Εντυπωσιακές αλλαγές αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, όπου από τους 22 με 24 βαθμούς θα οδηγηθούμε σε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα που παρουσιάζει ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Εν τω μεταξύ, σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο καιρού, μέχρι και την Τετάρτη με ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι από τα δυτικά.
Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό επηρεάζει σήμερα Δευτέρα τα βόρεια τμήματα της χώρας, διαμορφώνοντας καιρό τύπου «Π», με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά αλλά και το ανατολικό Αιγαίο.
Το δεύτερο σύστημα κακοκαιρίας ξεκινά την Τρίτη, δίνοντας αντίστοιχο τύπο καιρού με τους νοτιάδες να κυριαρχούν στα πελάγη, διαμορφώνοντας ένα θερμοκρασιακό προφίλ που μόνο χειμώνα δεν θα θυμίζει. Μέσα στην Τετάρτη αναμένουμε βελτίωση του καιρού η οποία όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα από τα δυτικά δίνοντας και πάλι βροχές και καταιγίδες αυτή τη φορά ενδεχομένως σε πιο γενικευμένο επίπεδο.
Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα συνδυαστεί με τον πολύ ισχυρό και εκτεταμένο αντικυκλώνα (ατμοσφαιρικό βουνό) που θα έχει εγκατασταθεί και οργανωθεί στα βόρεια τμήματα της Γηραιάς ηπείρου.
Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα από το ερχόμενο Σάββατο και μετά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ Εντυπωσιακές αλλαγές αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας…
Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια με διάρκεια
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν θα θυμίζει σε τίποτα την καιρική κατάσταση που βιώνουμε τώρα, με μεγάλες πόλεις να ντύνονται στα λευκά ή και περιοχές με ολικό και ισχυρό παγετό. Ίσως για άλλη μια φορά το φετινό χειμώνα δούμε τον υδράργυρο να «φλερτάρει» με τους -15 ή -20 βαθμούς και το χιόνι να στρώνεται δίπλα στη θάλασσα.
Κακοκαιρία που θυμίζει τον Μάρτη του 1987
Αναλύοντας τα καιρικά φαινόμενα ο μετεωρολόγος, αναφέρει πώς παρατηρώντας κάποιος τους μετεωρολογικούς χάρτες, έτσι όπως διαμορφώνονται στον προγνωστικό ορίζοντα μπορεί να βρει κοινά σημεία ως προς την έναρξη τουλάχιστον του όλου φαινομένου με το ισχυρό κύμα ψύχους που απασχόλησε αρκετές περιοχές της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας τον Μάρτιο του 1987.
Και τότε όπως και τώρα ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης συνδυάστηκε με χαμηλές πιέσεις προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου κατεβάζοντας πολικές αέριες μάζες προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δημιουργώντας ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Ιταλίας το οποίο ενώ βάθαινε κατευθύνθηκε προς τη χώρα μας. Η τότε εξέλιξη οδήγησε σε εγκλωβισμό του πολικού ψύχους για αρκετές ημέρες στην περιοχή μας γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ημερών χιονόπτωσης όπως για παράδειγμα συνέβη και στην Αττική.