in

Οι δειλοί άνδρες είναι »κατάρα».

Ο θεός να σε φυλάει από τον δειλό άνδρα. Έναν άνθρωπο ανώριμο που θα σου προσφέρει άπλετα μόνο ψυχική φθορά.

Ήρθε η ώρα να μιλήσω και να γράψω για το είδος του άνδρα που μου έκανε την καρδιά κομμάτια. Που για αρκετό καιρό με έριξε σε θλίψη και μου προκάλεσε μεγάλα ερωτηματικά.

Όχι, δεν θα αναφερθώ στον άπιστο, ούτε στον ψεύτη αλλά στον δειλό άνδρα. Σε εκείνον που για να μη φύγει από τη βόλεψη του είναι ικανός να πατήσει πάνω σε ανθρώπους και συναισθήματα απλά για να γίνει το δικό του. Για να μη χαλάσει τη ρουτίνα του, για να μη βγει από τον αυτόματο πιλότο που έχει βάλει τον εαυτό του και την καθημερινότητά του.

Άνδρας δειλός. Μια κατηγορία, πολλές ιστορίες να τον συνοδεύουν, πολύς θυμός και δάκρυα από την άλλη πλευρά. Πώς θα τον αναγνωρίσεις; Μόνο από ένστικτο ή αν είσαι παθούσα και έμαθες.

Ο δειλός άνδρας είναι συνήθως κάποιος που έχει δύναμη στον επαγγελματικό του χώρο. Δείχνει ότι έχει αυτοπεποίθηση, προσωπικότητα και σε γενικές γραμμές τα έχει όλα. Θέλει να έχει στραμμένα τα φώτα και τα βλέμματα της προσοχής πάνω του. Αλήθεια, ποια γυναίκα δε θα γύριζε να τον κοιτάξει;

Ειδικά αν συνδυάζεται με μια ωραία εξωτερική εμφάνιση; Εγώ πάντως γύρισα και δεν το μετανιώνω γιατί ένιωσα ότι ένας τόμος γνώσης-εμπειρίας ήρθε στο κεφάλι μου. Και συγκεκριμένα στο δόξα πατρί.

Κάπως έτσι.

Στις αρχές δεν μπορείς να καταλάβεις ότι έχεις απέναντί σου ένα δειλό ον. Δείχνει easy going. Άλλωστε, στις αρχές τι απαιτήσεις να έχεις κιόλας; Παράλληλα, δίνεις σημασία μόνο στις θετικές του πλευρές. »Τι ωραία αστεία που κάνει». »πόσο άνετος είναι», »πόσο ταιριάζουμε στο κρεβάτι».

Ειδικά αν τα βρεις μαζί του στο κρεβάτι, τότε η επιρροή της ευτυχίας θα σε »τυφλώσει» για λίγο καιρό και δε θα καταλάβεις ότι αυτό το αγόpι που τόσο σου αρέσει, κατά βάθος είναι ένα δειλό άτομο.
Θα μου πεις, μα καλά ο δειλός άνθρωπος είναι δυνατόν να είναι χειρότερος από έναν άπιστο; Θα σου απαντήσω το εξής: Ο δειλός συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του άνδρα που ουσιαστικά δεν είναι διαθέσιμος για σχέση.

Ο δειλός άνδρας είναι κατά βάθος πολύ ανασφαλής. Η ανασφάλεια κατά συνέπεια θα τον οδηγήσει να ψάξει την επιβεβαίωση. Άρα να σε απατήσει. Άρα να σου πει και ψέματα. Και ψεύτης και άπιστος, δηλαδή.

Ο δειλός άνδρας στην πρώτη δυσκολία ή στο πρώτο »στρίμωγμα» θα εξαφανιστεί. Εκεί δηλαδή που είστε μέσα στα μέλια και χρειάστηκες τη βοήθειά του ξαφνικά δεν τον βρίσκεις στα τηλέφωνα, στα mail, πουθενά. Μακάρι, να εξαφανιζόταν τελείως αλλά θα σου εμφανιστεί. Με μια γελοία δικαιολογία, για να επιβεβαιώσει το είναι του. Αν είσαι ερωτευμένη, θα τον δεχτείς. Αν έχεις ξενερώσει, θα αδιαφορήσεις.

Ο δειλός άνδρας, επίσης, είναι αδύναμος συναισθηματικά να έρθει κοντά με κάποιον άλλον άνθρωπο. Ειδικά στις εpωτικές σχέσεις. Μόλις νιώσει πίεση (ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι τον έπιασες από το χέρι καθώς περπατούσατε στο δρόμο) θα εξαφανιστεί και θα επιστρέψει μέχρι εσύ να πας με τους ρυθμούς του.

Οι επιστήμονες το ονομάζουν συναισθηματική νοημοσύνη και εκείνος σίγουρα θα έχει βαθμολογία κάτω από τη βάση.

Μην κάνεις το αστείο να μπεις στη διαδικασία να τον αναλύσεις ψυχολογικά, να μάθεις τι έγινε στα παιδικά του χρόνια και ποιες είναι οι εμπειρίες του από τις σχέσεις που είχε στο παρελθόν. Αφενός, δεν είναι δική σου δουλειά να το κάνεις και αφετέρου είναι χάσιμο χρόνου.

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο χρόνο δαπανούμε σε πράγματα που δεν αξίζουν την ψυχική μας ενέργεια; Ο χρόνος στους θνητούς δεν είναι άφθονος και κάποια στιγμή τελειώνει. Το πότε κανείς δεν το ξέρει. Άρα, φρόντισε να αποφύγεις την ψυχική του ανάλυση με τις φίλες σου ή με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Η συναισθηματική εμπλοκή με έναν δειλό άνδρα είναι μεγάλο »σχολείο». Σε εκπαιδεύει να μην ξαναπέσεις σε αυτήν την παγίδα. Να εντοπίζεις τα σημάδια και να μην το συνεχίσεις. Γιατί έχει τόσα ψυχολογικά θέματα που το μόνο που θα κάνουν είναι εσένα δυστυχισμένη.

Μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να μην περιμένεις τίποτα από κανέναν. Και ο επόμενος που θα επιλέξεις θα είναι σίγουρα καλύτερος από εκείνον. Γιατί θα ξέρεις στο εξής ότι σου αξίζει η ευτυχία και όποιος μπορεί να στη χαρίσει. Χωρίς να φοβάται.

Ιωάννα Μαμάη

Πηγή: ladylike.gr

Έρευνα: Οι άντρες που βγάζουν πολλές selfies έχουν τάσεις ψυχοπάθειας

Όταν καταλάβεις πόσα αξίζεις, τότε όλα αλλάζουν