in

Μετά τα 50: Οι πιο απαραίτητες βιταμίνες

Το να μεγαλώνουμε με υγεία είναι ένα μεγάλο δώρο. Μπορούμε όμως κι εμείς να ενισχύσουμε την καλή αυτή πορεία της υγείας μας προσφέροντας στον οργανισμό μας όλα όσα χρειάζεται αυτή την περίοδο της ζωής μας.

Το να μεγαλώνουμε έχει ένα σωρό πλεονεκτήματα: Νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας, έχουμε στη μνήμη μας ένα σωρό υπέροχες αναμνήσεις, ξέρουμε τι θέλουμε από τη ζωή και πώς να το διεκδικήσουμε.

Ωστόσο, το να μεγαλώνουμε με υγεία είναι ένα ζητούμενο και η σχέση της καλής αυτής εξέλιξης σχετίζεται άμεσα με τη θρέψη που προσφέρουμε στον οργανισμό μας. Κι όταν η ισορροπημένη διατροφή δεν αρκεί -πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας – προσθέτουμε κάποιες βασικές βιταμίνες και μέταλλα που θα μας δώσουν όλα όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε δραστήριες και γεμάτες ενέργεια.

Η Dr Cynthia Lorena Aguirre Valdivieso, MD, επίκουρος καθηγήτριας στο Τμήμα Γεροντολογίας και Γηριατρικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Wake Forest School of Medicine, μας μιλά για τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας στην εμμηνόπαυση και μετά.

Σημαντικό: Προτού πάρουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής ή τροποποιήσουμε τη διατροφή μας συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες πληροφορίες.

Μετά τα 50: Οι απαραίτητες βιταμίνες και συμπληρώματα στην εμμηνόπαυση

Βιταμίνη Β12

Η ανεπάρκεια σε Β12 είναι μια από τις πιο συχνές σε ανθρώπους άνω των 50 ετών και κυρίως στις γυναίκες, σύμφωνα με την γηρίατρο και συγγραφέα του Secrets of Sassy, Savvy Seniors, Dr. Nakeisha Rodgers, MD. Όπως εξηγεί, η βιταμίνη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου.

“Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων”, σχολιάζει και προσθέτει ότι η ανεπάρκεια σε Β12 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πτώσεις.

Άλλες ενδείξεις τις ανεπάρκειας Β12 περιλαμβάνουν μειωμένη ενέργεια και προβλήματα μνήμης.

Καλές πηγές της Β12 είναι το ψάρι, το κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ασβέστιο
Η υγεία των οστών είναι ιδιαίτερα σημαντική όσο μεγαλώνουμε… από την προεμμηνόπαυση και για όλα τα χρόνια μετά. Το ασβέστιο είναι ένα πολύτιμο στοιχείο για την υγεία των οστών το οποίο το λαμβάνουμε από τη διατροφή μας αλλά και με τη μορφή συμπληρώματος που θα μας προτείνει ο γιατρός που μας παρακολουθεί.

Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά και κυρίως το σκληρό τυρί, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι chia.

Βιταμίνη D
Μαζί με το ασβέστιο, η βιταμίνη D είναι εξίσου σημαντική για την υγεία των οστών, εν μέρει επειδή συμβάλει στην απορρόφησή του. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ανοσοποιητικό, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ έως και κατά 40 τοις εκατό.

Η βασική “πηγή” της βιταμίνης D είναι από την έκθεσή μας στον ήλιο ενώ μπορούμε να τη λάβουμε και μέσα από τροφές που είναι ενισχυμένες με αυτή τη βιταμίνη.

Μελατονίνη
Οι δυσκολίες στον ύπνο είναι ένα από τα συχνά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και της προεμμηνόπαυσης. Η μελατονίνη, σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, βοηθά πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται πιο εύκολα. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του οργανισμού, για την ενέργεια και τη διάθεσή μας ενώ έρευνα έχει συνδέσει την έλλειψη ύπνου με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Γλυκοζαμίνη
Εάν υποφέρεις από πόνο στις αρθρώσεις ή από αρθρίτιδα, μπορεί ο γιατρός σου να σου συστήσει συμπλήρωμα με γλυκοζαμίνη. Πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται στους χόνδρους, δηλαδή στο σκληρό ιστό στις αρθρώσεις που λειτουργεί σαν μαξιλάρι και απορροφά τους κραδασμούς.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρώματος με γλυκοζαμίνη μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και τη δυσκαμψία όταν λαμβάνεται τακτικά.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Εισαγγελέας Θεοφανίδης: «Κι επειδή η μητέρα του δεν ζει, ας τον θρηνήσουμε εμείς»

«Ντρέπομαι που ζω ανάμεσά σας» – Έξαλλος ο Γιάννης Αϊβάζης για την τραγωδία στο Blue Horizon