in

Οι 10 πιο ζάμπλουτοι άνθρωποι στην ιστορία που κάνουν τον Μπιλ Γκέιτς να μοιάζει «φτωχαδάκι»

Οι ζάμπλουτοι του παρελθόντος είχαν τόσο μεγάλη περιουσία, που μπορεί να μην υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το ακριβές μέγεθος του πλούτου του, το σίγουρο όμως είναι πως οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Bill Gates ή ο Warren Buffett, δεν είχαν τίποτα μπροστά τους.

Με βάση τις έρευνες που έγιναν από το Business Insider και άλλους που έλεγξαν τα αρχεία και πραγματοποίησαν τις διορθώσεις του πληθωρισμού, ακολουθούν οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι της τελευταίας χιλιετίας. Μάθετε πώς έγιναν τόσο πλούσιοι και τι έκαναν τα χρήματά τους.

Ζάμπλουτοι του παρελθόντος: Cornelius Vanderbilt, 185 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Cornelius Vanderbilt, ένας από τους πιο διάσημους επιχειρηματίες στην ιστορία των ΗΠΑ, έγινε πλούσιος επειδή έφτιαξε τις σιδηροδρομικές και ναυτιλιακές γραμμές στη δεκαετία του 1800. Στα πιο επιτυχημένα του χρόνια, η περιουσία του Cornelius Vanderbilt ήταν περίπου 185 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα περισσότερα από τα χρήματά του τα κέρδισε κατά την επέκταση της αυτοκρατορίας του σιδηρόδρομου μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

Ζάμπλουτοι του παρελθόντος: Henry Ford, 199 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Henry Ford είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Η προσωπική του περιουσία ήταν 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ford όχι μόνο ξεκίνησε την επιχείρησή του, ήταν επίσης διάσημος για την επαναστατική του προσέγγιση στην παραγωγή αυτοκινήτων, αλλά ήταν επίσης πρωτοπόρος στην επιχείρηση και τη βιομηχανία. Έθεσε υψηλότερο μισθό για τους εργαζόμενους από ό, τι θεωρήθηκε μέσος εκείνη την εποχή και ανέπτυξε την έννοια της γραμμής συναρμολόγησης. Του επέτρεψε να δημιουργήσει φθηνά αυτοκίνητα και να τα καταστήσει οικονομικά προσιτά για τους απλούς ανθρώπους.

Ζάμπλουτοι του παρελθόντος: Μουαμάρ Καντάφι, 200 δισεκατομμύρια δολάρια

Είναι απίθανο να υπάρχει κάποιος στον κόσμο που δεν έχει ακούσει το όνομά του. Πιστεύεται ότι ο Καντάφι είχε μια περιουσία η οποία εκτιμάται ότι ήταν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 42 χρόνια κατά τη διάρκεια της βασιλείας του στη Λιβύη.

Ο Καντάφι ήταν αρκετά αμφιλεγόμενος πολιτικός και κυβερνήτης, αλλά έκανε πολλά για τη χώρα του. Για παράδειγμα, δημιούργησε τον Μεγάλο Ποταμό που και τώρα προμηθεύει τις ερημικές περιοχές της Λιβύης. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, αυτό ήταν το μεγαλύτερο έργο άρδευσης σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας. 6,5 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού διατίθενται σήμερα σε καθημερινή βάση.

Ο Καντάφι ανατράπηκε το 2011 κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

Ζάμπλουτοι του παρελθόντος: Ο William ο κατακτητής, 209-229 δισεκατομμύρια δολάρια

Σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, ο William ο κατακτητής είχε περίπου 209-229 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο William ο κατακτητής ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας μετά την εισβολή των Νορμανδών το 1066. Η βασιλεία του William είχε τεράστιες συνέπειες για τη χώρα: ίδρυσε το ενωμένο Αγγλικό Βασίλειο, δημιούργησε το στρατό και το στόλο, έκανε το αποκαλούμενο βιβλίο Domesday, και άρχισε να χτίζει τα πέτρινα φρούρια, το πρώτο από τα οποία ήταν ένας πύργος που χτίστηκε το 1078.

Ζάμπλουτοι του παρελθόντος: Jakob Fugger, 221 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Jakob Fugger πιθανότατα δεν είναι τόσο διάσημος όσο οι άλλοι σε αυτόν τον κατάλογο, αλλά όπως και αυτοί, είχε πολλά χρήματα. Χάρη στις τραπεζικές και εμπορικές του δεξιότητες, είχε περίπου 221 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Jakob Fugger γεννήθηκε το 1459 και πέθανε το 1525 στο Augsburg της Γερμανίας. Έκανε την περιουσία του κυρίως με την πώληση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ιταλία και επίσης εξόρυξε ασήμι και χρυσό στην Ουγγαρία και στη Βοημία.

