Τα Τρίκαλα, γνωστά στην αρχαιότητα ως Τρίκκη, είναι ένας τόπος με μακρά ιστορία που εκτείνεται από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Τρίκκη ήταν η πατρίδα του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος γιατρός της ανθρωπότητας.
Ο Ασκληπιός, γιος του Απόλλωνα και της Κορωνίδας, μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε στα Τρίκαλα από τον Κένταυρο Χείρωνα, από τον οποίο έμαθε την τέχνη της Ιατρικής. Ο Ασκληπιός ήταν όχι μόνο θεός, αλλά και σύμβολο της ιατρικής και της θεραπείας. Θεωρείται ο πρώτος γιατρός που χρησιμοποίησε τις γνώσεις του για να θεραπεύει τους ανθρώπους, και γι’ αυτό λατρεύτηκε σε όλη την Ελλάδα. Στα Τρίκαλα, κατά την αρχαιότητα, υπήρχε ένα από τα πρώτα Ασκληπιεία, ιερά αφιερωμένα στον θεό, όπου οι άρρωστοι επισκέπτονταν για να θεραπευτούν.
Στην πόλη υπάρχουν επίσης πολλά μνημεία και τοποθεσίες που αναδεικνύουν την σύνδεση Τρικάλων και Ασκληπιού, όπως το αρχαιολογικό μουσείο των Τρικάλων, όπου εκτίθενται ευρήματα από την αρχαία Τρίκκη, ενώ δίπλα στη γέφυρα του Ληθαίου ποταμού, βρίσκεται το άγαλμα του θεού της Ιατρικής, με τους κατοίκους της πόλης να δηλώνουν περήφανοι για τον φημισμένο πρόγονό τους.
Στα Τρίκαλα και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Γοργογύρι Τρικάλων, βρίσκεται και το Μονοπάτι του Ασκληπιού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ασκληπιός συχνά ανέβαινε στις πλαγιές του φημισμένου βουνού Κόζιακα, μέρος της νότιας Πίνδου που εκτείνεται από την Καλαμπάκα μέχρι την Πύλη Τρικάλων, για να συλλέξει αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα για την παρασκευή φαρμάκων για τους ασθενείς του. Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή μέσα στη πλούσια φύση, κάτω από αιωνόβια πλατάνια και δίπλα στα κρυστάλλινα, γάργαρα νερά του Κεφαλοπόταμου, που πηγάζουν από την “καρδιά” του Κόζιακα, διασχίζουν τα χωριά Γοργογύρι και Ξυλοπάροικο, περνούν από τα Τρίκαλα και καταλήγουν στον Πηνειό ποταμό.
Σε αυτή την διαδρομή που ακολουθούσε ο Ασκληπιός για να μαζέψει τα βότανα που χρειάζονταν, έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια το «Μονοπάτι του Ασκληπιού», που τείνει να εξελιχθεί ένας κορυφαίος προορισμός για όσους αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία, μέσα σε ένα απίστευτης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον.
Στα πρώτα μέτρα της διαδρομής, συναντάς τον περίφημο “Φύλακα”. Πρόκειται για ένα ξυλόγλυπτο του ντόπιου ξυλογλύπτη Άγγελου Πατσιατζή που αναπαριστά έναν καθισμένο άνδρα να “θαυμάζει” το τοπίο.
Η διαδρομή συνεχίζεται ανάμεσα σε πανέμορφους καταρράκτες και μουριές, φλαμουριές, κουκουναριές και βελανιδιές, για να καταλήξει στις πηγές του Κεφαλοπόταμου.
Το μελισσόχορτο, το τίλιο και η θυμαρορίγανη είναι μερικά μόνο από τα περίπου 2.500 βότανα του δάσους που θα συναντήσεις στο δρόμο σου.
Τα νερά του ποταμού, ορμητικά τον χειμώνα και ήρεμα το καλοκαίρι, εντυπωσιάζουν με την εναλλαγή των χρωμάτων τους σε κάθε εποχή.
Σε αυτή την διαδρομή επίσης βρίσκεται ένα περίεργο φυσικό φαινόμενο με παραμορφωμένους κορμούς δέντρων που μοιάζουν να λικνίζονται. Μοιάζουν με δέντρα χορευτές!
Ανθρώπινα σχήματα που μοιάζουν να χορεύουν και να συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους. Αυτό δημιουργεί ένα μυστηριώδες και μαγικό περιβάλλον.
Αξίζει να αναφερθεί πως παρόμοια δάση με παρόμοια χαρακτηριστικά ( στρεβλωμένους κορμούς) συναντάμε τόσο στο παραθαλάσσιο δάσος στη χερσόνησο Curonian Spit που εκτείνεται από τα σύνορα της Λιθουανίας έως την ρωσική πόλη Καλίνινγκραντ όσο και στην Πολωνία.
Σε κανένα όμως από τα προηγούμενα και διάσημα δάση με “δέντρα που χορεύουν” η στρέβλωση των κορμών δεν είναι τόσο έντονη και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τόσο μυστηριώδη όσο σε αυτό του “Μονοπατιού του Ασκληπιού”.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε το βίντεο