in

Νέα επιστημονικά δεδομένα: Τα φρούτα έχουν ζάχαρη και «παχαίνουν»

  • «Τα φρούτα έχουν ζάχαρη;»
  • «Μπορώ να τα φάω το βράδυ ή μετά το μεσημεριανό μου;»
  • «Να τα καταναλώνω μαζί με γλυκά;»

Αυτές αποτελούν μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που έχουμε ακούσει μέσα από την καθημερινή μας πρακτική! Γι’ αυτό ετοιμάσαμε το παραπάνω βίντεο, όπου με λίγο πιο ευχάριστο τρόπο θέλουμε να σας δώσουμε την απάντηση… η οποία δεν είναι άλλη απ’ το ότι «Ναι» μπορείτε να τρώτε φρούτα οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάμε όμως να δούμε παρακάτω, με περισσότερες λεπτομέρειες, ποια κοινά συστατικά έχουν τα δύο αυτά τρόφιμα και για ποιο λόγο υπάρχει σύγχυση για τα φρούτα και τη φημολογούμενη περιεκτικότητά τους σε «ζάχαρη».

Τι κοινό έχουν τα δύο αυτά τρόφιμα;

Και η ζάχαρη και τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, τους οποίους όλοι μας τους έχουμε λίγο πολύ γύρω στο 50% της διατροφής μας καθημερινά. Για να καταλάβετε καλύτερα ποια άλλα τρόφιμα περιέχουν υδατάνθρακες, μερικά παραδείγματα είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαχανικά και πολλά-πολλά ακόμη. Είτε λοιπόν, είναι πιο σύνθετοι υδατάνθρακες είτε πιο απλοί, όλοι στο σώμα μας μετατρέπονται τελικά σε γλυκόζη που αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειάς μας.

Τι είναι η ζάχαρη που βάζουμε και στα γλυκά μας;

Η επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη (ή αλλιώς επιτραπέζια ζάχαρη, ή ακόμα και «σουκρόζη» που είναι η πιο επιστημονική της ονομασία) αποτελείται από δύο μικρότερους υδατάνθρακες, που εμείς οι διαιτολόγοι ονομάζουμε απλά σάκχαρα και είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Την προσθέτουμε σε γλυκά ή στα ροφήματά μας και μεταβολίζεται αρκετά γρήγορα από το σώμα μας, δηλαδή την απορροφά αμέσως ο οργανισμός μας. Πέρα από την ωραία γεύση, πρακτικά δεν έχει να μας προσφέρει κάποιο άλλο θρεπτικό συστατικό.

Τα φυσικά σάκχαρα στα φρούτα τι είναι;

Και τα φρούτα όπως είπαμε ήδη περιέχουν υδατάνθρακες. Αποτελούνται και αυτά από απλά σάκχαρα, με κυριότερο τη φρουκτόζη.

Ωστόσο, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τελείως διαφορετικά τη φυσική φρουκτόζη των φρούτων από αυτή που προέρχεται από την επεξεργασμένη ζάχαρη

Σε αντίθεση με τα γλυκά που είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα «κακά» λιπαρά, τα φρούτα είναι πηγές βιταμινών και μετάλλων, ώστε να λειτουργεί στο βέλτιστο ο οργανισμός μας, αλλά και πηγές φυτικών ινών όπου βοηθούν στο να απορροφηθούν σταδιακά και με πιο αργό ρυθμό, τα φυσικά σάκχαρα στο σώμα μας. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν σε μία πιο ισορροπημένη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και σε σταδιακή απελευθέρωση ενέργειας για τον οργανισμό μας.

Μάλιστα στην Αμερική στις ετικέτες τροφίμων, θα προστεθεί μία επιπλέον πληροφορία για το διαχωρισμό των προστιθέμενων σακχάρων στα τρόφιμα


 Πηγή: FDA

Συμπερασματικά;

Σε ποιον δεν αρέσει ένα γλυκάκι που και που; Το μυστικό είναι να καταναλώνετε το γλυκό σας για απόλαυση με μέτρο και να προσφέρετε στο σώμα σας απλόχερα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως και τα φρούτα, τα οποία άλλωστε έχουν φοβερή ποικιλία και πολλές γεύσεις, όποια ώρα της ημέρας επιθυμείτε.

Και να θυμάστε:

  • να καταναλώνετε τα φρούτα με τη φλούδα, όποτε αυτό είναι εφικτό, για περισσότερες φυτικές ίνες και
  • να προτιμάτε τα φρούτα από τους χυμούς για περισσότερα θρεπτικά συστατικά αλλά και για να χορταίνετε καλύτερα!

Εάν μάλιστα θέλετε να βάλετε στόχους στη διατροφή σας, όπως τα πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνετε μέσα σε μία ημέρα, μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν το «Tool των στόχων» και να συμπληρώνετε καθημερινά ένα κουτάκι για κάθε νέο στόχο που επιτυγχάνετε.

Καλό-ανοιξιάτικο μήνα!

www.mednutrition.gr

Βάλτε τα πόδια σας σε Μηλόξιδο και την επόμενη Μέρα δεν θα πιστεύετε στα Μάτια σας!

10 Χρήσεις του Στοματικού Διαλύματος εκτός του στόματος που θα σας λύσει τα χέρια.