in

Όταν ο Στέλιος Καζαντζίδης αναγκάστηκε να πει το ίδιο τραγούδι 22 φορές με το όπλο στον κρόταφο

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες αυτή την εποχή είναι το «Υπάρχω», η οποία και πραγματεύεται τον βίο και πολιτεία του θρυλικού λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδης .

Στη βιογραφική ταινία, διάρκειας 132 λεπτών, ο Χρήστος Μάστορας κάνει μία αξιοπρεπέστατη εμφάνιση ως Στέλιος Καζαντζίδης, δίνοντας μία «καλή ματιά» στο τι είδους άνθρωπος ήταν ο εμβληματικός τραγουδιστής που σημάδεψε ολόκληρες γενιές.


Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)
Πέραν των δύσκολων παιδικών χρόνων αλλά και των θυελλωδών ερωτών του τραγουδιστή, ένα από τα θέματα που πραγματεύεται η ταινία είναι και ο «πόλεμος» που δεχόταν ο Στέλιος Καζαντζίδης από όλο το σύστημα που κυριαρχούσε στη νύχτα της εποχής, το οποίο περιελάμβανε από πανίσχυρους επιχειρηματίες μέχρι μπράβους και «νονούς».

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που εκτυλίχθηκε μία βραδιά ενώ τραγουδούσε, το οποίο και στάθηκε μία από τις αιτίες που ο Στέλιος Καζαντζίδης αποφάσισε στη συνέχεια να εγκαταλείψει τις εμφανίσεις στα κέντρα.

22 φορές τον «Μάγκα στον Βοτανικό» με το όπλο στον κρόταφο
Ο λόγος για το «σκληρό» τετ α τετ που είχε ο εμβληματικός τραγουδιστής με έναν από τους μεγαλύτερους νταήδες της εποχής, τον διαβόητο Νίκο Κατελάνο, αρχηγό μίας οικογένειας παλικαράδων και χαφιέδων της Ασφάλειας.

Μία βραδιά, λοιπόν, ο Νίκος Κατελάνος μπήκε στο μαγαζί και με την απειλή όπλου ζήτησε από τον τραγουδιστή να τραγουδήσει όχι μία, όχι δύο αλλά… 22 φορές την παραγγελιά του, τον «Μάγκα στον Βοτανικό».

Όπως αναφέρουν μαρτυρίες της εποχής, μάλιστα, δεν δίστασε στο τέλος να απαιτήσει από τον τραγουδιστή να του χαϊδέψει τα γεννητικά όργανα, έχοντας παράλληλα το όπλο στον κρόταφό του.

Ο Καζαντζίδης εξοργίστηκε, βγήκε εκτός εαυτού αλλά η επέμβαση των ψυχραιμότερων, απέτρεψε ένα – σχεδόν σίγουρο – αιματοκύλισμα. Ο άνθρωπος αυτός τρομοκρατούσε συστηματικά τον μεγάλο τραγουδιστή εξυπηρετώντας ανταγωνιστές μαγαζάτορες που χτύπαγαν μύγες εξαιτίας της δημοφιλίας του Καζαντζίδη.

Ο Κατελάνος δεν ήταν μόνο «νονός» της νύχτας. Ήταν και δωσίλογος. Στα χρόνια της κατοχής ανήκε στη «Διεύθυνση Ειδικής Ασφάλειας», το ειδικό τμήμα της χωροφυλακής που καταδίωκε δίχως έλεος τους κομμουνιστές. Ήταν ο ίδιος που με την παρέα του είχε ξυλοκοπήσει τη Σωτηρία Μπέλλου στο «Χάραμα» επειδή η τραγουδίστρια είχε αρνηθεί να πει ένα τραγούδι που υμνούσε τη δράση των ταγματασφαλιτών.

Όταν ο «βασιλιάς του υπόκοσμου» πυροβολήθηκε μέσα στο «Μαντουμπάλα»
Στο τέλος βέβαια βρήκε κι αυτός τον μάστορά του… Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 1959, ο Νίκος Κατελάνος θα τραυματιζόταν βαρύτατα από ένα άλλο «λουλούδι» της εποχής, τον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για μαστροπεία και λαθρεμπόριο.

Για το περιστατικό στο κέντρο «Μαντουμπάλα» διαβάζουμε σε εφημερίδα της εποχής άρθρο με τίτλο «Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ ΕΤΡΑΜΑΥΤΙΣΘΗ ΤΗ ΝΥΚΤΑ ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΝ».

Το περιστατικό συνέβη στις 03:20 τα ξημερώματα της Κυριακής (25 Οκτωβρίου του 1959) . Πριν από αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι διασκέδαζαν στο καφενείο του Φώτη Πίκουλα στον αριθμό 109 της οδού Αριστοτέλους. Εκεί ο Νίκος Κατελάνος για άγνωστο λόγο χαστούκισε τον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη, ο οποίος ντροπιασμένος έφυγε για το σπίτι του. Ο Νίκος Κατελάνος με τον Φώτη Πίκουλα συνέχισαν την βραδιά τους στο κέντρο «Μαντουμπάλα» όπου εμφανιζόταν ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα. Ο Μαργαρίτης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Οπλισμένος με το περίστροφό του, βρέθηκε και αυτός – λίγο αργότερα – στο κέντρο «Μαντουμπάλα».

Εφημερίδα της εποχής μας πληροφορεί για το τί ακολούθησε: «Ο Μαργαρίτης εστάθηκε εις τη θύρα της αιθούσης και φώναξε τον Κατελάνον λέγων: Νίκο έλα να σου πω κανά δυο κουβέντες. Ο Κατελάνος ηγέρθη αμέσως και επροχώρησε προς την εξώθυρα του κέντρου όπου εν τω μεταξύ είχε σταθεί υποχωρήσας ο Μαργαρίτης, ο οποίος μόλις τον είδε να πλησιάζει εις την εξώθυραν εξεκένωσεν εναντίον του τον περίστροφόν του φωνάζων: Νά βρε για να μάθης να βαράς χαστούκια!»

Παρόλο που δύο από τις έξι συνολικά σφαίρες βρήκαν τον Κατελάνο στο πρόσωπο και μία στο θώρακα εκείνος τελικά επέζησε.

Προσευχή στον Αρχάγγελο Μιχαήλ για να μας απαλλάξει από τα προβλήματά μας

Η Λιλή Περγαντά κατάγεται από τον Άγιο Γεώργιο Λιβαδειάς. Σπούδασε στο Χημικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.