in

Ρόδι: Θερμίδες, θρεπτική αξία και τα οφέλη που παρέχει στην υγεία

Το σύμβολο της καλοτυχίας είναι μία υπερτροφή που μας προστατεύει, μεταξύ άλλων, από καρκίνο και καρδιοπάθεια.

Το ρόδι έχει την πιο γιορτινή εμφάνιση απ’ όλα τα φρούτα της εποχής και είναι τόσο θρεπτικό ώστε επάξια κερδίζει θέση όχι μόνο στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά στη διατροφή μας όλο τον χρόνο.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Julia Zumpano, συνεργάτις του Κέντρου Διατροφής του Ανθρώπου (CHN) στην Cleveland Clinic στο Οχάιο, τα ρόδια αποτελούν αληθινή υπερτροφή, είτε τρώει κανείς τον καρπό είτε πίνει τον χυμό τους. https://my.clevelandclinic.org/departments/digestive/depts/nutrition

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων FoodData Central του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά 100 γραμμάρια το ωμό ρόδι παρέχει, μεταξύ άλλων:

  • 77,9 γραμμάρια νερό
  • 83 θερμίδες
  • 1,67 γρ. πρωτεΐνες
  • 1,17 γρ. λιπίδια
  • 18,7 γρ. υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 13,7 γρ. είναι σάκχαρα
  • 10 mg ασβέστιο
  • 23 mg μαγνήσιο
  • 36 mg φώσφορο
  • 236 mg κάλιο
  • 10,2 mg βιταμίνη C

Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Πολλά από τα συστατικά του ροδιού (π.χ. βιταμίνη C, πολυφαινόλες) έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έτσι, προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από τις τοξίνες του περιβάλλοντος όπως η ρύπανση και ο καπνός των τσιγάρων.

Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης γνωστό ότι προλαμβάνουν και επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσουν στον καρκίνο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ρόδι, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής όπως η μεσογειακή, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων μορφών καρκίνου.

Οφέλη στην υγεία του προστάτη
Μερικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ορισμένα συστατικά στον χυμό από ρόδια μπορεί να αναχαιτίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) ανακάλυψαν ότι στους άνδρες που έχουν κάνει θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, ο χυμός από ρόδια μπορεί:

Να καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων
Να διεγείρει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το ρόδι μπορεί να βοηθεί τους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη. Πάντοτε, όμως, όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, βασισμένης σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, διευκρινίζει η Dr. Zumpano.

Καρδιαγγειακή προστασία
Το ρόδι περιέχει συστατικά που ασκούν προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Σε ανάλυση του 2022 για τις επιδράσεις 10 καθημερινών φρούτων στην καρδιαγγειακή υγεία, το ρόδι και ο χυμός του φάνηκε να βελτιώνουν πολλές καρδιακές παθήσεις, όπως:

Η υπέρταση
Η στεφανιαία νόσος
Η αθηροσκλήρωση

Άλλη μελέτη, του 2021, που διεξήχθη σε αρουραίους έδειξε ότι ο χυμός από ρόδι μειώνει κατά 39% τις συγκεντρώσεις της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα. Η LDL χοληστερόλη είναι αυτή που συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας χαρακτηριστικές πλάκες (αθηρωματικές πλάκες).

Οι πλάκες αυτές προκαλούν στένωση στις αρτηρίες και μπορεί να οδηγήσουν στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το ρόδι αυξάνει κατά 27% την καλή (HDL) χοληστερόλη. Αυτή η μορφή της χοληστερόλης απομακρύνει την LDL από τα αγγεία. Έτσι μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρόδια μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες», λέει η Dr. Zumpano. «Αν λοιπόν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, θα ήταν λογικό να τα προσθέσει στην διατροφή σας».

Ωστόσο εάν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε να τρώτε ρόδι. Ενδέχεται να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα. Στα φάρμακα αυτά συμπεριλαμβάνονται ορισμένες στατίνες (για την υψηλή χοληστερόλη) και φάρμακα για την υπέρταση.

Για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη των ροδιών, προτιμότερο είναι να τρώτε τον καρπό του. Μισό ρόδι θεωρείται μία μερίδα φρούτου. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων ημερησίως.

Iatropedia.gr

8 πράγματα που αξίζει να θυμάστε όταν όλα πάνε στραβά

Tι απάντησα στην κόρη μου όταν μου είπε ότι δεν θέλει να γίνει χοντρή σαν εμένα