in

Όσα πρέπει να ξέρετε: Αυτές είναι οι δηλητηριώδεις αράχνες στην Ελλάδα

Νέα περιστατικά με τσιμπήματα αράχνης επέστρεψαν, μετά το συμβάν με ένα βρέφος που τσιμπήθηκε και μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο της Πάτρας, ενώ έδωσαν αγώνα για να κρατηθεί στην ζωή.

Ποιες είναι οι δηλητηριώδεις αράχνες στην Ελλάδα;
Οι αράχνες ανήκουν στα Αραχνοειδή όπου εκεί ανήκουν και τα ακάρεα, οισκορπιοί, οι ψευδοσκορπιοί και τα Solpugida. Οι αράχνες δεν είναι έντομα.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε αν το ζωύφιο που βλέπετε είναι αραχνοειδές ή έντομο απλά μετρώντας τον αριθμό των ποδιών του. Τα πρώτα έχουν οχτώ ενώ τα δεύτερα έχουν έξι. Άλλη βασική διαφορά είναι ότι τα αραχνοειδή έχουν ενιαίο κεφάλι και θώρακα, ενώ στα έντομα το κεφάλι είναι διακριτό από το θώρακα.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αράχνες
Οι αράχνες αρέσκονται στο ξηροθερμικό κλίμα. Εισέρχονται στα σπίτια για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες και για εύρεση συντρόφου.

Όλες οι αράχνες διαθέτουν δηλητήριο. Κάποια είδη έχουν ισχυρό, αλλά τα περισσότερα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιούν το δηλητήριο επιθετικά για παράλυση του θηράματος και αμυντικά για να προστατευτούν όταν νιώσουν απειλή.

Οι αράχνες είναι χνουδωτές. Το σώμα τους καλύπτεται από τρίχες οι οποίες προκαλούν δερματικό ερεθισμό στον άνθρωπο. Όταν νιώσουν απειλή ξύνουν με τα πίσω πόδια τους τις τρίχες για να αμυνθούν.

Διαθέτουν κλωστικές θηλές με τις οποίες δημιουργούν μεταξένιες ίνες που χρησιμοποιούν για την κατασκευή του ιστού και για τη δημιουργία κουκουλιών όπου εναποθέτουν τα αυγά τους.

Οι αράχνες είναι γενικά ωφέλιμες καθώς είναι αρπακτικά και με την παρουσία τους σε ένα χώρο μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους πληθυσμούς επιβλαβών εντόμων όπως μύγες και κουνούπια.

Δείτε μερικές φωτογραφίες

Σκύλος υιοθέτησε μια μικρή αλεπού η οποία έχασε τη μητέρα της σε ατύχημα.

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: O νάνος και η δίμετρη Σουηδέζα