Είναι γεγονός πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας τεράστιος, πολλές φορές ασύλληπτα μεγάλος αριθμός πλαστικών μπουκαλιών χρησιμοποιείται κάθε χρόνο. Ελάχιστα από αυτά ανακυκλώνονται, ενώ πολλά από αυτά δυστυχώς πετιούνται στους δρόμους, στην ύπαιθρο ή τις θάλασσες και τα ποτάμια προκαλώντας ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή.
Το πλαστικό είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για το περιβάλλον. Γι’ αυτό πολλές χώρες της Ευρώπης εφαρμόζουν ένα σύστημα χρηματικής ανταμοιβής των πολιτών όταν ανακυκλώνουν τα πλαστικά μπουκάλια προκειμένου να τους δώσουν ένα κίνητρο ώστε να κάνουν ανακύκλωση.
Ανάμεσα στις χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτό το σύστημα ανταμοιβής είναι και η Ισλανδία, η οποία ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, εγκατέστησε το πρώτο αυτόματο μηχάνημα, το οποίο επιτρέπει στους αγοραστές να επιστρέψουν τα πλαστικά μπουκάλια που έχουν χρησιμοποιήσει και να λάβουν ένα χρηματικό αντίτιμο.
Η λειτουργία του είναι πολύ απλή. Για κάθε μπουκάλι που επιστρέφει κάποιος κερδίζει ένα χρηματικό ποσό. Πιο συγκεκριμένα, το μηχάνημα ανταμείβει τους πολίτες με ένα κουπόνι αξίας 10 λεπτών για κάθε πλαστικό μπουκάλι που επιστρέφεται.
Η Δανία, η Σουηδία και η Γερμανία ήδη εφαρμόζουν παρόμοιες πρακτικές για την ανακύκλωση του πλαστικού και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά. Επίσης, αυτό εφαρμόζεται σε 10 αμερικανικά κράτη, οκτώ από τις 10 καναδικές επαρχίες και στην νότια Αυστραλία. Η Λιθουανία κατάφερε να επιτύχει ποσοστό επιστροφής 93% σε μόλις τρία χρόνια.
Ο Ρίτσαρντ Γουόκερ, διευθύνων σύμβουλος της Ισλανδίας, δήλωσε ότι ‘από τότε που ανακοινώθηκε η πρόθεσή μας να εξαλείψουμε τις πλαστικές συσκευασίες, υπήρξε μια μεγάλη δημόσια βούληση για την αντιμετώπιση της μάστιγας των πλαστικών.’ Προηγήθηκε η ανακοίνωση ότι η Ισλανδία θα κυκλοφορήσει ένα σήμα στην συσκευασία των πλαστικών, το οποίο θα επισημαίνει τις φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές για τους αγοραστές.
‘Με ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια παγκοσμίως να αγοράζονται κάθε λεπτό και πολλά από αυτά να καταλήγουν στις θάλασσες και τα ποτάμια μας, η περιβαλλοντική απειλή είναι τεράστια. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις χώρες όπως η Ισλανδία, να κάνουν τα πρώτα βήματα για την ανάληψη της πλήρους ευθύνης για την ρύπανση από τα πλαστικά’, δήλωσε στην HuffPost UK ο Mάικ Τσάιλντς, που μάχεται εναντίον των πλαστικών στην οργάνωση Friends of the Earth.
Ωστόσο, σίγουρα χρειάζεται περισσότερη δράση. ‘Μέτρα όπως τα συστήματα επιστροφής και η ανακύκλωση είναι σημαντικές πτυχές της επίλυσης της ρύπανσης από πλαστικά, αλλά τελικά χρειαζόμαστε ρύθμιση από την κυβέρνηση για την εξάλειψη της.’