in

Με αυτούς τους 14 τρόπους θα φτιάξετε και να απαλλαγείτε από κάθε γρατζουνιά

Με μια απρόσεκτη κίνηση, μπορεί να γεμίσουν σημάδια και γρατζουνιές τα αγαπημένα σας αντικείμενα. Ωστόσο, δε χρειάζεται να απελπίζεστε ή να πετάτε τα χτυπημένα πράγματα. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε εύκολα τις μικρές γρατζουνιές, χρησιμοποιώντας κοινές οικιακές ουσίες.

Παρακάτω θα μάθετε μερικές χρήσιμες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε και να προστατεύσετε τις διάφορες επιφάνειες από ζημιές, ώστε να κάνετε οποιοδήποτε αντικείμενο να λάμπει σαν καινούργιο!

Γυάλινες επιφάνειες

Για να αφαιρέσετε ή να συγκαλύψετε μικρές γρατζουνιές σε γυάλινες επιφάνειες, χρησιμοποιήστε μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

-Τοποθετήστε λίγη οδοντόκρεμα (χωρίς κόκκους ή λευκαντική ουσία) πάνω σε ένα βαμβάκι ή σε ένα κομμάτι από βαμβακερό ύφασμα και τρίψτε απαλά τη γυάλινη επιφάνεια με κυκλικές κινήσεις, για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Αφαιρέστε τα ίχνη της οδοντόκρεμας με νερό.

-Εφαρμόζοντας ένα λεπτό στρώμα φυτικού λαδιού σε ένα πανί μικροϊνών ή λίγο βαμβάκι και τρίβοντας απαλά στην επιφάνεια για μερικά δευτερόλεπτα, θα απαλλαγείτε προσωρινά από ρηχές γρατζουνιές. Μπορείτε να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα βαζελίνης.

-Δημιουργήστε τη δική σας πάστα γυαλίσματος, αναμειγνύοντας απλή μαγειρική σόδα με μια μικρή ποσότητα νερού. Εφαρμόστε την στην επιφάνεια του γυαλιού και στη συνέχεια σκουπίστε τη γρατζουνισμένη περιοχή, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι από βαμβάκι ή ένα μάλλινο ύφασμα. Αφαιρέστε απαλά την υπερβολική πάστα με ένα υγρό πανί.

Τα γυαλιστικά των παρμπρίζ μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά για την εξάλειψη των γρατσουνιών στις γυάλινες επιφάνειες. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες, αφού έχετε εξασφαλίσει προηγουμένως ότι η χημική σύνθεση του προϊόντος είναι κατάλληλη για τον εκάστοτε τύπο επιφάνειας.

Δερμάτινα αντικείμενα

© pixabay   © depositphotos

Οι γρατζουνιές σε δερμάτινες επιφάνειες είναι πολύ συνηθισμένες. Αν η ζημιά δεν είναι πολύ σοβαρή,
μπορείτε εύκολα να τη διορθώσετε στο σπίτι.

-Πάρτε λίγο φυτικό ή βρεφικό λάδι και εφαρμόστε το στη χαραγμένη επιφάνεια, χρησιμοποιώντας βαμβακερό ύφασμα. Τρίψτε το λάδι στην επιφάνεια με κυκλικές κινήσεις και στη συνέχεια αφήστε το να στεγνώσει. Σκουπίστε τα υπολείμματα λαδιού με ένα καθαρό πανί. Αν είναι απαραίτητο, επαναλάβετε τη διαδικασία.

-Ένας άλλος τρόπος για να καλύψετε τις γρατσουνιές σε μια δερμάτινη επιφάνεια, είναι με βερνίκι νυχιών. Επιλέξτε ένα βερνίκι του οποίου το χρώμα θα ταιριάζει με το χρώμα του δέρματος και εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στην κατεστραμμένη περιοχή με μια οδοντογλυφίδα.

-Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τις γρατζουνιές με τη βοήθεια ειδικού κεριού για δέρμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνηθισμένο κερί μέλισσας (για παράδειγμα, που συγκεντρώσατε από ένα κερί). Θερμάνετε το κερί και εφαρμόστε το στη γρατζουνιά. Σκουπίστε την επιφάνεια που έχει υποστεί ζημιά με ένα φανελένιο πανί. Καλύψτε τα σημάδια των κεριών βάφοντάς τα με έναν μαρκαδόρο ή με γυαλιστικό παπουτσιών, σε απόχρωση που να ταιριάζει με το δέρμα.

