in

Μέγας Αλέξανδρος: Να ζεις ως Μεγάλος, να φεύγεις ως Μεγάλος

Μια φανταστική ιστορία που θα μπορούσε όμως να είναι και πραγματική, όσον αφορά τη φιλοσοφική πλευρά του μαθητή του Αριστοτέλη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ηγεμόνες της αρχαίας ιστορίας. Κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου εκείνης της εποχής μόλις σε ηλικία 32 ετών. Αν και ήταν ο βασιλιάς της αρχαίας Μακεδονίας για λιγότερο από 13 χρόνια, άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες που επέκτεινε την αυτοκρατορία του από την Ινδία, μέσω της Αιγύπτου μέχρι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
Διδάχθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών, τον Αριστοτέλη. Αυτό μπορεί να τον βοήθησε να έχει τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά ενός φιλόδοξου διοικητή και ενός επιτυχημένου ηγέτη.

Δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος καθώς δεν έχασε ποτέ ούτε μια μάχη σε όλη του τη ζωή. Η ικανότητά του να σχεδιάζει και να αναπτύσσει στρατηγική σε μεγάλη κλίμακα τον βοήθησε να κερδίσει πολλές μάχες ακόμα και όταν ο στρατός του ήταν ολιγάριθμος. Παρακίνησε τον στρατό του έτσι ώστε να γίνει μέρος της μεγαλύτερης κατάκτησης στην ιστορία. Ήταν γοητευτικός, εμπνευσμένος και θαρραλέος.

Αφού κατέκτησε εκατοντάδες βασίλεια, ο Αλέξανδρος επέστρεφε στην πατρίδα του. Στο δρόμο της επιστροφής, αρρώστησε βαριά. Ενώ ήταν ξαπλωμένος στο κρεββάτι του θανάτου του, συνειδητοποίησε ότι τίποτα δεν άξιζε τον κόπο, ακόμη και μετά από μια επιτυχημένη ζωή κατακτώντας το μεγαλύτερο μέρος του γνωστού κόσμου.

Οι τελευταίες μέρες του Αλέξανδρου στο νεκροκρέβατό του προσφέρουν ένα ηθικό δίδαγμα για όλους μας. Ήθελε να πάει σπίτι του και να συναντήσει τη μητέρα του πριν φύγει η ψυχή του από αυτόν τον κόσμο. Όμως, ήξερε ότι δεν θα αντέξει τόσο πολύ.

Γι’ αυτό κάλεσε τους πιστούς στρατηγούς του και είπε: «Θα φύγω από αυτόν τον κόσμο σύντομα. Έχω τρεις επιθυμίες, παρακαλώ να τις πραγματοποιήσετε».

Ο βασιλιάς είπε τις ακόλουθες τρεις επιθυμίες του:

  • Τη σορό μου θα πρέπει να τη μεταφέρουν μόνοι τους οι γιατροί.
  • Θέλω το μονοπάτι που οδηγεί στον τάφο μου να είναι σπαρμένο με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους που βρίσκονται στο θησαυροφυλάκιό μου ενώ το σώμα μου μεταφέρεται για να ταφεί.
  • Η τρίτη και τελευταία μου επιθυμία είναι και τα δύο μου χέρια να κρέμονται έξω από το φέρετρό μου.

Οι στρατηγοί που ήταν δίπλα του, απορούσαν με τις επιθυμίες του βασιλιά. Κανείς όμως δεν τόλμησε να τον αμφισβητήσει. Αλλά ένας από τους αγαπημένους του στρατηγούς του, φίλησε το χέρι και είπε: «Σας υποσχόμαστε ότι όλες οι επιθυμίες σας θα εκπληρωθούν. Θα μας πείτε όμως γιατί έχετε τόσο παράξενες ευχές;»

«Θέλω όλοι να μάθουν τα τρία μαθήματα που έχω μάθει στη ζωή μου», απάντησε ο Αλέξανδρος αφού πήρε μια βαθιά ανάσα. Εξήγησε γιατί είχε αυτές τις 3 περίεργες ευχές με τον εξής τρόπο:

1.Θέλω οι γιατροί μου να μεταφέρουν το σώμα μου μόνοι τους γιατί θέλω οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι κανένας γιατρός δεν μπορεί να θεραπεύσει τις ασθένειες των ανθρώπων, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν τον θάνατο. Κανένας γιατρός δεν είναι τόσο ικανός για να σώσει τους ανθρώπους από τον δεσμό του θανάτου. Επομένως, μην αφήνετε τους ανθρώπους να θεωρούν δεδομένη τη ζωή.

2.Θέλω το μονοπάτι που οδηγεί στον τάφο μου να είναι σπαρμένο με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους ενώ το σώμα μου μεταφέρεται για να ταφεί γιατί θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν ότι ούτε έναν σβώλο χρυσού δεν θα πάρω μαζί μου. Πέρασα όλη μου τη ζωή κυνηγώντας τη δύναμη και τον πλούτο. Ό,τι κέρδισα στη γη, παραμένει εδώ. Θέλω οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι είναι εντελώς χάσιμο της ζωής και του χρόνου σου να τρέχεις πίσω από τον πλούτο και την εξουσία.

3.Θέλω και τα δύο μου χέρια να συνεχίσουν να κρέμονται έξω από το φέρετρό μου γιατί θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν ότι ήρθαμε με άδεια χέρια σε αυτόν τον κόσμο και θα φύγουμε με άδεια χέρια.

Τα τελευταία λόγια του βασιλιά ήταν: «Όταν θάβετε το σώμα μου, τα χέρια μου θα είναι έξω, ώστε ο κόσμος να ξέρει ότι το άτομο που κέρδισε όλο τον κόσμο δεν είχε τίποτα στα χέρια του ενώ πέθαινε».

Με αυτά τα δυνατά λόγια, ο βασιλιάς έκλεισε τα μάτια του και άφησε τον θάνατο να τον κατακτήσει.

Πηγή: medium.com

Υπάρχουν 20 Αξιοπερίεργα Πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την χώρα μας!

Όταν μελαγχολείτε να λέτε τα τούτα δυο τροπάρια της Παναγίας μας