in

«Όσα με δίδαξε ο γάμος των γονιών μου»

Κάποια ζευγάρια έχουν βρει τη μαγική συνταγή κι έχουν καταφέρει να μοιραστούν μια ολόκληρη ζωή, με αγάπη, λίγη γκρίνια και αρκετές υποχωρήσεις. Mια μαμά και blogger έχει την τύχη να είναι μάρτυρας δύο τέτοιων περιπτώσεων ζευγαριών που έχουν ζήσει μαζί για περισσότερα από 5ο χρόνια -των γονιών και των πεθερικών της. Ζώντας πλάι τους, διδάχτηκε αρκετά (και χρήσιμα) κι αυτά τα μαθήματα μοιράζεται σε ένα κείμενο:

«Και οι γονείς και οι πεθεροί μου γιόρτασαν αυτό το καλοκαίρι την 51η επέτειό τους. Εκτός της περίεργης οικογενειακής σύμπτωσης, αυτό που δεν μπορεί να μην προσέξει κανείς είναι η τεράστια περίοδος γάμου των δύο ζευγαριών. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσες αγκαλιές, επικριτικά βλέμματα και χάδια περιλαμβάνονται σε 102 χρόνια γάμου. Είμαι παντρεμένη για λιγότερο από 15 χρόνια και, νομίζω, ότι έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε μέσα από το χιούμορ και την πλάκα μεταξύ μας. Και με πολλή αγάπη, φυσικά.
Μπορεί να ήμουν ένας απλός μάρτυρας σ’ αυτούς τους δυο… υπεραιωνόβιους γάμους, όμως νομίζω ότι είμαι έτοιμη να δώσω μερικές συμβουλές που άντλησα παρακολουθώντας αυτούς, που πραγματικά έχουν μοιραστεί μία ολόκληρη ζωή με έναν άνθρωπο.

Ιδού:

1. Θα μεγαλώσετε και θα αλλάξετε κι οι δυο. Κάποτε να μεγαλώνετε παρέα και κάποτε θα μεγαλώνετε ξεχωριστά. Το ζήτημα είναι, κάθε τόσο, να καταλήγετε στην ίδια σελίδα του ίδιου βιβλίου.

2. Αν κρατάς σκορ, θα ξοδέψεις πολλά χρόνια της ζωής σου χωρίς να μπορείς να συνεννοηθείς. Θα έχεις δίκιο και άδικο, όμως το βέβαιο είναι ότι καμιά φορά δεν θα έχεις καν ιδέα γιατί τσακώνεσαι.

3. Επίσης θα επενδύσεις αρκετό χρόνο στους συμβιβασμούς. Αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που οι δικοί μου κρατούσαν το στόμα τους κλειστό, ενώ είχαν σίγουρα πολλά να πουν, θα ήμουν πάμπλουτη.

4. Η ζωή είναι δύσκολη για όλους. Κανείς δεν έχει μια ζωή στρωμένη με ροδοπέταλα –ο σύντροφός σου θα έχει αντίστοιχα προβλήματα με σένα. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να στέκεσαι πλάι του και να περιμένεις το ίδιο να γίνει κι από την πλευρά του.

5. Τα λεφτά δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που αγαπιούνται. Τέλος.

6. Μάθε να ακούς. Νομίζω ότι οι περισσότερες συγκρούσεις που έχω δει μεταξύ των γονιών μου, προέρχονταν από το γεγονός ότι ο ένας δεν άκουγε τον άλλο, παρά μόνο περίμενε τη στιγμή που θα απαντήσει. Από ένα σημείο και μετά, δεν άκουγαν ο ένας τον άλλο και κυριολεκτικά –αλλά αυτό λύθηκε με ακουστικά.

7. Κανείς δεν είναι τέλειος. Και καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Μην σοκάρεστε αν έχει πιάσει τον εαυτό σας να τσακώνεται για την μπουγάδα. Όλοι το ‘χουμε κάνει.

8. Πρέπει να γελάς πολύ –με τον καλό σου, με τα παιδιά, με τον κόσμο, μόνος σου… Όπου κι όσο μπορείς.

