in

Ολıκή έκλεıψη ηλίου 2024: Η μεγαλύτερη εδώ και αıώνες – Τι θα σuμβεί στην Ελλάδα

Η Βόρεια Αμερική προετοιμάζεται για μια ολική έκλειψη ηλίου σε κλίμακα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Στις 8 Απριλίου φέτος, εκατομμύρια άνθρωποι στο βόρειο Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον νοτιοανατολικό Καναδά θα βιώσουν το απόλυτο – το σκοτάδι της ημέρας και την ευκαιρία να δουν το στέμμα του ήλιου με γυμνό μάτι – ωστόσο λίγοι εκτιμούν πόσο σπάνιο και μοναδικό θα είναι αυτό το γεγονός.

Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να είναι η κορυφαία εδώ και εκατοντάδες χρόνια – και για πολλά χρόνια στο μέλλον:

Θα είναι η μεγαλύτερη ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ από το 1806.
Αν ζήσετε αυτή την ολική έκλειψη ηλίου από το Μεξικό, μπορεί να έχετε 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα ολικότητας. Αυτό θα μειωθεί καθώς η σκοτεινή κεντρική σκιά του φεγγαριού επιταχύνεται και τεντώνεται καθώς κινείται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά, αλλά στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, 4 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα είναι πιθανά.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε ολική έκλειψη τέτοιας διάρκειας στη Βόρεια Αμερική ήταν στις 16 Ιουνίου 1806, όταν μια ολική έκλειψη ηλίου διάρκειας έως και 4 λεπτών και 55 δευτερολέπτων διέσχισε τις ΗΠΑ από την Μπάχα Καλιφόρνια έως το Κέιπ Κοντ μέσω Αλμπουκέρκι, Κάνσας Σίτι, Κλίβελαντ και Βοστώνης. Το γεγονός αυτό είναι επίσης γνωστό ως έκλειψη του Tecumseh. Σύμφωνα με τον κυνηγό εκλείψεων Bill Kramer, δύο ηγέτες του λαού των Shawnee προέβλεψαν την έκλειψη και την είδαν από το Greenville του Οχάιο – το οποίο στις 8 Απριλίου θα βιώσει την ολικότητα για 3 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα. Θα είναι η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου στο Οχάιο από το 1806.

Θα συμβεί στο ηλιακό μέγιστο ολότητας, κατά την οποία το φεγγάρι καλύπτει πλήρως τον ήλιο και μόνο η εξωτερική ατμόσφαιρα λάμπει με έντονο λευκό χρώμα.
Όποιος έχει δει το ηλιακό στέμμα με γυμνά μάτια κατά τη διάρκεια της ολικότητας θα γνωρίζει ότι είναι πάντα ένα απόλυτα εντυπωσιακό θέαμα. Κατά τη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου – όταν η μαγνητική δραστηριότητα του άστρου μας βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του 11ετούς περίπου κύκλου του – έχει μια ασύμμετρη, αγκαθωτή όψη, όπως συνέβη κατά την τελευταία ολική έκλειψη ηλίου στη Βόρεια Αμερική στις 21 Αυγούστου 2017. Αυτό δεν θα συμβεί στις 8 Απριλίου, όταν το στέμμα του ήλιου θα φαίνεται μεγαλύτερο, πιο συμμετρικό και σαν ηλιοτρόπιο. Αυτό είναι συνέπεια της μαγνητικής δραστηριότητας στον ήλιο και κάποια στιγμή φέτος, ο ήλιος προβλέπεται να φτάσει στο ηλιακό μέγιστο.

Η τελευταία φορά που μια ολική ηλιακή έκλειψη ορατή από τη Βόρεια Αμερική συνέπεσε με το ηλιακό μέγιστο ήταν στις 26 Φεβρουαρίου 1979, όταν η ολικότητα διήρκεσε 2 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα μέσα σε μια διαδρομή που διέτρεχε την Ουάσινγκτον, τη Μοντάνα και τη Βόρεια Ντακότα στις ΗΠΑ και το Σασκάτσουαν, τη Μανιτόμπα, το Οντάριο και το Κεμπέκ στον Καναδά και τη Γροιλανδία.

