in

Ο Βασιλικός Προστατεύει τις Ντομάτες & Βελτιώνει τη Γεύση τους, Αυτό και Άλλα 9 Φυτά που Πρέπει να Φυτεύονται Δίπλα στις Ντομάτες

Η συγκαλλιέργεια φυτών και η φύτευση συγκεκριμένων φυτών δίπλα-δίπλα στον κήπο που ωφελούνται από την συνύπαρξή τους, διευκολύνει τον καλλιεργητή και τον κηπουρό. Ειδικά για τις ντομάτες, που είναι το φυτό με τις περισσότερες ασθένειες και εχθρούς, η συγκαλλιέργεια επιβάλλεται για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που θα προκύψουν.

Σε όλους αρέσει να φυτεύουν ντομάτες στον κήπο κι η παραγωγή των φυτών τους είναι κάτι σαν βραβείο για τον κόπο και τις ατελείωτες ώρες που ξόδεψαν για να τις μεγαλώσουν. Από τα λερωμένα χέρια από τις εργασίες στο χώμα, μέχρι τις υπερήφανες αναρτήσεις στο facebook φωτογραφιών από τη σοδειά, η εμπειρία είναι ανεκτίμητη κι ένας παθιασμένος κηπουρός θέλει να απολαύσει αυτές τις στιγμές στο έπακρο. Επειδή, όμως, οι ντομάτες έχουν δεκάδες εχθρούς και ασθένειες, μια από τις κορυφαίες λύσεις στη βιολογική καλλιέργεια είναι η συγκαλιέργεια με φυτά συντρόφους.

Πως ωφελούνται οι ντομάτες από τα διπλανά φυτά;

Τα φυτά που φυτεύουμε δίπλα στις ντομάτες, τις ευνοούν με συγκεκριμένους τρόπους. Αρχικά, προσφέρουν ένα καταφύγιο στα ωφέλημα έντομα και σε οργανισμούς που τρέφονται με τους βλαβερούς εχθρούς, που παρασιτούν στις ντομάτες. Μερικά από αυτά τα φυτά έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν τους μηχανισμούς άμυνας της ντομάτας ενάντια στα παθογόνα, ενώ αλλά μπορούν και βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των καρπών. Επιπλέον, υπάρχουν φυτά που βελτιώνουν τις συνθήκες στο περιβάλλον γύρω από τις ντομάτες.

Δεν είναι όλα τα φυτά κατάλληλα για να φυτευτούν κοντά στις ντομάτες. Υπάρχουν φυτά που είναι άριστοι γείτονες, αλλά υπάρχουν και άλλα που λειτουργούν ανταγωνιστικά ή τις βλάπτουν όταν φυτεύονται κοντά. Μερικά από αυτά τα ακατάλληλα φυτά είδαμε στο άρθρο για τα φυτά που δεν πρέπει να φυτεύονται δίπλα-δίπλα στον κήπο.

10 Φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε δίπλα στις ντοματιές

Ας δούμε επιγραμματικά τα 10 καλύτερα φυτά για να φυτέψετε δίπλα στις ντοματιές σας:

1. Βασιλικός

Ο βασιλικός με την ντομάτα συνεργάζονται άριστα όταν φυτεύονται μαζί. Έχουν μια συμβιωτική σχέση κι αναπτύσσονται καλύτερα απ’ ό, τι αν τα φυτεύαμε μόνα τους. Πιο συγκεκριμένα, ο βασιλικός δρα απωθητικά για έντομα όπως οι αφίδες, οι αλευρώδεις, ο τετράνυχος και άλλα ακάρεα, για μερικές κάμπιες λεπιδοπτέρων και για τα κουνούπια. Επίσης, φιλοξενεί ωφέλημα έντομα που τρέφονται με τα επιβλαβή, όπως ακάρεα της οικογένειας Phytoseiidae ή άλλα που παρασιτούν σε αυτά.

Όταν ανθίζει ο βασιλικός προσελκύει μέλισσες, ήμερα και άγρια είδη, που γονιμοποιούν και τα άνθη της ντομάτας, όταν φυτευτεί δίπλα. Αυτό οδηγεί σε περισσότερη παραγωγή ανά φυτό. Επίσης, ο βασιλικός έχει την ικανότητα να βελτιώνει τη γεύση και το άρωμα του καρπού της ντομάτας, μιας και ελέγχει την ωρίμανσή του.

Επιπλέον έχει μυκητοκτόνες ιδιότητες και προστατεύει τις ντοματιές από σημαντικούς φυτοπαρασιτικούς μύκητες που μεταδίδονται μέσω του νερού. Για ιδανικό αποτέλεσμα φυτέψτε 3 φυτά βασιλικού γύρω από κάθε ντοματιά.

2. Κατιφές

Ο κατιφές ωφελεί πολλά φυτά όταν φυτεύεται δίπλα τους, ένα από αυτά με τα οποία συνεργάζεται άριστα είναι και οι ντομάτες. Έχει την ικανότητα να απωθεί τα παράσιτα, τους νηματώδεις από τις ρίζες, τις πράσινες κάμπιες των λεπιδοπτέρων, τα σαλιγκάρια και πολλούς ακόμα εχθρούς.

