in

Κρυφά τούνελ ανακαλύφθηκαν κάτω από κάστρο στην Κωνσταντινούπολη – Μυστήριο ο λόγος που κατασκευάστηκαν

Υπόγεια τούνελ που είχαν μείνει μυστικά για πάνω από 570 χρόνια αποκαλύφθηκαν κάτω από ζωτικής σημασίας κάστρο, το οποίο θεωρείται θαύμα της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής για την εποχή του.

Τέλεια διατηρημένες κρυμμένες κρύπτες, που δεν άνοιξαν για αιώνες, εντοπίστηκαν τυχαία από αρχαιολόγους – Τα ευρήματα και τα μυστικά που θα «ξεκλειδώσουν»

Το Φρούριο της Ρούμελης βρίσκεται στην περιοχή Σαριγέρ της Κωνσταντινούπολης. Χτίστηκε από τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, λίγο πριν από την Άλωση της Κωνστατιννούπολης. Σκοπός του ήταν η αποτροπή επιθέσεων από τη Μαύρη Θάλασσα. Το φρούριο χτίστηκε στο στενότερο τμήμα του Βοσπόρου (698 μ), ακριβώς απέναντι από το φρούριο της Ανατολίας, που είναι χτισμένο από την πλευρά της Ασίας. Το φρούριο καλύπτει μια έκταση 121 στρεμμάτων.

Το Φρούριο της Ρούμελης

Θεωρείται θαύμα της επιστήμης εκείνης της εποχής, γιατί κατασκευάστηκε σε 4 μήνες. Δούλεψαν σε αυτό 300 τεχνίτες, 700-800 εργάτες, και περίπου 200 αμαξάδες, βαρκάρηδες και μεταφορείς. Το γεγονός ότι χτίστηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνει πόσο προηγμένη ήταν η οθωμανική μηχανική και αρχιτεκτονική

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της IBB (Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης), Mahir Polat, ανακοίνωσε την ανακάλυψη των μυστικών περασμάτων κάτω από το κάστρο της Ρούμελης στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με ανάρτησή του στο Twitter (Χ) , ο Polat σημείωσε ότι, «Μια υπέροχη ανακάλυψη στο  571ο έτος της κατάκτησης. Έχουμε αποκαλύψει τα μυστικά περάσματα κάτω από το κάστρο της Ρούμελης. Μοιραζόμαστε μαζί σας τις πρώτες εικόνες της περιοχής που θα μοιραστούμε με το ευρύ κοινό πολύ σύντομα. Η αποκατάσταση του Φρουρίου της Ρούμελης συνεχίζεται.»

Ο Mahir Polat, έκανε και μια δήλωση στο εργοτάξιο του Φρουρίου της Ρούμελης. Δήλωσε ότι το φρούριο της Ρούμελης χτίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα 4 μηνών το 1452, έναν χρόνο πριν από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης ως το σημαντικότερο σύμβολό της. Εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αποκατάστασης της ιστορικής δομής, έφθασαν σε ένα εύρημα που θα ρίξει φως στην κοινωνική και στρατιωτική ιστορία της δομής, ο Polat δήλωσε ότι ο σκοπός των υπόγειων αυτών σηράγγων θα αποκαλυφθεί στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται.

Είπε ότι σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, οι σήραγγες  θα μπορούσε να είναι αγωγοί ομβρίων υδάτων ή θα μπορούσε να έχουν ανοιχτεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

“Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, μια κάθετη τομή δείχνει τα ευρήματα ενός υπόγειου περάσματος, το οποίο γνωρίζουμε ότι έχει μήκος 125 μέτρα, αλλά υποθέτουμε ότι διαχωρίζεται από άλλα κανάλια και διακλαδώσεις στο εσωτερικό του.

Το πέρασμα διασχίζει το τείχος της πόλης και βλέπουμε ότι υπάρχει ένα δάπεδο που ενώνεται με το δάπεδο της κοιλάδας μπροστά μας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα. Είναι μια δομή που θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ως μεσαιωνική δομή.

Γιατί όπως ξέρετε, έναν χρόνο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Μεσαίωνας επρόκειτο να τελειώσει. Σε μια μεσαιωνική αμυντική δομή, συναντάμε ένα εύρημα με υπόγεια περάσματα. Το πέρασμα σχεδιάστηκε ως ένας πολύ φιλόδοξος διάδρομος, που ξεκινά από ύψος 1-1,5 μέτρων και φτάνει έως και 4-4,5 μέτρα στο τμήμα της στέρνας στο μέσο του φρουρίου. Οι τοίχοι του σώματος έχουν το ίδιο σύστημα πλεξίματος με μπάζα με την τεχνική κατασκευής κατά τη διάρκεια της κατασκευής του φρουρίου. Το άνω κάλυμμα επισκευάστηκε επίσης σε ορισμένα σημεία από καιρό σε καιρό μέχρι τις αρχές του 1900. ”

Σε μια μεσαιωνική αμυντική δομή, συναντάμε ένα εύρημα με υπόγειες διόδους. Το πέρασμα σχεδιάστηκε ως ένας πολύ φιλόδοξος διάδρομος διέλευσης, που ξεκινά από ύψος 1-1,5 μέτρου και φτάνει μέχρι τα 4-4,5 μέτρα στο τμήμα της στέρνας στο κέντρο του φρούριου.  Οι τοίχοι του σώματος έχουν το ίδιο σύστημα πλέξης μπάζων με την τεχνική κατασκευής κατά την κατασκευή του φρουρίου. Το ανώτερο κάλυμμα επισκευάστηκε επίσης σε ορισμένα σημεία κατά διαστήματα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1900».

Ηλίας Ψινάκης: «Δεν είχα καλή σχέση με τον πατέρα μου, ήταν αυταρχικός, δεν τον χώνευα»

Ρίτα Σακελλαρίου: Η καριέρα στα κρυφά, η μεγάλη απώλεια που δεν ξεπέρασε ποτέ και η ανεκπλήρωτη επιθυμία της