Ξύλινες επιφάνειες

© pixabay   © depositphotos

Για να αποκρύψετε ή να αφαιρέσετε σημάδια σε ξύλινες επιφάνειες, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

-Αν έχετε να κάνετε με γρατζουνιές σε σκούρο ξύλο, το ιώδιο θα σας βοηθήσει σίγουρα. Αραιώστε το με νερό και εφαρμόστε το διάλυμα στις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιά, χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα. Αν είναι απαραίτητο, τελειώστε την επικάλυψη των γρατσουνιών με βερνίκι.

-Μια άλλη επιλογή, είναι να πάρετε την ψίχα ενός καρυδιού και να την τρίψετε πάνω στις γρατζουνισμένες περιοχές. Όταν οι γρατζουνιές γίνουν σκούρες, σκουπίστε τες με ένα πανί και στη συνέχεια καλύψτε με ένα άχρωμο βερνίκι.

-Αν μια ξύλινη επιφάνεια ραγίσει, μπορεί να επιστρέψει στην αρχική της εμφάνιση με μαγιονέζα. Βάλτε λίγη σε μια μπάλα από βαμβάκι, εφαρμόστε την πάνω στη ρωγμή και αφού αφαιρέσετε όση περισσεύει, αφήστε την για 2-3 ημέρες. Το ξύλο θα διασταλεί λίγο, κάνοντας τις ρωγμές να κλείσουν.

Πλαστικές επιφάνειες

© depositphotos   © depositphotos

Υπάρχουν μερικά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε τις γρατζουνιές από τις πλαστικές επιφάνειες:

-Τα σημάδια σε πλαστικές επιφάνειες, μπορούν να διορθωθούν με ένα απλό πιστολάκι μαλλιών ή ένα πιστόλι θερμού αέρα. Ρυθμίστε το σε ελάχιστη ισχύ και κατευθύνετε το ρεύμα θερμού αέρα κατά μήκος της γρατζουνιάς. Αν είναι απαραίτητο, αυξήστε τη θερμοκρασία ώσπου να εξαφανιστούν τα σημάδια. Περιμένετε 10-15 λεπτά και γυαλίστε την επιφάνεια, ώστε οι γρατζουνιές να γίνουν εντελώς αόρατες.

Τα γυαλιστικά αυτοκινήτων μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά στην αποκατάσταση των γρατζουνισμένων πλαστικών επιφανειών. Αφαιρέστε τυχόν ακαθαρσίες από την περιοχή που έχει υποστεί ζημιά και στη συνέχεια εφαρμόστε το προϊόν. Τελειώστε λειαίνοντας την επιφάνεια με ένα μαλακό πανί χωρίς χνούδι.

Μεταλλικές επιφάνειες

© pixabay   © depositphotos

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μεταλλικών επιφανειών, μπορεί να απαιτούνται ποικίλες προσεγγίσεις για την αποκατάστασή τους. Για να απαλλαγείτε από γρατσουνιές σε κοσμήματα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία κοσμηματοπώλη. Από την άλλη, οι κατεστραμμένες επιφάνειες ανοξείδωτου χάλυβα μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και στο σπίτι.

-Μπορείτε να απομακρύνετε τις γρατζουνιές στον ανοξείδωτο χάλυβα με μια λίμα νυχιών.

-Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λειαντικές ιδιότητες μιας συνηθισμένης λευκαντικής οδοντόκρεμας. Εφαρμόστε την στην κατεστραμμένη περιοχή και τρίψτε με ένα μαλακό βουρτσάκι ή ένα μαλακό πανί, κατά μήκος του μετάλλου. Σκουπίστε την οδοντόκρεμα με ένα καθαρό υγρό πανί.

Ενώ δοκιμάζετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους, να έχετε κατά νου ότι καμία από αυτές δε θα βοηθήσει στην εξάλειψη των βαθιών γρατσουνιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε επαγγελματίες ή να αντικαταστήσετε το κατεστραμμένο προϊόν.

via

H πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση κεφαλιού σε πτώμα και ακολουθεί σύντομα σε εν ζωή άνθρωπο

Ορισμένες Ασυνήθιστες Χρήσεις τις Ασπιρίνης όπως η προσθήκη της στον πλυντήριο ρούχων μπορεί να κάνει θαύματα στα ρούχα σας.