in

Κορονοϊός: «Ασθενείς δύο ταχυτήτων»! Μαρτυρία εντατικολόγου του Παπανικολάου

Μια μικρή «Οδύσσεια» η δουλειά ενός εντατικολόγου στο Παπανικολάου. Με δραματικό τρόπο περιγράφει στο Live News πως στην Ελλάδα του σήμερα ζούμε εικόνες από άλλες χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Το γιατί οι γιατροί δεν προσφέρουν όσα θα μπορούσαν στους ασθενείς, παρόλο που υπερβάλλουν εαυτούς.

Οι συνθήκες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου «Παπανικολάου» είναι πρωτόγνωρες, καθώς ο κορονοϊός «επελαύνει» με ταχύτατους ρυθμούς, ειδικά στην Θεσσαλονίκη, όπου και σήμερα, Δευτέρα 16.11.2020 τα νέα κρούσματα ήταν εκατοντάδες.

Τις συνθήκες αυτές, περιέγραψε μιλώντας στην εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega, ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Ευάγγελος Καϊμακάμης και τα όσα είπε είναι συγκλονιστικά.

Περιέγραψε σκηνές που έντρομοι παρακολουθούσαμε σε άλλες χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας και πια συμβαίνουν κι εδώ, στην Ελλάδα. Σκηνές με γιατρούς που εργάζονται πάνω από τις δυνατότητές τους, που “εκ των πραγμάτων” όπως δηλώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά, βρίσκονται στην θέση να “διαλέγουν” ασθενείς. Να μην κάνουν το καλύτερο που θα μπορούσαν διότι απλά οι αντικειμενικές συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν.

Ο κ. Καϊμακάμης υπογράμμισε την πίεση που βιώνει καθημερινά το σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για «καθεστώς πολέμου». «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, το προσωπικό λειτουργεί στα όριά του. Μπορούμε να πούμε ότι δουλεύουμε στο 120 – 150% των δυνατοτήτων μας και των αντοχών μας. Το κύμα των ασθενών είναι τεράστιο και δύσκολα διαχειρίσιμο» σημείωσε συγκεκριμένα ο εντατικολόγος.

Τα “απλά” που… δεν είναι
Ερωτηθείς για τις νέες κλίνες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν, ο κ. Καϊμακάμης αρχικά στάθηκε στο γεγονός πως για να λειτουργήσουν αυτές οι κλίνες, θα πρέπει να υπάρχουν και εντατικολόγοι, οι οποίοι όμως σήμερα δεν αρκούν.

Πέραν αυτών, ο εντατικολόγος του νοσοκομείου της συμπρωτεύουσας περιέγραψε αναλυτικά τα όσα πρέπει να κάνει, τα οποία όλοι εμείς που δεν είμαστε “μέσα στον χορό”, τα θεωρούμε απλά.

Κι όμως είναι το ακριβώς αντίθετο. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Εμείς εννοείται ότι συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τυχαίνει να συνδράμουμε ενώ είμαστε στα δικά μας περιστατικά. Ξέρετε, το να μπεις να κάνεις την ιατρική φροντίδα σε έναν ασθενή Covid μέσα στο κλειστό τμήμα της Covid μονάδας, προαπαιτεί μια ολόκληρη διαδικασία ντυσίματος με τον προστατευτικό προσωπικό εξοπλισμό που είναι πραγματικά χρονοβόρα.

Όταν, λοιπόν, εγώ είμαι εκεί μέσα και χρειαστεί κάτι έκτακτο σε περιστατικό που είναι σε άλλο σημείο του κτιρίου ή ακόμα και σε άλλο κτίριο, προφανώς και δεν θα μπορέσω να πάω έγκαιρα να συνδράμω. Εκεί οι αναισθησιολόγοι και άλλες ειδικότητες, υπερβάλλοντας κι αυτοί τον εαυτό τους κάνουν τα πάντα για να δώσουν ό, τι φροντίδα μπορούν αλλά δεν είναι εντατικολόγοι”.

Ασθενείς δύο ταχυτήτων!
Τι σημαίνουν όλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Καϊμακάμη; Ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή ασθενείς δύο ταχυτήτων. Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ζήτημα, απάντησε: “Εκ των πραγμάτων. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι άλλες ειδικότητες υπερβάλλουν τον εαυτό τους για να καταφέρουν να παρέχουν τη στοιχειώδη ποιοτική παροχή υγείας αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Να μην κοροϊδευόμαστε. Δεν είναι τα πράγματα έτσι ρόδινα. Ούτε το να ανοίξω χ,ψ,ω κλίνες ΜΕΘ λύνει το πρόβλημα.

Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με περιορισμό της πανδημίας. Μόνο με προσοχή και τήρηση των μέτρων της καραντίνας. Αλλιώς είμαστε χαμένοι. Ήδη βλέπουμε φαινόμενα που δεν θα θέλαμε να τα ζούμε. Φαινόμενα σαν αυτά που σας περιέγραψα. Φαινόμενα που ασθενείς νοσηλεύονται σε τμήματα που δεν είναι φτιαγμένα για τέτοιου είδους νοσηλεία, χωρίς την ιατρική παρακολούθηση που χρειάζεται… Πλέον οι δυνατότητες του ΕΣΥ έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Κι αυτό θα έχει συνέπειες και στη θνητότητα. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλο κύμα κρουσμάτων και φοβάμαι ότι δεν έχουμε φτάσει καν στο πικ”.

Οι ΜΕΘ του Παπανικολάου, η επιστολή των 11 και η απάντηση της Διοίκησης
«Κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν, έχουν καλυφθεί στο 100% εδώ και πολλές ημέρες» τόνισε επιπρόσθετα για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, την ώρα που για το ζήτημα αυτό έχουν ειπωθεί πολλά σήμερα.

Θυμίζουμε πως το πρωί της Δευτέρας, 16.11.2020, σε ανακοίνωση 11 διευθυντών Κλινικών αναφέρονταν πως οι ΜΕΘ στο Παπανικολάου είναι στο 100% και γίνονταν έκκληση να μην στέλνονται άλλοι ασθενείς με κορονοϊό! Ανακοίνωση στην οποία απάντησε αργότερα η Διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία αντιθέτως τόνιζε πως ο “Παπανικολάου” μπορεί να ανταποκριθεί και στην αυριανή εφημερία.

Τι είπε από την πλευρά του ο κ. Καϊμακάμης στο Live News για το θέμα; Τα εξής: «Έχουν ανοίξει υποτυπώδεις κλίνες ΜΕΘ σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, αλλά αυτό δεν φτάνει, καθώς μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι γεμίζει αμέσως. Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς γνωρίζαμε ότι όλες οι κλίνες ΜΕΘ μέχρι τη Λάρισα ήταν καλυμμένες. Και ένας ακόμα να χρειαζόταν διασωλήνωση, δεν ξέραμε πού θα πάει.

Άρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα καθεστώς πολέμου. Είμαστε κάθε μέρα στα όριά μας, με ελλιπές προσωπικό για το κύμα των ασθενών».

Η χρονική διάρκεια παραμονής στην ΜΕΘ

Για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε ένας ασθενής που θα μπει στη ΜΕΘ μέχρι να βγει υγιής, τόνισε πως εξαρτάται από τον ασθενή και το πώς θα ανταποκριθεί ο οργανισμός του, αλλά και τα νοσήματα που μπορεί να έχει. «Ένας γενικός κανόνας είναι να βλέπουμε κάποια βελτίωση στις 4-5 ημέρες» πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι περισσότεροι μένουν στη Μονάδα για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δυστυχώς καταλήγουν.

«Μέχρι τώρα, το ποσοστό θνητότητας που είχαμε στη Μονάδα μας είναι 30-35%. Ένας στους τρεις καταλήγει, ενώ δύο καταφέρνουν και βγαίνουν, κάτι που είναι από τα πιο καλά ποσοστά παγκοσμίως» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Καϊμακάμης μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να ανοίξουν ακόμα περισσότερες νέες κλίνες ΜΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα προσωπικό για να τις στελεχώσει.

«Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τον περιορισμό της πανδημίας. Με προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Αλλιώς είμαστε χαμένοι» ξεκαθάρισε ο εντατικολόγος του «Παπανικολάου».

Δείτε όσα είπε

Πηγή: LIve News.

Θετικός στον κορωνοϊό ο Μανώλης Κωστίδης

Ελβετία:«Κάντε διαθήκη αν θέλετε να διασωληνωθείτε»-«Οι αρνητές να μένουν εκτός ΜΕΘ»