in

Sputnik V: Κάλυψη 2 ετών από το ρωσικό εμβόλιο, που προβλέπει 4-5 μήνες για την Pfizer

Ανοσία για δύο τουλάχιστον χρόνια θα παρέχει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, σύμφωνα με τον επικεφαλής Ρώσο επιστήμονα – Μόλις 5 μήνες προστασία το εμβόλιο της Pfizer
Αποτελεσματική ανοσία από τον κορονοϊό για δύο τουλάχιστον χρόνια θα παρέχει κατ’ εκτίμηση ο εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, που το παρασκεύασε, ο οποίος ταυτόχρονα έκανε λόγο μόνο για 4-5 μήνες κάλυψης από το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη τα πλήρη απαιτούμενα πειραματικά στοιχεία για να αποδειχθεί ο ισχυρισμός του, ωστόσο επικαλέστηκε την εμπειρία άλλων εμβολίων στο παρελθόν, τα οποία χρησιμοποιούν ανθρώπινους αδενοϊούς, όπως εκείνο για τον ιό Έμπολα. «Εκεί υπάρχουν πειραματικά δεδομένα, που δείχνουν ότι ανάλογο σκεύασμα εμβολίου παρέχει προστασία κατά τη διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών, ενδεχομένως και περισσότερο», είπε ο κ. Γκίντσμπουργκ, ο οποίος ρωτήθηκε για το εμβόλιο της Pfizer και είπε ότι είναι δύσκολο να γίνει εκτίμηση χωρίς δεδομένα, ωστόσο «έχοντας ως αφετηρία από τον κοινό μηχανισμό δράσης τέτοιων σκευασμάτων, πρέπει να υπολογίζουμε ότι η διάρκεια της προστασίας δεν θα είναι μεγαλύτερη από 4, βία 5 μήνες, αν και θα χρειαστεί όλα αυτά να αποδειχθούν πειραματικά».

Ανεβάζοντας ελαφρώς το ποσοστό αποτελεσματικότητας του πρώτου ρωσικού εμβολίου Sputnik V, o A.Γκίντσμπουργκ έκανε λόγο για 96 % επιτυχία από τις έως τώρα μελέτες, καθώς μόνο στο 4 % των περιπτώσεων ο εμβολιασμένος μπορεί να ασθενήσει, αλλά σε ήπια μορφή.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο Ρώσο επιστήμονα οι επιθέσεις εναντίον του ρωσικού εμβολίου, οφείλονται σε οικονομικούς λόγους, καθώς η υπό διαμόρφωση αγορά εμβολίων για τον κορονοϊό θα φτάσουν σε ύψος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, «επομένως εκείνοι οι άνθρωποι και οι εταιρικοί όμιλοι, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τέτοια χρηματικά ποσά και θέλουν, προφανώς, να αποκτήσουν κέρδος, αγωνίζονται και μάχονται γι’ αυτό το κέρδος και καθώς λέγεται, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ο Α.Γκίντσμπουργκ διαπίστωσε ότι γύρω από την παραγωγή των εμβολίων υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα και σημείωσε ότι στις ΗΠΑ σειρά εταιρειών παραγωγών εμβολίων ανακοίνωσαν την Παρασκευή του την τρίτη-πέμπτη ημέρα μετά τις εκλογές.

 

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
O πόλεμος για τα μερίδια στην παγκόσμια αγορά εμβολίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι κορυφαίοι επιστήμονες, θέλοντας και μη, εμπλέκονται σε αυτόν. Ο αρχιστράτηγος της επιχείρησης ρωσικό εμβόλιο, ο διάσημος πλέον Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου, που παρασκεύασε το Sputnik V και από τα χείλη του κρέμονται εκατομμύρια Ρώσων και όχι μόνο, είπε ότι εκτιμά πως το Sputnik V θα παρέχει αποτελεσματική ανοσία τουλάχιστον για 2 χρόνια. Εξήγησε, βέβαια ότι. Ερωτηθείς, για την αποτελεσματικότητα ειδικά του εμβολίου της Pfizer, είπε ότι είναι δύσκολο να κρίνει χωρίς κλινικές δοκιμές, ωστόσο ο μηχανισμός αντίστοιχων σκευασμάτων με mRNA παρέχουν κάλυψη τεσσάρων, βία πέντε μηνών.