Ζάμπλουτοι του παρελθόντος: Μιρ Οσμάν Αλί Χαν, 230 δισεκατομμύρια δολάρια

Υπάρχει μια πιθανότητα ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ για τον Μιρ Οσμάν Αλί Χαν, αλλά είναι σίγουρα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Όταν ήταν ο κυβερνήτης του κράτους του Χαϊντεραμπάντ στην Ινδία, έκανε την περιουσία του τόσο μεγάλη όσο 230 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1911, έγινε ο Nizam του Hyderabad και κυβέρνησε για 37 χρόνια. Βοήθησε στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της ηλεκτρικής ενέργειας και των σιδηροδρόμων στην περιοχή.

Ζάμπλουτοι του παρελθόντος: Nicholas Alexandrovich, Τσάρος της Ρωσίας, 300 δισεκατομμύρια δολάρια

Η περιουσία του Νικολάου Αλεξάντροβιτς, Τσάρου της Ρωσίας υπολογίζεται ότι είναι 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα προσωπικά του εισοδήματα ήταν από τα εδάφη που κατείχε και επίσης από τον βιομηχανικό τομέα και το εμπόριο. Όταν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποίησε τον Νικόλαο Β, μπορεί να ονομάστηκε και «ο πλουσιότερος άγιος στην ιστορία».

Ζάμπλουτοι του παρελθόντος: Andrew Carnegie, 310 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Andrew Carnegie ήταν ένας απίστευτα πλούσιος και ισχυρός επιχειρηματίας. Έγινε διάσημος στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Carnegie γεννήθηκε στη Σκωτία και ήταν από μια πολύ φτωχή οικογένεια που μετακόμισε στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1840. Μετά από κάποιες επιτυχημένες επενδύσεις σε μια σειρά εταιρειών, ο Carnegie δημιούργησε τη δική του εταιρεία, τη U.S. Steel, που του έκανε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ύψους 310 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι επίσης γνωστός ως άνθρωπος που δώρισε τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα σε διαφορετικές δωρεές, οπότε θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους φιλάνθρωπους στον κόσμο.

Ζάμπλουτοι του παρελθόντος: John Rockefeller, 340 δισεκατομμύρια δολάρια

Το όνομα του John Rockefeller σημαίνει πολλά για την ιστορία των ΗΠΑ και η περιουσία του υπολογίζεται σε 340 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμα και σήμερα, είναι σχεδόν η μεγαλύτερη περιουσία. Γεννήθηκε το 1839 στη Νέα Υόρκη και έγινε ένας από τους ιδρυτές της Standard Oil. Ο Rockefeller είναι επίσης γνωστός ως φιλάνθρωπος: όταν ήταν ζωντανός, ίδρυσε 2 κολέγια, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και το Πανεπιστήμιο Rockefeller. Πέθανε το 1937 στην ηλικία των 97 ετών.

Ζάμπλουτοι του παρελθόντος: Mansa Musa, 400 δισεκατομμύρια δολάρια

Το πλουσιότερο άτομο που έχει περπατήσει ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη ήταν ο Mansa Musa ή ο Musa I από το Μάλι. Όταν ήταν αυτοκράτορας του Μάλι, είχε μια περιουσία που αξίζει σήμερα περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Ο Μούσα γεννήθηκε το 1280 και μέχρι το 1337 έζησε σαν απλός θρησκευτικός μουσουλμάνος. Έφτιαξε πολλά εκπαιδευτικά κέντρα και τζαμιά γύρω από την Αφρική.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος αυτή τη στιγμή, ο ιδρυτής του Amazon, Jeff Bezos, αξίζει περίπου 131 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Bill Gates 96,5 δισεκατομμύρια δολάρια είναι δεύτερος στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων.

Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να φανταστούμε χρηματικά ποσά τόσο τεράστια όσο αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Για να καταλάβουμε πόσο πλούσιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, ας συγκρίνουμε την περιουσία τους με γνωστούς ανθρώπους και πράγματα.

Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης της Microsoft, ο οποίος είναι εδώ και πολύ καιρό ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, είναι 4 φορές φτωχότερος από τον Mansa Musa, τον θρυλικό βασιλιά της αφρικανικής χώρας Μάλι, που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν ακούσει ποτέ.

Αν ο Henry Ford ήταν ζωντανός σήμερα, θα μπορούσε να αγοράσει περίπου 79 φορές το Empire State Buildings, τον 5ο υψηλότερο ουρανοξύστη στις ΗΠΑ.

Και ο Nicholas II της Ρωσίας θα μπορούσε να χτίσει περίπου 25 συνοικίες όπως η πόλη της Μόσχας.

Αν είναι καλά η οικογένειά μου, είμαι κι εγώ καλά – Δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο

Κινέζοι επιστήμονες δημιουργούν μεταλλαγμένα σκυλιά «Μποντιμπιλντεράδες».