Σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστρια, η Κορωνησία υπήρξε από το 1997 μέχρι το τέλος του 2010 τμήμα του Δήμου Αμβρακικού με έδρα την Ανέζα. Με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση που προβλέπει το Σχέδιο Καλλικράτης, η Κορωνησία εντάχθηκε στον Δήμο Αρταίων. Θεωρείται χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, με 167 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011).

Ουσιαστικά, ο δρόμος μήκους 6,5 χλμ. που ενώνει την Άρτα με την Κορωνησία, το Πέρα Νησί όπως είναι επίσης γνωστή, περνάει μέσα από τον Αμβρακικό κόλπο, που από το 2008 είναι Εθνικό Πάρκο, ο μεγαλύτερος ενιαίος υγρότοπος της χώρας.

Αυτή η στενή λωρίδα ασφάλτου, σε κάνει να νιώθεις ότι οδηγείς πάνω στο νερό. Δεξιά και αριστερά, βλέπεις θάλασσα, για την ακρίβεια τις λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιό. Εκεί, όπου ζουν θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια και σαλάχια, ο αργυροπελεκάνος, σήμα-κατατεθέν του Αμβρακικού, ακόμα και φλαμίνγκο. Αν σταθείς τυχερός θα τα δεις να περπατάνε μπουλούκι πάνω στο νερό.

Ο συγκλονιστικός αυτός δρόμος καταλήγει στο μικρό ψαροχώρι της Κορωνησίας, ένα από τα μικρότερα, κατοικημένα νησιά της χώρας μας και έναν ελκυστικό προορισμό της Ηπείρου για όσους αναζητούν να περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές μακριά από την τουριστική πολυκοσμία.

Από τα αξιοθέατα του νησιού είναι ο φάρος της Σαλαώρας και το παλιό τελωνείο, το όμορφο λιμανάκι με τα καΐκια που καθημερινά βγάζουν ολόφρεσκα ψάρια και τις φημισμένες γαρίδες Αμβρακικού και ο βυζαντινός ναός της Παναγίας που χρονολογείται πίσω στον 7ο αιώνα.

Αν μάλιστα τύχει να βρεθείς στην Κορωνησία τον Αύγουστο, θα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις από κοντά τη γιορτή της σαρδέλας που διοργανώνεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

oneman.gr

Μαγεύει όλο τον κόσμο η νέα παραλία Θεσσαλονίκης- Οι 12 διεθνείς διακρίσεις

Κάρμεν Ρουγγέρη: «Ήμασταν τόσο φτωχοί που φάγαμε σουβλάκι για γαμήλιο γεύμα, αλλά ήμασταν πολύ ευτυχισμένοι»