Ακούγεται υπερβολικό, απλώς θέλω να θυμίσω ότι ως υπερβολή ακουγόταν και η πρόταση των παρασκευαστών του Σπούτνικ προς την AstraZeneca να συνεργαστούν για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους, που πρώτοι μεταδίδαμε από το δελτίο του Όπεν, όμως σήμερα είναι πραγματικότητα, ετοιμάζονται κοινές κλινικές δοκιμές και η Οξφόρδη έτσι ελπίζει ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματά της.

Λίγο νωρίτερα ο Γκίντσμπουργκ δήλωνε ότι κανένα εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη, δηλαδή 100% ασφάλεια το Σπούτνικ έχει φθάσει το 96% σύμφωνα με τον δημιουργό του, που έχει προειδοποιήσει και τους αλλεργικούς να έχουν το νου τους κατά τους εμβολιασμούς. Τέλος, δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, η Ζανόφι και η Γκλάξο ανακοίνωσαν, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν θα έχουν έτοιμο εμβόλιο πριν το τέλος του 2021, οι Ρώσοι κατά την πάγια τακτική τους προσφέρθηκαν να συνεργαστούν για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Νωρίτερα τόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όσο και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ δήλωσαν διαδοχικά ότι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες επιχειρούν να δυσφημίσουν το ρωσικό εμβόλιο και ότι προετοιμάζεται σχετική «πληρωμένη από ενδιαφερόμενους» καμπάνια σε κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης, όπου θα παρουσιάζονται «ψευδοαναλύσεις, δήθεν έρευνες και ψευδομάρτυρες, οι οποίοι θα μιλούν δήθεν για την επικινδυνότητα του ρωσικού εμβολίου και θα αρνούνται τον εμβολιασμό, δήθεν προερχόμενοι και από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εμπλακεί στην παραγωγή του πρώτου ρωσικού πολέμου με ιατρικό προσωπικό και το εξειδικευμένο Ινστιτούτο βιολογικού πολέμου, αλλά και εθελοντές μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού.

Το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια προχωρά στη δημιουργία μιας συμμαχίας «παραδοσιακών» εμβολίων, προωθώντας τη συνεργασία του και κοινές κλινικές δοκιμές με την εταιρεία AstraZeneca και το λεγόμενο εμβόλιο της Οξφόρδης, έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του βρετανικού εμβολίου, αλλά και να παραχθούν εμβόλια ακόμη πιο αποτελεσματικά στη μάχη με τον κορονοϊό.

Οι Ρώσοι παρασκευαστές του εμβολίου Sputnik V πρότειναν ήδη συνεργασίες και στις εταιρείες Sanofi και GSK, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι δεν θα κατορθώσουν να ολοκληρώσουν τα εμβόλιά τους πριν από το τέλος του 2021. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η ευκαιρία που δόθηκε για διεθνή συνεργασία κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού «στην ανθρώπινη λογική, στην ύπαρξή μας ως πολιτισμού, δεν θέλω να σκέφτομαι ότι έχει ήδη χαθεί. Ελπίζω παρόλα’ αυτά στο καλύτερο».

via

Αρκετοί επιστήμονες ανησυχούν από το γεγονός ότι εμβολιασμένοι -και άρα πιο ανέμελοι- άνθρωποι, θα είναι ασυμπτωματικοί φορείς και θα τον μεταδίδουν. Ο ρόλος της… μύτης.

Λινού: «Πρέπει να εμβολιαστούν 7 εκατομμύρια συμπατριώτες μας για να είμαστε ασφαλείς»