in

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο Μίμης Πλέσσας

Λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια (στις 12 Οκτωβρίου) πέθανε ο σπουδαίος Μίμης Πλέσσας, ο δημιουργός που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην μουσική, συνθέτοντας ορισμένα από τα πιο τρυφερά τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτησή της στα social media, η σύζυγος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Λουκίλα Καρρέρ.

Ο σπουδαίος συνθέτης, μουσικός και βιρτουόζος πιανίστας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924 και σε μία εβδομάδα θα γιόρταζε έναν αιώνα ζωής στη μουσική παράσταση προς τιμήν του στο «Παλλάς».

Ο Μίμης Πλέσσας έγραψε μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Οι συνθέσεις του έχουν ηχογραφηθεί στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Υπήρξε παντρεμένος με τη Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησαν μία κόρη το 1998, ενώ από προηγούμενο γάμο είχε ακόμη έναν γιο, τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα.

Με τη μουσική του σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, ενώ έντυσε με τις συνθέσεις του ορισμένες από τις πλέον εμβληματικές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές.

Ποιος ήταν ο Μίμης Πλέσσας

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του. Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα κάλυπτε όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε με τα τραγούδια του.

Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις. Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης».

Κατά τη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του διηύθυνε πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958 και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.

Ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Σε 30 δευτερόλεπτα» που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα (ραδιόφωνα και βιβλία), στη δεκαετία του 1960 – 1970. Συμμετείχε σε πλείστες διεθνείς και ελληνικές επιτροπές κρίσης καλλιτεχνικών γεγονότων.

Ήταν μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων. Επίσης, ομιλεί αγγλικά και γαλλικά και είναι μόνιμος κάτοικος της Αθήνας. Από τις 4 Ιανουαρίου 1986 έως τις 20 Ιουλίου 1988 ήταν συμπαρουσιαστής μαζί με τον Κώστα Φέρρη και τον Βασίλη Τσιβιλίκα της εκπομπής της ΕΡΤ Καλλιτεχνικό καφενείο, όπου καλούνταν διάφορες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και κοινωνικού χώρου και μοιράζονταν ιστορίες από το πώς ξεκίνησαν και τη ζωή τους γενικότερα. Ο Μίμης Πλέσσας με το άριστο παίξιμο του πιάνου συνόδευε συνήθως τους τραγουδιστές που ψυχαγωγούσαν τον καφενέ. Αυτή η εκπομπή είχε ιδιαίτερη επιτυχία.

Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ ήταν διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στη δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος σταυρός με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.

Σόφη Ζαννίνου: «Είμαι 72 ετών και απείραχτη – Οι ρυτίδες μου είναι τα παράσημά μου»

35 χρόνια εξαφανισμένος: Βαγγέλης Βουλγαρίδης, η ζωή στο χωριό μακριά από τα φώτα & η εικόνα του σήμερα στα 82