in

Ο αντιοξειδωτικός καρπός που προστατεύει από διαβήτη και μειώνει την πίεση

Ψάχνετε για ένα θρεπτικό σνακ χωρίς ζάχαρη που ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία; Οι τελευταίες έρευνες συνιστούν να δοκιμάσετε αυτούς τους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα και βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος.
Εκτός από πρωτεΐνες και βιταμίνες, είναι επίσης πλούσιοι σε μέταλλα, λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες.

Το βούτυρο τους συνδυάζεται υπέροχα με μπανάνες και μέλι για ένα υγιεινό, θρεπτικό πρωινό που θα σας κρατήσει χορτάτους για ώρες.

Τα φιστίκια δεν ωφελούν μόνο τη συνολική υγεία του οργανισμού, αλλά πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά αν αρχίσετε να τα τρώτε νωρίς.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης εστίασαν σε νεότερους και μεγαλύτερους ενήλικες για τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antioxidants.

Τα φιστίκια και ειδικά η πρωτεΐνη που περιέχεται στο φιστίκι, μπορεί να βοηθήσει και να κρατήσει τις αρτηρίες πιο εύκαμπτες.

Τα κυριότερα στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζουμε για τα φιστίκια περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι

  • πολυφαινόλες και
  • η ρεσβερατρόλη.

Ως εκ τούτου, 63 υγιείς νέοι ηλικίας 18-33 ετών μελετήθηκαν για διάστημα έξι μηνών, προσθέτοντας μία μερίδα προϊόντων φιστικιού την ημέρα στη συνήθη διατροφή τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αγγειακοί δείκτες βελτιώθηκαν σημαντικά, ο σχηματισμός θρόμβων αναστάλθηκε και η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων ενισχύθηκε.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής:

“Παρατηρήσαμε σημαντικά αυξημένα επίπεδα φαινολικών μεταβολιτών στα ούρα σε νέους ανθρώπους που κατανάλωναν καθημερινά φιστίκια και φυστικοβούτυρο, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε κρέμα γάλακτος χωρίς φυτικές ίνες ή πολυφαινόλες. Ομοίως, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια και φυστικοβούτυρο είχαν επίσης βελτιωμένα επίπεδα προστακυκλίνης Ι2 και αναλογίας θρομβοξάνης Α2 προς προστακυκλίνη Ι2, λιπιδικών μορίων που θεωρούνται δείκτες αγγειακής υγείας”.

Επιπλέον, ορισμένοι φαινολικοί μεταβολίτες αυξήθηκαν σημαντικά μετά την κατανάλωση προϊόντων φιστικιού, γεγονός που συσχετίστηκε επίσης με βελτιώσεις και στους δύο αγγειακούς δείκτες.
Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν περαιτέρω την υπόθεση ότι οι πολυφαινόλες ασκούν προληπτική δράση στην καρδιαγγειακή νόσο στους ενήλικες και ότι οι επιδράσεις τους στα αιμοφόρα αγγεία έχουν συχνά υποστηριχθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία και σε προηγούμενες μελέτες ερευνητικών ομάδων.

Οι πολυφαινόλες είναι ένα σημαντικό διατροφικό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες συστατικό, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Συνολικά τα φιστίκια είναι πλούσια σε ευεργετικές για τον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών και φιστικιών γενικότερα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, ιδίως λόγω των προστατευτικών επιδράσεων των πολυφαινολών σε αυτές τις τροφές.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Το περιστατικό είναι αληθινό και συνέβη χθες στην παραλία: «Έτσι μεγαλώνουν τα παιδιά τους κάποιοι Ελληνάρες»

Η Δανία απαγόρευσε τη μπούργκα σε όλους τους δημόσιους χώρους