Ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, με μια ανάρτησή του δίνει στους γονείς πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα προστατευτούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους από τον κορονοϊό ενώ εκφράζει την άποψή του για το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων, εξηγώντας πώς μια τέτοια απόφαση αποδεικνύεται ωφέλιμη μόνο όταν οι μαθητές παραμένουν στο σπίτι.
Η ανάρτηση του παιδιάτρου
1. Ο ιός δεν μας παραφυλάει έξω από την πόρτα του σπιτιού μας και δεν έχει μολυνθεί όλος ο κόσμος εκτός από εμάς ώστε μόλις βγούμε να κολλήσουμε. Χρειάζεται κοντινή επαφή με πάσχοντα ή φορέα ώστε με τα σταγονίδια (σάλιο, βήχα, συνάχι) να μεταφερθεί σε εμάς, αν πιάσουμε επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από υγρά του πάσχοντος και φέρουμε τα χέρια μας στο στόμα, την μύτη ή τα μάτια μας. Οι πάσχοντες και οι φορείς επί του παρόντος είναι πάρα πολύ λίγοι.
2. Τα σχολεία κλείνουν επειδή ή έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα σε παιδί ή δάσκαλο, ή υπήρξε επαφή παιδιού ή δασκάλου με κρούσμα.
3. Το κλείσιμο για να έχει νόημα πρέπει να είναι για τουλάχιστον 15 ημέρες.
Ποια είναι η λογική πίσω από το κλείσιμο των σχολείων;
Αν κάποιο παιδί ή άτομο από το προσωπικό του σχολείου έχει μολυνθεί και δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, στο διάστημα που το σχολείο είναι κλειστό, το κρούσμα να εμφανιστεί στο σπίτι και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να διασπείρει το νόσημα και σε πολλά άλλα παιδιά ή στο προσωπικό του σχολείου.
Επομένως το κλείσιμο των σχολείων έχει νόημα, ΜΟΝΟ αν τα παιδιά μείνουν περιορισμένα στο σπίτι τους και ΔΕΝ κυκλοφορούν σε διάφορες καφετέριες, πολυκαταστήματα, φροντιστήρια ή αθροίζονται σε συγκεντρώσεις κάπου αλλού.
Αν αυτό γίνει τότε δεν έχει κανένα νόημα το κλείσιμο του σχολείου. Αν το παιδί που έχει μολυνθεί και μέχρι να αναπτύξει συμπτώματα που θα μας δείξουν πιο κόλλησε και ποιο όχι συνεχίσει να κυκλοφορεί σε πολυσύχναστους χώρους, τότε θα κολλήσει μοιραία και πολλούς άλλους.
Επομένως εσείς σαν γονείς φέρετε την ευθύνη για να συμβουλεύσετε τα παιδιά σας και να τα πείσετε να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για τουλάχιστον 15 ημέρες, αν το σχολείο τους έκλεισε. Το κέντρο λοιμώξεων της Αμερικής (CDC), μέσα στις πολλές οδηγίες για το κλείσιμο των σχολείων, γράφει:
«• Αποθαρρύνετε τους μαθητές και το προσωπικό από τη συγκέντρωση ή την κοινωνικοποίηση οπουδήποτε. Αποθαρρύνετε συναντήσεις σε μέρη όπως το σπίτι ενός φίλου, ένα αγαπημένο εστιατόριο ή το τοπικό εμπορικό κέντρο.»
5. Λυπάμαι για την απόφαση της Ιεράς συνόδου για την Θεία Κοινωνία. Την ώρα αυτή και προς χάριν της εκτόνωσης του προβλήματος, αλλά και για την εξυπηρέτηση του αισθήματος ασφαλείας ακόμα και για αυτούς που δεν πιστεύουν στο μεταφυσικό ή αυτούς που αμφιταλαντεύονται, η απόφαση για την διαδικασία της Κοινωνίας έπρεπε να είναι περισσότερο διπλωματική και συμφιλιωτική με την επιστήμη και την γήινη πραγματικότητα. Θα μπορούσε για παράδειγμα να δεχθεί την κοινωνία με κουταλάκι μιας χρήσεως, αφού αυτό δεν θα επηρέαζε και την ουσία του Μυστηρίου και δεν είναι παρά το μέσον για να κοινωνήσουν οι πιστοί το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.
Τι να κάνετε αν το παιδί σας εμφανίσει πυρετό, βήχα και συνάχι
6. Αν το παιδί σας εμφανίσει πυρετό, βήχα και συνάχι δεν σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να έρθει στο μυαλό σας είναι ο κορονοϊός. Το πιο πιθανό είναι να έχει κάποια από τις πολλές ιώσεις που υπάρχουν την εποχή αυτή, γρίπη και εξαιρετικά απίθανο να πάσχει από τον κορονοϊό, εκτός κι αν υπάρχει ιστορικό επαφής με κρούσμα ή ταξίδι στις χώρες με τα πολλά κρούσματα.
7. Να θυμάστε τα παιδιά κολλάνε τον ιό αλλά κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν. Τα παιδιά όμως που πάσχουν από κάποιο άλλο νόσημα (διαβήτη, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια κλπ) μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή τους όσο και των ομάδων αυξημένου κινδύνου που είναι ενήλικες ή μεγάλοι σε ηλικία. Τα παιδιά αποτελούν πρόβλημα γιατί μπορεί τα ίδια να μην κινδυνεύουν αλλά μπορεί να αποτελέσουν δεξαμενές διασποράς του ιού για ομάδες που διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους ή θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.
To post του παιδιάτρου
Με την ευκαιρία της παρουσίας μου σήμερα το πρωί στο OPEN για τον κοροναϊό, θέλω να τονίσω τα εξής, που δεν είχα την…
Gepostet von Costas Dalucas am Dienstag, 10. März 2020