in

Μαγεύει όλο τον κόσμο η νέα παραλία Θεσσαλονίκης- Οι 12 διεθνείς διακρίσεις

Μετά την ανάπλασή της από τους Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο, η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης δεν προλαβαίνει να μετράει διεθνείς διακρίσεις.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 που παραδόθηκε στους πολίτες η αναπλασμένη Νέα Παραλία, έχει γίνει το σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη. Το μεταμορφωμένο παραλιακό μέτωπο έχει κεντρίσει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον όχι μόνο των Θεσσαλονικέων αλλά και των επισκεπτών της πόλης από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.

Μετά την ανάπλασή της από το δίδυμο αρχιτεκτόνων Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο οι διακρίσεις της Νέας Παραλίας σε διεθνές επίπεδο ακολουθούν η μία την άλλη. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αναπλάσεις που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην πόλη, με διεθνή καταξίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, το πρώτο πλέον σε προτίμηση σημείο για βόλτες στην πόλη, έχει λάβει δώδεκα βραβεία, μεταξύ των οποίων και ορισμένες πολύ σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Μετά την ανάπλασή της από τους Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο, η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης δεν προλαβαίνει να μετράει διεθνείς διακρίσεις.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 που παραδόθηκε στους πολίτες η αναπλασμένη Νέα Παραλία, έχει γίνει το σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη.

Το μεταμορφωμένο παραλιακό μέτωπο έχει κεντρίσει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον όχι μόνο των Θεσσαλονικέων αλλά και των επισκεπτών της πόλης από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.

Μετά την ανάπλασή της από το δίδυμο αρχιτεκτόνων Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο οι διακρίσεις της Νέας Παραλίας σε διεθνές επίπεδο ακολουθούν η μία την άλλη. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αναπλάσεις που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην πόλη, με διεθνή καταξίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, το πρώτο πλέον σε προτίμηση σημείο για βόλτες στην πόλη, έχει λάβει δώδεκα βραβεία, μεταξύ των οποίων και ορισμένες πολύ σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Η εξέλιξη αυτή και οι συνεχείς διακρίσεις για τη νέα παραλία ήταν κάτι το απρόσμενο για τους δύο αρχιτέκτονες. «Δεν το περιμέναμε αυτό. Δε πιστεύω αυτό που γίνεται με τις διακρίσεις και μερικές φορές νομίζω ότι ονειρεύομαι», τόνισε στη Voria.gr o αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, σύμφωνα με τον οποίο παλαιότερα δεν υπήρχε το ίδιο ενδιαφέρον για το δημόσιο χώρο.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου έδωσε μια σημαντική «ανάσα» στο δημόσιο χώρο και λειτούργησε προσθετικά στην εικόνα της πόλης. «Οι βραβεύσεις είναι σημαντικές για την προβολή της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι ένα κτήριο, αλλά ο δημόσιος χώρος. Είναι μεγάλο όφελος για την πόλη», σημείωσε ο κ. Νικηφορίδης.

Το 2009 για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης τους απενεμήθη ομόφωνα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής το Βραβείο Αρχιτεκτονικής για την περίοδο 2004-2008, ενώ το 2015 η ανάπλαση της Νέας Παραλίας συμπεριελήφθη στα υποψήφια έργα για το βραβείο Mies Van der Rohe.

Το αρχιτεκτονικό δίδυμο έχει κερδίσει επίσης για το έργο της Νέας Παραλίας το βραβείο κοινού του διεθνούς διαγωνισμού ArchMarathon. Επιπλέον, το αρχιτεκτονικό γραφείο των Νικηφορίδη και Κουόμο συμπεριλήφθηκε τον περασμένο Απρίλιο ανάμεσα στα κορυφαία ανεξάρτητα αρχιτεκτονικά γραφεία μικρής κλίμακας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της δράσης IN practice: The state of committed architecture in Europe.

x-default

Αναλυτικά οι βραβεύσεις για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας:

1. 2009: Βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ για την ανάπλαση του 1ου τμήματος. (Βραβείο που δόθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης)

2. 2009: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής – Μεγάλο Βραβείο για την πενταετία 2004-2008

3. 2011: Έπαινος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

4. 2014: U.I.A. International Union of Architects Awards First Prize [Friendly Spaces accessible to all]

5. 2015: ArchMarathon Awards 2015 – First Prize

6. 2013: Βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ για την ανάπλαση του 2ου τμήματος.(Βραβείο που δόθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης)

7. 2014: Βραβεία ΔΟΜΕΣ – Α΄ Βραβείο

8. 2014:Βραβεία ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ – Α΄ Βραβείο

9. 2015: Mies Van der Rohe Awards – Short List

10. 2016: Yuan Ye Urban Design Award – First Prize

11. 2016: IN practice: The state of committed architecture in Europe

12. 2016: Bucharest Triennale 2016 – First Prize

Η παραλία της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια φωτογραφίζεται όσο κανένα άλλο σημείο της πόλης. Ο Κήπος του Ήλιου το απόγευμα, Ο Κήπος της Άμμου, της Σκιάς, του Αλεξάνδρου, του Οδυσσέα Φωκά, της Μεσογείου, των Ρόδων, της Μνήμης, του Νερού, της Μουσικής έχουν αλλάξει την εικόνα της πόλης.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι δύο αρχιτέκτονες δεν περιορίστηκαν μόνο στο να πραγματοποιήσουν μια μελέτη. Ακόμα και μετά την παράδοση του έργου, ασχολούνται με το παραλιακό μέτωπο, πρωτοστατώντας στη διοργάνωση δράσεων για την προφύλαξή του αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

«Είμαστε ευαισθητοποιημένοι για τον δημόσιο χώρο, μας πονάει πολύ, το θεωρούμε σημαντικό, θα ήταν για μας παράδοξο να κάνουμε κάτι και μετά να το αφήσουμε στην τύχη του», επισήμανε ο κ. Νικηφορίδης, αναφερόμενος στον Σύλλογο των Φίλων της Νέας Παραλίας που έχει δημιουργήσει.

Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί πολλές δράσεις όπως διαγωνισμούς φωτογραφίας, πασαρέλα, φυτεύσεις, μουσικές εκδηλώσεις. Σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Νέας Παραλίας ως έναν από τους σημαντικότερους και ζωτικότερους δημόσιους χώρους της πόλης.

[voria]

Διδακτική Ιστορία: Ο Διογένης και οι φακές.

Περικλής Κονδυλάτος: «Με έχουν απαγάγεı εξωγήıνοι»