in

Ποια ήταν η Γερακίνα που “κίνησε για να φέρει νερό”; Η τραγική ιστορία και η σύνδεση του τραγουδιού με τους εξόριστους

Κίνησε η Γερακίνα για νερό κρύο να φέρει… λέει το δημοτικό μας τραγούδι. Ποια ήταν η Γερακίνα όμως;

Η ιστορία της Γερακίνας ξεκινάει το 1854 με τη γέννησή της. Η Γερακίνα ήταν υπαρκτό πρόσωπο και ζούσε στη συνοικία Τσουκαλάδες, στη Νιγρίτα Σερρών.

To 1854, η Νιγρίτα βρισκόταν κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Σ’ ένα από τα φτωχικά σπίτια της περιοχής “Τσακαλάδες” γεννήθηκε από την οικογένεια Ροκάνη ένα κορίτσι στο οποίο δόθηκε το όνομα «Γερακίνα».

Μεγαλώνοντας έγινε ιδιαίτερα αγαπητή από τους συντοπίτες της, χάρη στον ευγενικό και καλοσυνάτο χαρακτήρα της. Ήταν ξακουστή για την ομορφιά της, με αποτέλεσμα να θέλουν να την κάνουν γυναίκα τους πολλοί νέοι του χωριού. Όμως η καρδιά της ήταν δοσμένη στον Τριαντάφυλλο, κι εκείνος έχει τα ίδια συναισθήματα με εκείνη.

Ο «Χάρος» όμως ζήλεψε την ομορφιά της και ήρθε πολύ νωρίς να την πάρει. Μια μέρα λοιπόν το μεσημέρι -ήταν 6 Αυγούστου 1870-, μόλις είχαν στρώσει με τη μητέρα της το τραπέζι (ο πατέρας της είχε πεθάνει), η Γερακίνα πήγε με τη «στάμνα» της να φέρει νερό από το πηγάδι.

Έριξε τον κουβά μέσα αλλά έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο πηγάδι και η ίδια. Οι φωνές της κινητοποίησαν τους γείτονές της, που έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει. Ανάμεσά τους και ο Τριαντάφυλλος, που έπεσε μέσα στο πηγάδι με σχοινί για να τη σώσει. Δυστυχώς όμως, μετά από πολλή ώρα, δεν τα κατάφερε και την έβγαλε από το πηγάδι νεκρή.

Όλη η Νιγρίτα έκλαψε την άτυχη τραγική κόρη και τη συνόδεψε στην τελευταία της κατοικία, αφού πρώτα τη στόλισε με φλουριά και βραχιόλια. Η παράδοση λέει ότι και ο Τριαντάφυλλος πέθανε μετά από λίγο καιρό από τη θλίψη του.

Η ιστορία αυτή ταξίδεψε από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά μέσα στους αιώνες, ώσπου έγινε τραγούδι στα χείλη του λαού και άρχισε να τραγουδιέται και να χορεύεται σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο mixanitouxronou.gr, το 1948, η Γερακίνα έγινε πασίγνωστη μέσα από την κυκλοφορία του τραγουδιού της σε δύο δίσκους και με τροποποιημένους στίχους. Στον πρώτο δίσκο εκτελεστές του τραγουδιού ήταν η Δανάη Στρατηγοπούλου και ο Τώνης Μαρούδας (Columbia), ενώ στο δεύτερο ο Βασίλης Τσιτσάνης, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου και ο Πρόδρομος Τσαουσάκης.

Παρόλο που κρύβεται μια τόσο τραγική ιστορία πίσω από αυτό το τραγούδι, ο ρυθμός του είναι εύθυμος και οι στίχοι του δεν αποκαλύπτουν το θλιβερό τέλος που είχε η Γερακίνα, παρά μόνο εξιστορούν το γεγονός και εκφράζουν την πρόθεση του νέου να την παντρευτεί αφού τη σώσει.

Στη Νιγρίτα κάθε Σεπτέμβριο γίνεται αναπαράσταση της πτώσης της Γερακίνας στο πηγάδι, στην περιοχή Τσακαλάδες.

Ακούστε το τραγούδι με ερμηνευτή τον Βασίλη Τσιτσάνη

Από την Νανά Μούσχουρη

Στίχοι

Κίνησε η Γερακίνα για νερό, ωρέ κρύο να φέρει. Ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ τα βραχιόλια της βροντούν. Τα βραχιόλια της βροντούν, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ

Κι έπεσε μες στο πηγάδι κι έβγαλε ωρέ φωνή μεγάλη. Ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, τα βραχιόλια της βροντούν. Τα βραχιόλια της βροντούν, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ.

Κι έτρεξε ο κόσμος όλος, κι έτρεξα ωρέ κι εγώ ο καημένος. Ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ τα βραχιόλια της βροντούν. Τα βραχιόλια της βροντούν, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ.
Γερακίνα, θα σε βγάλω και γυναίκα, ωρέ γυναίκα, θα σε πάρω. Ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ τα βραχιόλια της βροντούν. Τα βραχιόλια της βροντούν, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ.

Κι έριξε χρυσό κορδόνι και την ε, ωρέ την έπιασα απ’ τη ζώνη. Ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ τα βραχιόλια της βροντούν. Τα βραχιόλια της βροντούν, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ, ντρουμ.

Τους θυμάσαι; Δείτε πώς είναι σήμερα οι παίκτες του Big Brother 1 – Εικόνες

Ο θάνατος ήρθε νύχτα – Η λίμνη που “σκότωσε” 1.700 άτομα σε ένα βράδυ