Υπάρχουν κάποιες φράσεις που δυστυχώς λέμε στα παιδιά μας και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τα αγχώνουμε και να δημιουργούμε αρνητικά συναισθήματα.
Καλό θα ειναι να σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές αυτά που τους λέμε, γιατί ακόμη και φράσεις όπως «Μην κλαις, δεν έχεις τίποτα» που τη λέμε καλοπροαίρετα, μπορεί να δημιουργήσει άγχος και πίεση στο παιδί που θέλει να ξεσπάσει και δεν έχει άλλο τρόπο, από το κλάμα του!
Ας δούμε δέκα τέτοιες φράσεις
1. Η πρακτική θα σε κάνει τέλειο!
Μην κάνετε το λάθος και τους δηιουργείτε την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν τέλειοι σε κάτι. Αρκεί να είναι πολύ καλοί. Αυτή η φράση στέλνει το μήνυμα ότι αν προπονηθούν πολύ θα γίνουν τέλειοι. Επομένως, αν δεν είναι τέλειοι, στο μυαλουδάκι τους, δεν έχουν κάνει αρκετή προσπάθεια ή προπόνηση, με αποτελέσμα να αναρωτιούνται «τι κάνω λάθος, προπονούμαι διαρκώς και δεν είμαι ακόμη τέλειος!». Αυτό που είναι προτιμότερο να λεμε, είναι να προπονούνται και να κάνουν πρακτική για να γίνουν καλύτεροι και να είναι περήφανοι για την πρόοδό και τη βελτίωσή τους.
2. Εισαι εντάξει, δεν έχεις τίποτα.
Οταν το παιδάκι σας πέσει και ματώσει το γόνατό του και βάλει τα κλάμματα, το ένστικτό σας λέει ότι πρέπει να τον καθησυχάσετε. Προφανώς κλαίει, επειδή ΔΕΝ είναι εντάξει και κάτι έχει. Βοηθήστε τον να καταλάβει τί έγινε, και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Αγκαλιάστε το, πείτε του ότι έπεσε από ψηλά ή απότομα, πείτε του ότι δεν ειναι σημαντικό αυτό που έπαθε (αν δεν είναι) και ρωτήστε τον αν θέλει ένα φιλί ή ένα τσιρότο (ή και τα δύο).
3. Κάνε γρήγορα!
Μπορεί να βιάζεστε πολύ, και το παιδάκι σας να καθυστερεί με το πρωινό ή το μπουφάν του, αλλά το να του δημιουργείτε έξτρα ένταση κάνει απλώς τα πράγματα χειρότερα! Μαλακώστε τον τόνο της φωνής σας και πείτε όμορφα «Ας κάνουμε λίγο πιο γρήγορα», βάζοντας και τους δυο σας στην ίδια ομάδα. Η ακόμη καλύτερα κάντε το παιχνίδι και πείτε «Για να δούμε ποιος θα βάλει το μπουφάν του πρώτος!»
4. Κάνω δίαιτα.
Κάνετε δίαιτα; Κρατήστε το για τον εαυτό σας. Αν το παιδί σας σας βλέπει να ανεβοκατεβαίνετε στη ζυγαριά και να μαθαίνει ότι κάποια φαγητά παχαίνουν, πιστέψτε μας δεν κάνετε κανένα καλό. Θα δημιουργήσει από νωρίς λάθος πρότυπα και θα αποκτήσει λάθος επιθυμίες και συνήθειες. Πείτε κάτι καλύτερο όπως «Τρώω λαχανικά και φρουτα γιατί μου δίνουν ενέργεια και με κάνουν να νιώθω καλύτερα».
5. Είσαι κακό παιδί
Μην το λέτε, ό,τι και να κάνει. Ειναι μια φράση που τους μένει στο μυαλό και τους πληγώνει. Δεν είναι το παιδί κακό. Ειναι η πράξη του κακιά. Ή τα λόγια του. Ξεδιαλύνετέ τα στο μυαλό σας και αποφύγετε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Και όταν σας έρχεται στο νου, πείτε αυτό ακριβώς που ισχύει: «Αυτό που ειπες/εκανες, ήταν πολυ κακό. Δε θέλω να το επαναλάβεις. Ζήτησε συγνώμη από τον φίλο σου»
6. Δε σ’αγαπώ.
Λάθος, λάθος, λάθος. Οσο και αν σας έχουν φέρει εκτός εαυτού μην το πείτε ποτέ. Προφανως δεν το εννοείτε, και προφανώς τα παιδιά σας ΔΕΝ ξέρουν ότι δεν το εννοείτε. Κάνετε μόνο, τεράστιο, ανεπανόρθωτο κακό και τους γεμίζετε θλίψη και ανασφάλεια!
7. Δε θα σου ξαναπάρω δώρο, δε θα σε ξαναπάω βόλτα, ποτέ, πουθενά…
Ολων των ειδών οι απειλές μας έρχονται στο μυαλό όταν μας νευριάζουν τα τερατάκια μας. Αν δεν έχετε σκοπό να το τηρήσετε, μην το πείτε καθόλου. Πείτε μόνο ό,τι είστε πραγματικά διατεθειμένοι να πραγματοποιήσετε. Διαφορετικά γίνεστε μονίμως αναξιόπιστοι και με τον καιρό το παιδί δε θα σας πιστεύει ό,τι και να λέτε.
8. Αν μ’ αγαπάς, θα το κάνεις.
Το παιδάκι σας δεν έιναι εκεί για να το εκβιάζετε συναισθηματικά. Προφανώς και σας αγαπάει και με τέτοιου είδους εκβιασμούς το μόνο που καταφέρνετε έιναι να το αναστατώνετε, και να το βάζετε να μετράει και να προσπαθεί να αποδείξει την αγάπη του. Και πώς; Τρώγωντας το φαγητό του ή κάνοντάς σας οποιαδήποτε άλλη χάρη. Ξέρετε καλύτερα οτι η αγάπη του είναι εκεί και είναι απεριόριστη. Μην τη διαπραγματεύεστε και μην την εμπορεύεστε.
9. Μη φοβάσαι, δεν υπάρχει λόγος.
Καταλαβαίνουμε τι θέλετε να πείτε, αλλά να θυμάστε ότι πάντα υπάρχει λόγος όταν ένα παιδάκι φοβάται. Μην υποτιμάτε τον συναισθηματικό του κόσμο. Σεβαστείτε την ψυχούλα του, ρωτήστε τι το φοβίζει και προσπαθήστε να εξαλείψετε την αιτία που το κάνει να νιώθει έτσι.
10. Θα έρθει ο μπαμπάς στο σπίτι και θα δεις.
Πολλά λάθη μαζεμένα σε μία πρόταση. Πρώτα από όλα κάνετε τον άλλο γονιό να φαίνεται ο μπαμπούλας. Αρα κάνετε τα παιδιά σας να τον φοβουνται. Κατά δεύτερο, δεν υπάρχει επί τόπου επίπτωση της συμπεριφοράς που σας εκνεύρισε, αλλά ετεροχρονισμένη, πράγμα που μπερδεύει τα παιδιά κατά κόρον. Και τρίτον, παραδέχεστε ότι δεν έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Σας έχει ξεφύγει προ πολλού και περιμένετε τον μπαμπά για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.