Ακόμα, ο κατιφές έχει όμορφα άνθη και θα διακοσμήσει ιδανικά τον κήπο σας. Φυτέψτε το σίγουρα την περίοδο κοντά στο τέλος της σεζόν, ώστε να προστατεύσετε τα φυτά από τους νηματώδεις΄

3. Καρότα

Μια με δυο εβδομάδες πριν φυτέψετε τις ντομάτες, φυτέψτε καρότα γύρω από τις θέσεις τους. Τα καρότα λειτουργούν σαν καλοί γείτονες παρέχοντας στις ντομάτες τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν, κυρίως στο έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους, βελτιώνουν την αποστράγγιση του, το αερίζουν, επιτρέπουν την συγκράτηση των θρεπτικών συστατικών.

Όταν τα καρότα ωριμάσουν, τα συλλέγετε κι έτσι το κενό που αφήνουν στο έδαφος, λόγω τις ρίζας τους, βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Εδώ να αναφέρουμε πως τα καρότα μπορεί να είναι λίγο μικρότερα, καθώς οι ρίζες της ντομάτας θα κερδίσουν την μάχη του χώρου.

4. Μαρούλι.

Και εδώ το μαρούλι φαίνεται να είναι ένας ιδανικός γείτονας για τη ντομάτα, κυρίως επειδή επωφελείται το ίδιο, μιας και σκιάζεται από αυτή, τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι πιο εύκολο να μεγαλώσει και να δώσει τραγανά φύλλα. Είναι ένα φυτό που εξοικονομεί τον χώρο στον κήπο σας.

5. Μπουράντζα

Η μπουράντζα είναι ετήσιο βότανο ενδημικό της μεσογειακής χλωρίδας. Δρα απωθητικά κατά της πράσινης και ακανθώδους κάμπιας των λεπιδόπτερων. Προσελκύει μέλισσες που αυξάνουν την παραγωγή και της ντομάτας. Επίσης, ίσως να μπορεί να βελτιώνει τη γεύση των καρπών την ντομάτας μιας και απορροφά θείο από το έδαφος.

Φυτέψτε ένα ανά 3 φυτά ντομάτας όταν τις καλλιεργείτε σε σειρές. Η μπουράντζα έχει άνθη σχεδόν παρόμοιου σχήματος με της ντομάτας και τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις σαλάτες σας. Ακόμα, έχει και φαρμακευτική χρήση.

6. Πιπεριές

Το έτερο φυτό της οικογένειας των σολανοδών, στην οποία φυσικά ανήκει και η ντομάτα, έχει ίδιες καλλιεργητικές απαιτήσεις με την ντομάτα και μπορούν να φυτευθούν μαζί στις περιπτώσεις που έχετε περιορισμένο χώρο. Απαιτούν τις ίδιες ώρες έκθεσης στον ήλιο, παρόμοιες ανάγκες λίπανσης και ποτίσματος και παρόμοιες καλλιεργητικές φροντίδες.

7. Φασολιά

Η φασολιά είναι ψυχανθές φυτό που έχει την ικανότητα να αναπτύσσει συμβιωτικές σχέσεις με τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια του γένους Rhizobium κι έτσι να εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο. Απ’ την άλλη, οι ντομάτες αγαπούν το άζωτο γιατί αναπτύσσονται συνεχώς, έτσι η φύτευση της φασολιάς δίπλα τους είναι ιδανική γι’ αυτές.

8. Σκόρδο

Το σκόρδο έχει την ικανότητα να απωθεί τον τετράνυχο κι άλλα επιβλαβή ακάρεα για την ντοματιά. Επωφεληθείτε από αυτή τους την ιδιότητα φυτεύοντας φυτρωμένες σκελίδες σκόρδου 2-3 εκατοστά δίπλα στη βάση της ντομάτας.

9. Θυμάρι, μαϊντανός και άνηθος

Όλα αυτά τα βότανα και μπαχαρικά όταν φυτεύονται κοντά στην ντομάτα μπορούν να απωθήσουν ένα μεγάλο εύρος εχθρών, όπως αφίδες, ακάρεα, κάμπιες λεπιδόπτερων, μυρμήγκια, θρίπες, κ.α. Επίσης προσφέρουν ενδιαίτημα σε διάφορα ωφέλημα έντομα που τρέφονται από τους εχθρούς της ντομάτας.

10. Σπαράγγι

Μπορείτε να φυτέψετε τις ντομάτες σας γύρω από τα ήδη διαμορφωμένα σαμάρια των σπαραγγιών σας. Τα σπαράγγια φαίνεται πως παράγουν μια χημική ουσία που καταστρέφει τους νηματώδεις στις ρίζες της ντομάτας κι έτσι τις προστατεύει από αυτόν τον σοβαρό εχθρό που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ακαρπία στις ντομάτες. Από την άλλη, οι ντομάτες επίσης προστατεύουν τα σπαράγγια από ένα επικίνδυνο σκαθάρι, τον κριόκερο, μιας και παράγουν σολανίνη που είναι τοξική γι’ αυτόν.

Ακόμη, υπάρχουν και άλλα φυτά που μπορούν να ωφελήσουν τις ντομάτες. Η μέντα, το σχοινόπρασο, το νεροκάρδαμο κι ο μαϊντανός είναι μερικά από αυτά. Αν έχετε εμπειρία από κάποιες από τις παραπάνω εφαρμογές, γράψτε μας στα σχόλια ή προτείνετε φυτά που διαπιστώσατε ότι ωφελούν τις ντομάτες και δεν υπάρχουν σε αυτή τη λίστα.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)

share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές

Ηθελε να μοιάσει στον Hulk και Παραλίγο να Ακρωτηριάσουν τα Χέρια του

7 Λόγοι που είναι Δύσκολο να Καταλάβεις έναν Ιχθύ.