in ,

Πώς θα καθαρίσετε τον φούρνο αποτελεσματικά και οικολογικά!

Μας αρέσει η μαγειρική και λατρεύουμε να ψήνουμε, αλλά δε μας αρέσει καθόλου να πρέπει μετά να καθαρίσουμε τον φούρνο, ειδικά αν έχουν κολλήσει παντού λίπη και υπολείμματα που δεν φεύγουν με ένα απλό πέρασμα με το σφουγγάρι.

Επίσης, δε μας αρέσουν καθόλου τα χημικά καθαριστικά, τα οποία μυρίζουν δυσάρεστα, ακόμα και μετά από πολλές ακόμα χρήσεις του φούρνου, ενώ συχνά δεν καθαρίζουν όσο αποτελεσματικά θα θέλαμε.

Τι κάνουμε; 

Χρήσιμες συμβουλές για το καθάρισμα του φούρνου

Οι πιο επίμονοι λεκέδες: Τα λίπη των φαγητών, τα οποία μάλιστα απομένουν σχετικά υγρά μετά το ψήσιμο, καθαρίζονται πιο εύκολα, συγκριτικά με τους λεκέδες από άμυλο και σάκχαρα, οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο και επιμονή.

Η ευκολότερη λύση: Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να μην δυσκολεύεστε με το καθάρισμα του φούρνο, είναι να τον σκουπίζετε κάθε φορά μετά το μαγείρεμα με ένα βρεγμένο πανί, για να φεύγουν τα «φρέσκα» λίπη. Αν τα λίπη είναι έντονα βάλτε και λίγο σαπούνι στο πανί (ή σε σφουγγάρι) και τρίψτε τα με αυτό.

Αν τρέξουν λάδια ή υγρά την ώρα που πάτε να βάλετε ένα ταψί στον φούρνο καθαρίστε τα αμέσως, πριν προλάβουν να καούν, γιατί μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Αφήνοντας τους ίδιους λεκέδες να ψήνονται ξανά και ξανά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαριστούν μετά.

Επιμέρους επιφάνειες και αξεσουάρ: Για να καθαρίσετε πιο εύκολα τον φούρνο, αφαιρέστε ταψιά, σχάρες ή άλλα αφαιρούμενα μέρη, τα οποία μπορείτε μάλιστα να τοποθετήσετε και στο πλυντήριο πιάτων για πλύσιμο.

Διαφορετικά, αφαιρέστε τις σχάρες όσο είναι ακόμα ζεστές και ξύστε τα υπολείμματα φαγητού με μία σιδερόβουρτσα, πριν προλάβουν να σκληρύνουν και να μαυρίσουν επάνω της (προσοχή: μόνο τις σχάρες, για τα ταψιά χρησιμοποιήστε συμβατικά σφουγγάρια).

Ζεστός ή κρύος φούρνος; Αν οι λεκέδες είναι έντονοι το καθάρισμα του φούρνου μπορεί να γίνει πιο εύκολο αν αυτός είναι κάπως χλιαρός. Κατά τα άλλα καθαρίζετέ τον όταν κρυώσει –ή διαβάζετε τις οδηγίες στη συσκευασία του απορρυπαντικού που θα χρησιμοποιήσετε. Η πόρτα, όμως, του φούρνου, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, πρέπει να καθαρίζεται πάντα κρύα, με τη χρήση ζεστού νερού. Μην καθυστερείτε, πάντως, πολύ το καθάρισμα, γιατί θα φεύγουν πιο δύσκολα οι λεκέδες.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σκληρά σφουγγαράκια ή ατσαλόσυρμα για να καθαρίσετε τις επιφάνειες του φούρνου, γιατί μπορεί να φθαρούν ανεπανόρθωτα.

Αυτοκαθαριζόμενος φούρνος: Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν αυτοκαθαριζόμενο φούρνο, δηλαδή φούρνο με επιφάνειες καλυμμένες από ειδικό σμάλτο, το οποίο διατηρεί το οξυγόνο που απαιτείται για την εξάλειψη καπνού και λεκέδων από λίπος (κοινώς κατά το μαγείρεμα οι λεκέδες διασπώνται σε αέρια μορφή!), είστε τυχεροί.

Γιατί μετά το μαγείρεμα, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να ξεσκονίσετε τη λεπτή σκόνη που έχει απομείνει στο εσωτερικό του φούρνου με ένα υγρό πανί.

Καθαριστικά εμπορίου: Αν χρησιμοποιείτε συμβατικά καθαριστικά του εμπορίου, είναι σημαντικό να αερίζετε καλά η κουζίνα σας μετά, καθώς είναι τοξικά και μυρίζουν δυσάρεστα.

Καθώς οι λεκέδες στον πάτο του φούρνου οφείλονται συνήθως είτε σε πιτσίλισμα είτε σε υπερχείλιση, για να τους αποφύγετε χρησιμοποιείτε μεγαλύτερα σκεύη μεγάλου βάθους.

