Κυρά Ρηνιώ: Μια ιστορία ανθρωπιάς και μεταμόρφωσης
Η είναι η μοναδική κάτοικος της απομονωμένης Κινάρου, αντιπροσωπεύοντας τη δύναμη της επιμονής και την αγάπη για τον τόπο της. Στην απομονωμένη ζωή της δίπλα στη θάλασσα, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των κρύων χειμωνιάτικων μηνών.
Η Ριζική αλλαγή και η εντυπωσιακή μεταμόρφωση
Η ζωή της Κυρά Ρηνιώς άλλαξε ριζικά χάρη στην πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και την υποστήριξη του Ομίλου Motor Oil. Μετά από μήνες σκληρής δουλειάς και την αφοσίωση εξειδικευμένων συνεργείων, το παλιό της σπίτι ανακαινίστηκε πλήρως. Αυτή η μεταμόρφωση έχει αποδείξει ότι είναι δυνατή η δημιουργία ενός ζεστού και φιλόξενου καταφυγίου που καλύπτει τις βασικές ανάγκες της Κυρά Ρηνιώς, προσφέροντας ταυτόχρονα μια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης.
Η νέα κατάσταση του σπιτιού της, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό βίντεο του Βασίλη Σαρημπαλίδη, είναι εντυπωσιακή. Τώρα, η Κυρά Ρηνιώ μπορεί να συνεχίσει να ζει στον αγαπημένο της τόπο, παρά τις προκλήσεις της απομόνωσης.
Η ιστορία της Κυρά Ρηνιώς και του ανακαινισμένου σπιτιού της αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα της δύναμης της συλλογικής προσπάθειας και της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Το έργο αυτό δεν συνιστά απλώς μια κτιριακή παρέμβαση, αλλά μια πράξη ανθρωπιάς που υπογραμμίζει ότι ακόμα και οι πιο απομονωμένοι συμπολίτες μας δεν είναι ξεχασμένοι.
Μπράβο λεβέντες: Όταν Έλληνες στρατιώτες μεταμόρφωσαν το ρημαγμένο σπίτι της κυρα Ρηνιώς, της ακρίτισσας της Κινάρου
Το σπίτι της μοναδικής κατοίκου της Κινάρου, της κυρα-Ρηνιώς επισκεύασε ο στρατός.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του στρατού, η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ εκτέλεσε εργασίες επισκευής και αναβάθμισης της πέτρινης οικίας όπου διαμένει η κα Ειρήνη Κατσοτούρχη.
Είχε προηγηθεί σχετική συνεννόηση και προσωπική επικοινωνία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Οι εργασίες, οι οποίες παρουσίασαν ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω χρονιζουσών επισκευαστικών απαιτήσεων και της έλλειψης βασικών υποδομών επί της νήσου, περιελάμβαναν ενίσχυση της στατικής επάρκειας της οικίας, κατασκευή νέας στέγης 40 τ.μ. και στοχευμένες κτηριακές αναβαθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της κας Κατσοτούρχη στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Η Κίναρος είναι μία απομακρυσμένη βραχονησίδα επί της ουσίας με έκταση 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε αυτόν τον “βράχο”, ζει μόνη της στα 74 της η Ειρήνη Κατσοτούρχη.
Γεννήθηκε στην Αμοργό και σε ηλικία τριών ετών πήγε με τους γονείς της στην Κίναρο. Χρόνια μετά έκανε ένα μεγάλο ταξίδι με τον σύζυγό της Μικέ και τα παιδιά της στην Αυστραλία και το 2000 επέστρεψε με τον σύζυγό της στην Ελλάδα. Μαζί αποφάσισαν να εγκατασταθούν για πάντα στη βραχονησίδα Κίναρο.
Το 2013 όμως ο σύζυγός της κυρά Ρηνιώς, έφυγε από τη ζωή και μέχρι σήμερα η κυρία Ειρήνη ζει μόνη, στον τόπο που γεννήθηκε.
Μία φορά την εβδομάδα έρχεται επιδοτούμενο καϊκι από την Αμοργό και της φέρνει τρόφιμα και ότι χρειάζεται. Αν δεν έχει καλό καιρό, μπορεί να κάνει και 20 ημέρες να έρθει στο μικρό λιμανάκι. Για τον εαυτό της φροντίζει μόνη της.
Όπως φροντίζει και τα ζώα της, το μικρό της δωμάτιο και το μνημείο των τριών πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού από το 2016.
Τον Δεκέμβριο του 2019 είχε μιλήσει στην εφημερίδα “Δημοκρατία” όπου μεταξύ άλλων είχε πει:
«Φοβάμαι πως αν κλείσω τα μάτια μου το νησί θα το πάρουν οι Τούρκοι. Ο Ερντογάν άλλωστε κατά το παρελθόν είχε δηλώσεις πως η Κίναρος προορίζεται για χώρο λατρείας. Δεν έχω νιώσει ποτέ απειλή. Παρά το γεγονός πως ζω σε ένα μέρος πάνω από το οποίο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν συχνά πτήσεις δεν τρομάζω» είπε χαρακτηριστικά η 74χρονη κυρία Ειρήνη και συμπληρώνει «Μόνο αν πεθάνω δεν ξέρω τι θα γίνει».