Θα είναι η πιο σκοτεινή ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ εδώ και 217 χρόνια.
Μια μακρά ολική έκλειψη σημαίνει επίσης μια πιο σκοτεινή ολική έκλειψη, η οποία θα μπορούσε να εκπλήξει τους κυνηγούς εκλείψεων που είδαν το φως που έμοιαζε με το πρώιμο λυκόφως κατά τη διάρκεια της ολικότητας στην τελευταία ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ στις 21 Αυγούστου 2017. Το επίπεδο του σκοταδιού είναι συνάρτηση του μεγέθους μιας ηλιακής έκλειψης – το κλάσμα της διαμέτρου του ήλιου που καλύπτεται από το φεγγάρι, επηρεάζοντας το πλάτος της διαδρομής της ολικότητας. Το 2017, το μέγεθος ήταν 1,03 και το μονοπάτι της ολικότητας είχε πλάτος περίπου 70 μίλια. Ο ουρανός σκοτείνιασε αρκετά ώστε να αποκαλυφθεί η Αφροδίτη. Στις 8 Απριλίου, το μέγεθος θα είναι 1,05 και η διαδρομή της ολικότητας θα έχει πλάτος περίπου 115 μίλια, αποκαλύπτοντας τον Δία καθώς και την Αφροδίτη.

Ένας κομήτης μπορεί να είναι ορατός κατά τη διάρκεια της ολικότητας
Είναι κάπως μακρινό, αλλά ένας κομήτης μπορεί να είναι ορατός κατά τη διάρκεια της ολικότητας στις 8 Απριλίου. Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks – γνωστός και ως “κομήτης διάβολος” – θα απέχει περίπου 25 μοίρες από τον ήλιο, σχετικά κοντά στον Δία.
Ενώ ο Δίας θα πρέπει να είναι ορατός κατά τη διάρκεια της ολικότητας με γυμνό μάτι, ο κομήτης θα μπορούσε να φτάσει το μέγεθος +4,7, τοποθετώντας τον στο όριο της ορατότητας με γυμνό μάτι. Έτσι, είναι πιθανό ότι ο κομήτης δεν θα είναι εύκολα ορατός – εκτός αν έχει μια έκρηξη, κάτι που έχει ξανακάνει στο παρελθόν.

Αν σκοπεύετε να παρατηρήσετε την ολικότητα με κιάλια, ίσως αξίζει μια γρήγορη σάρωση για να τον αναζητήσετε, αν και είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε εικόνες μακράς έκθεσης. Οι φωτεινοί “κομήτες της έκλειψης” είναι πολύ σπάνιοι, με τις εικόνες να είναι πιο πιθανό να τους αποκαλύψουν αν υπάρχουν. Αυτό συνέβη για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης ηλίου στη Χιλή και την Αργεντινή στις 14 Δεκεμβρίου 2020, όταν ο κομήτης C/2020 X3 (SOHO) εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της ολικότητας.

Θα είναι η πιο πολυπαρατηρημένη ολική έκλειψη ηλίου που έγινε ποτέ στη Βόρεια Αμερική
Περίπου 31 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν μέσα στο μονοπάτι της ολικότητας, το οποίο θα περάσει από τμήματα 15 αμερικανικών πολιτειών, σύμφωνα με το GreatAmericanEclipse.com. Προσθέστε το βόρειο Μεξικό και τον Καναδά, και ο αριθμός τους είναι περίπου 40 εκατομμύρια. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 12 εκατομμύρια για την ολική έκλειψη ηλίου του 2017.

Αυτή η ολική ηλιακή έκλειψη θα είναι μία από τις πιο αστικές

Περίπου το ένα τέταρτο όλων όσων θα βιώσουν την ολική έκλειψη στις 8 Απριλίου θα το κάνουν από μια πόλη. Τεράστιες πόλεις στο μονοπάτι της ολικότητας περιλαμβάνουν το Mazatlán και το Torreón στο Μεξικό, το Dallas-ForthWorth-Arlington, το Austin και (τμήματα του) San Antonio στο Τέξας, το Little Rock, την Indianapolis, το Cleveland, το Buffalo, το Rochester και το Hamilton, Niagara, St. Catharines, Kingston και Montreal στον Καναδά. Πρόκειται για περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους η ολική έκλειψη ηλίου στις 8 Απριλίου θα είναι μοναδική. Η τελευταία ολική έκλειψη ηλίου στη Βόρεια Αμερική μέχρι την έκλειψη στην Αλάσκα στις 30 Μαρτίου 2033, θα είναι η μεγαλύτερη ολική έκλειψη (με κορύφωση στα 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα στο Nazas του Μεξικού) που παρατηρήθηκε στη στεριά από την ολική έκλειψη 4 λεπτών και 40 δευτερολέπτων στο νησί Rapa Nui/Easter στις 11 Ιουλίου 2010. Διασχίζει επίσης τη διαδρομή της ολικής έκλειψης ηλίου του 2017, με το νότιο Ιλινόις και το Μιζούρι να βιώνουν ολικότητα για δεύτερη φορά σε λιγότερο από επτά χρόνια.