Συνταγές για φυσικά καθαριστικά φούρνου

Για καλή μας τύχη όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να καθαρίσουμε τέλεια και με τον πιο φυσικό τρόπο τον φούρνο υπάρχουν ήδη στην κουζίνα.katharismos_fournou_590_2

Δείτε τρεις «συνταγές» για οικολογικά διαλύματα που θα σας λύσουν τα χέρια:

Τα μαγικά της αμμωνίας
Βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ μισό φλιτζάνι υγρή αμμωνία και το μπολ σε κρύο φούρνο. Κλείστε την πόρτα και αφήστε το εκεί όλη τη νύχτα.

Το επόμενο πρωί «περάστε» όλο το εσωτερικού του φούρνου με ένα νωπό πανί και τα καμένα λίπη θα ξεκολλήσουν αμέσως!

Για ακόμα πιο επίμονα λίπη υπάρχει και πιο δραστική λύση: Γεμίστε ένα κατσαρολάκι με νερό και βάλτε μέσα ένα φακελάκι αμμωνία (αυτή που χρησιμοποιείτε και στη ζαχαροπλαστική). Βάλτε το κατσαρολάκι με το νερό να βράσει για 1-2 λεπτά, απομακρύνετε από τη φωτιά και βάλτε το στον φούρνο της κουζίνας, κλείνοντας την πόρτα.

Αφήστε την κατσαρόλα στον φούρνο όλη τη νύχτα.

Το πρωί βγάλτε τη και σκουπίστε όλο τον φούρνο και τις σχάρες με χαρτί κουζίνας. Τα λίπη θα πρέπει να φύγουν πολύ εύκολα!

Διάλυμα από ξύδι και σόδα
Αν δεν σας βρίσκεται αμμωνία, σας βρίσκεται σίγουρα ξύδι και σόδα στο σπίτι. Δείτε πώς θα φτιάξετε ένα αποτελεσματικό, άκρως οικολογικό, καθαριστικό διάλυμα για τον φούρνο σας, αλλά πριν το χρησιμοποιήσετε… κατεβάστε τον γενικό διακόπτη της κουζίνας!

Για το διάλυμα αυτό θα χρειαστείτε μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι και νερό. Όπλα σας θα είναι ένα σφουγγάρι, ένα κουτάλι και ένα πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι.

Τι θα κάνετε; Με ένα νωπό σφουγγάρι «περάστε» όλο το εσωτερικό του φούρνου. Πασπαλίστε με ένα κουτάλι τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειες του φούρνου.

Γεμίστε το πλαστικό μπουκάλι με το λευκό ξύδι και ψεκάστε σε όλο το εσωτερικό του φούρνου (προσέξτε μην ψεκάσετε στις τρύπες εξαερισμού). Όταν το ξύδι πέσει πάνω στη σόδα το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει –αφήστε το να αντιδράσει για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια ξύστε τους σκληρούς λεκέδες ελαφρά με την ειδική σπάτουλα καθαρίσματος (χωρίς πίεση, για να μη γρατζουνιστεί ο φούρνος). Σκουπίστε με βρεγμένο σφουγγάρι ή βετέξ και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να στεγνώσει και να ξεμυρίσει φυσικά.ugnen2

Επαγγελματικό καθάρισμα με σόδα και αλάτι
Ένας ακόμα τρόπος για να καθαρίζετε αποτελεσματικά και σε βάθος τον φούρνο, δίνοντας έμφαση και στις σχάρες είναι εξής: Αφού ο φούρνος έχει κρυώσει, αφαιρέστε τις σχάρες και αφήστε τις να μουλιάζουν σε ζεστό νερό με σαπουνάδα. Ωστόσο, σε ένα μπολ ανακατέψτε ίσα μέρη ζεστού νερού με μαγειρική σόδα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα.

Αν ο φούρνος είναι υπερβολικά βρώμικος προσθέστε στο μείγμα και ίση ποσότητα χοντρού αλατιού, για πιο αποτελεσματικό τρίψιμο.

Επίσης, αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο λευκό ξύδι (για άρωμα και αντισηψία) ή απορρυπαντικό πιάτων.

Όταν το διάλυμα είναι έτοιμο, φορέστε γάντια και αρχίστε το τρίψιμο με ένα σφουγγάρι –για τις «δύσκολες» γωνίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα. Αφήστε το διάλυμα χωρίς να το αφαιρέσετε, για μερικά λεπτά ακόμα, και ασχοληθείτε με τις σχάρες, τρίβοντάς τις με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. Ξεπλύνετε και αφήστε να στεγνώσουν.

Τελειώνοντας, «περάστε» όλον τον φούρνο με ένα υγρό βετέξ και τα καμένα λίπη θα φεύγουν… μόνα τους!

Πηγή

Αυτά Είναι Τα 23 Τελώνια Είναι 23 Έλεγχοι Που Υφίσταται Η Ψυχή Του Ανθρώπου Μετά Το Θάνατό Του Για Συγκεκριμένα Αμαρτήματα

Στην αγαπημένη μου κόρη: Το ωραιότερο κείμενο που γράφτηκε ποτέ από μια μητέρα