9. Θα σου ‘ρθει η όρεξη πολλές φορές να δολοφονήσεις το άλλο σου μισό και να το κάνεις να φανεί σαν ατύχημα. Σιγουρέψου μόνο ότι αυτές τις σκέψεις τις κάνεις από μέσα σου.

couple10. Οι φίλοι θα έρθουν και θα φύγουν. Επομένως αν δεν θες να νιώσεις μοναξιά, φρόντισε ο σύντροφός σου να είναι πολύ καλός σου φίλος.

11. Πρέπει ο καθένας να έχει τα ενδιαφέροντά του. Αν πρόκειται να περάσεις 60 χρόνια με έναν άνθρωπο, τότε –εμπιστευτείτε με- πρέπει να μάθεις να περνάς και κάποιο χρόνο ξεχωριστά.

12. Είναι ωραία να έχεις κοινά χόμπι. Τα πεθερικά μου παίζουν μπριτζ μια φορά την εβδομάδα κι αυτό τους φέρνει αρκετά κοντά και τους διασκεδάζει.

13. Ακόμη κι όταν η ιστορία που θα ακούσεις είναι βαρετή, βάλε τα δυνατά σου κι άκου την. Ούτε εσύ είσαι 24 ώρες το 24ωρο ενδιαφέρουσα. Άκου ό,τι έχει να πει το ταίρι σου και θα σ’ ακούσει κι αυτό.

14. Κάνε κανένα κοπλιμέντο. Αν ένα πράγμα φέρνει πιο κοντά τα ζευγάρια, είναι οι απλές ατάκες όπως «Το φαγητό ήταν μούρλια! Ευχαριστώ».

15. Η σωματική επαφή είναι σημαντική. Ένα φιλάκι, ένα χάδι στο χέρι, ένα τσίμπημα στον πισινό, μπορούν να κάνουν θαύματα.

16. Θα αγαπήσεις και θα μισήσεις τον σύντροφό σου περισσότερο από οποιονδήποτε στον κόσμο. Κι αυτό, ενίοτε, θα συμβαίνει ταυτοχρόνως.

17. Το να είσαι στην ίδια πλευρά είναι το πιο σημαντικό. Τουλάχιστον προσπάθησε να είσαι στην ίδια ομάδα όταν τα ζητήματα αφορούν την οικογένειά σας, τα παιδιά και το σπίτι σας.

18. Πείτε τις ιστορίες της ζωής σας. Θυμηθείτε όλες τις αστείες, δύσκολες και άσχημες στιγμές που σαν ενώνουν –θα σας κάνει καλό.

19. Και οι δύο θα κάνετε ανοησίες. Συγχωρήστε ο ένας τον άλλον, γιατί θα έρθει η μέρα που θα χρειαστεί να πείτε κι εσείς “συγγνώμη”.

20. Μιλήστε ο ένας στον άλλο. Τα παιδιά κάποτε θα φύγουν, γι’ αυτό μην απομακρύνεστε καθώς τα αναθρέφετε.

Αν κάτι με έμαθε η παρατήρηση αυτών των μακροχρόνιων σχέσεων, είναι ότι πρέπει να μπορείς να δεις τον σύντροφό σου σαν έναν άνθρωπο ατελή που δίνει κι εκείνος τις δικές του μάχες.

Τελικά είναι ο γάμος σου που θα φέρει μια ζωή με παιδιά, δουλειές, διακοπές, ταινίες, τραγωδίες, φόρους, ταξίδια και αγάπη. Έχει, λοιπόν, σημασία να μπορείς να κοιτάζεις τον άνθρωπο που μοιράζεσαι όλα αυτά και να σκέφτεσαι “Είμαι ευγνώμων που όλα αυτά τα έκανα μαζί σου”.»

Πηγή: scarymommy.com

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο παππούς και η Σβετλάνα

Αγία Φωτεινή: Η ελληνική εκκλησία που είναι μια από τις πιο παράξενες του κόσμου