Η Ευρώπη εκτός παρατήρησης

Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή από την Ευρώπη πραγματοποιείται στις 12 Αυγούστου 2026. Η επόμενη μερική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα είναι σε 1242 ημέρες, τη Δευτέρα 08/02/2027.

«Οδηγίες καταστροφής» για την ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ – Συστάσεις στους πολίτες για αποθήκευση τροφίμων
Στο Τέξας, αρκετές κομητείες έχουν ήδη εκδώσει «οδηγίες καταστροφής» πριν από την έκλειψη, και λαμβάνουν μέτρα για να προετοιμαστούν.

Στις 8 Απριλίου θα γίνει στις ΗΠΑ ολική έκλειψη ηλίου, βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι για λίγη ώρα, νωρίς το απόγευμα.

Η έκλειψη θα ξεκινήσει από το Μεξικό και θα εκτείνεται σε όλο το Τέξας, την Οκλαχόμα, το Αρκάνσας, το Μιζούρι, το Ιλινόις, την Ιντιάνα, το Οχάιο, τη Νέα Υόρκη, την Πενσυλβάνια, το Βερμόντ, το Νιου Χάμσαϊρ και το Μέιν πριν το φαινόμενο φτάσει στον Βόρειο Ατλαντικό.

Το θέαμα αναμένεται να προσελκύσει πλήθη από όλες τις ΗΠΑ καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συρρεύσουν στις περιοχές όπου θα είναι ορατή η έκλειψη

Στο Τέξας, αρκετές κομητείες έχουν ήδη εκδώσει «οδηγίες καταστροφής» πριν από την έκλειψη, και λαμβάνουν μέτρα για να προετοιμαστούν.

Αξιωματούχοι προτρέπουν τους πολίτες να εφοδιαστούν προκαταβολικά με τρόφιμα και καύσιμα, καθώς υπάρχει σοβαρή περίπτωση να παρατηρηθούν ελλείψεις λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου.

Ο Mike Jones, διευθυντής του Γραφείου Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της κομητείας Hays δήλωσε στο Newsweek: «Συστήνω στους κατοίκους να επισκεφτούν τα καταστήματα τροφίμων και τα βενζινάδικα εκ των προτέρων, για να μην χρειαστεί να κυκλοφορήσουν την ημέρα του φαινομένου».

Ανάλογες προειδοποιήσεις εξέδωσαν και οι κομητείες Τράβις, Κένταλ και Μπελ .

Ενδεικτικά, ο δικαστής της κομητείας Τράβις, Άντι Μπράουν, εξέδωσε «Δήλωση Τοπικής Καταστροφής» εν αναμονή εξαιρετικά μεγάλου πλήθους, αυξημένης κυκλοφορίας και «τεράστιων καταπονήσεων στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, στα νοσοκομεία και στους δρόμους τις ημέρες πριν, κατά την διάρκεια και μετά την ολική έκλειψη ηλίου», ανέφερε η δήλωση καταστροφής της κομητείας Τράβις.

«Το μεγάλο πλήθος μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και να εμποδίσει ή να καθυστερήσει τις υπηρεσίες αστυνόμευσης και πρώτων βοηθειών να απαντήσουν στις κλήσεις για βοήθεια», προστίθεται στη δήλωση.

Η τελευταία φορά που έγινε στις ΗΠΑ ολική έκλειψη ηλίου ήταν στις 21 Αυγούστου 2017.

Η επόμενη θα συμβεί στη Βόρεια Αμερική σε 20 χρόνια, το 2044.

Γιατί την Καθαρά Δευτέρα πετάμε χαρταετό;

16 Αξιολάτρευτα Παχουλά σκυλάκια που θυμίζουν αρκουδάκια