in

Πώς να αποτοξινώσετε το σώμα σας από τη νικοτίνη με φυσικό τρόπο

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 7.000 χημικές ουσίες, εκατοντάδες απ’ τις οποίες είναι βλαβερές και περίπου 70 προκαλούν καρκίνο. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, πολλές ασθένειες, ακόμη και θάνατο.

Η νικοτίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται στον καπνό του τσιγάρου και είναι εξαιρετικά εθιστική.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αποτοξίνωσης και Απεξάρτησης, οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στη νικοτίνη, υπερισχύουν αριθμητικά απ’ αυτούς που είναι εξαρτημένοι σε κάθε άλλη βλαβερή ουσία, όπως το αλκοόλ, η κοκαΐνη ή η ηρωίνη.

Τα συμπτώματα στέρησης, η αύξηση του σωματικού βάρους και το άγχος, είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που απασχολούν τους ανθρώπους.

Ορισμένοι καπνιστές μπορούν πιο εύκολα να κόψουν το τσιγάρο από κάποιους άλλους, αλλά είναι βέβαιο ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει με την κατάλληλη καθοδήγηση και τις κατάλληλες συμβουλές. Είναι γεγονός ότι η απεξάρτηση από τη νικοτίνη είναι δύσκολη και χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε!

Αντίθετα με την κοινή γνώμη, είναι απόλυτα εφικτό να κόψετε το τσιγάρο με φυσικό τρόπο. Μπορείτε να αποτοξινωθείτε από αυτήν την βλαβερή ουσία.

1. Πιείτε άφθονο νερό

Χωρίς αμφιβολία, το φιλτραρισμένο καθαρό νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποβάλλουμε τις τοξίνες απ’ το σώμα μας. Το νερό έχει ιδιότητες που μειώνουν την επιθυμία για νικοτίνη, αντίθετα με το αλκοόλ που την αυξάνει.

Πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό καθημερινά, που όχι μόνο θα αποβάλλει φυσικά τις τοξίνες απ’ το σώμα σας, αλλά θα σας γεμίσει και με την απαραίτητη ενέργεια που θα χρειαστείτε στην προσπάθειά σας να κόψετε το κάπνισμα. Ένα κόλπο για να το κάνετε πιο εύκολο, είναι να αγοράσετε ένα μεγάλο μπουκάλι νερό και να το έχετε πάντα μαζί σας, ώστε να πίνετε νερό συχνότερα.

2. Αλλάξτε τη διατροφή σας

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να αποβάλλει τις τοξίνες της νικοτίνης. Επίσης, θα σας αποτρέψει απ’ το συχνό τσιμπολόγημα που κάνουν πολλοί στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα.

Το μπρόκολο και το σπανάκι ανήκουν στην κατηγορία των “υπερτροφών” και είναι υψηλά σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και Β5. Το φυλλικό οξύ μειώνει τη λαχτάρα για νικοτίνη, ενώ παράλληλα τονώνει τον οργανισμό. Οι βιταμίνες δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση.

3. Γυμναστείτε

Κινητοποιήστε τον οργανισμό σας, κάνοντας οποιαδήποτε μορφή άσκησης θέλετε, για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Η γυμναστική προκαλεί εφίδρωση κι έτσι το σώμα αποβάλλει τις τοξίνες. Μάλιστα, η σωματική άσκηση βοηθάει πολλούς να διαχειριστούν το στρες και την αναστάτωση που προκαλεί στον οργανισμό η απεξάρτηση της νικοτίνης.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι η γυμναστική βοηθάει στην έκκριση ενδορφινών και άλλων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, που προκαλούν το αίσθημα χαράς. Επιπλέον, αυτή η συνήθεια μπορεί να σας οδηγήσει στον “εθισμό” για γυμναστική, έναν εναλλακτικό εθισμό πολύ πιο υγιή.

4. Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο

Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, ιδιαίτερα ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, το σώμα σας θα προσπαθεί αυτόματα να αποτοξινώνεται και να θεραπεύεται.

Το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες στην αρχή. Αν κρατήσετε το μυαλό σας απασχολημένο με τη δουλειά σας ή με κάποια άλλη δραστηριότητα (ειδικά το δεύτερο), θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την ξαφνική επιθυμία για κάπνισμα που μπορεί προκύψει.

Όταν λοιπόν συμβεί αυτό, αρπάξτε την ευκαιρία και ασχοληθείτε με κάποια ενδιαφέρουσα εφαρμογή στο κινητό σας ή με κάποιο παιχνίδι που σας αρέσει και κρατάει το μυαλό σας απασχολημένο.

Έτσι, θα αποσπάσετε την προσοχή του εγκεφάλου σας και το σώμα σας θα συνεχίζει να δουλεύει για το καλό σας, αποτοξινώνοντάς σας.

5. Μάθετε να ελέγχετε την σκέψη σας ή κάντε διαλογισμό (ή και τα δύο)

Εξασκείστε τον εγκέφαλό σας ώστε να βιώνει τις σκέψεις που προκύπτουν χωρίς να τις κρίνει, να λειτουργείτε δηλαδή σαν ένας παρατηρητής.

Δεν χρειάζεται να υποκύψετε σε σκέψεις που σας κάνουν να θέλετε να πάτε στο περίπτερο για ένα πακέτο τσιγάρα. Αναγνωρίστε την σκέψη (λαχτάρα), αλλά μην αλληλεπιδράσετε με αυτήν ή την σκεφτείτε παραπάνω. Αυτή η τάση του μυαλού σας σιγά σιγά θα εξασθενίσει και το σώμα σας θα συνεχίσει να αποτοξινώνει και να θεραπεύει τον εαυτό του φυσικά.

Υπάρχουν διάφορα είδη διαλογισμού για να ταιριάξουν στα μέτρα σας. Ο υπερβατικός διαλογισμός (ΤΜ), ο MBSR, ο οποίος εστιάζει στην προσοχή και στην συγκέντρωση του μυαλού, ο Ζεν διαλογισμός κ.α, που δυναμώνουν το μυαλό και το σώμα.

Θα χρειαστείτε το λιγότερο 15-20 λεπτά την ημέρα για να ωφεληθείτε απ’ τον διαλογισμό και να βοηθήσετε το σώμα και το μυαλό σας να απεξαρτηθεί από τη νικοτίνη.

Χωρίς καταχρήσεις θα μπορούσαμε να ζήσουμε ως τα 130

Προσοχή:Γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι!