in

Ιερά Μονή Όρους Σινά: Το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο – Εκεί σώζεται η πρώτη απεικόνιση του Χριστού

Η Ιερά Μονή Όρους Σινά, ή Μονή της Αγίας Αικατερίνης όπως λέγεται πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην κορυφή του Όρους και στέκει αγέρωχη εδώ και αιώνες. Ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα, γύρω από το ιερό λείψανο της Αγίας Αικατερίνης, η οποία μαρτύρησε για τον Χριστό. Προσκυνήστε στον τάφο της Αγίας και νιώστε την πνευματικότητα να σας πλημμυρίζει

Πρόκειται για την παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο
Για την ένδοξη Αγία διεσώθησαν «μαρτύρια», εγκωμιαστικοί λόγοι, συναξαριακές διηγήσεις, ασματικοί κανόνες και ποιητικές συνθέσεις, που εξιστορούν τον βίο και το μαρτύριο της και έχουν αποτελέσει το αντικείμενο συστηματικής μελέτης των επιστημόνων από τον 18ο αιώνα εως σήμερα.

Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ.

Στην βυζαντινη αυτοκρατορία του Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, χτισμένη πάνω στη «φλεγόμενη βάτο» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.

Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του, που περιγράφει τα δικαιώματα των χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς.

Άποψη του εσωτερικού της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά. Πηγή εικόνας: Έκδοση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1967)

Η Ιερά Μονή Όρους Σινά με τη σπουδαία βιβλιοθήκη
Η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και Κωδίκων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού.

Ο «Σιναϊτικός κώδικας», που βρίσκονταν αρχικά στη μονή ως τον 19ο αιώνα, τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Μεταξύ των κειμηλίων τής Μονής, ξεχωρίζει η συλλογή των φορητών εικόνων, η πλουσιότερη αριθμητικά και σημαντικότερη παγκοσμίως. Το Σινά είναι από τούς ελάχιστους τόπους όπου σώζονται εικόνες τού 6ου και 7ου αιώνα, απαράμιλλης ομορφιάς και τεχνικής. Εδώ βρίσκονται και οι παλαιότερες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας.

Σώζεται μέρος από την πρώιμη Σλαβική Γραμματεία του 10ου-11ου αιώνα και φθάνουν έως την υστεροβυζαντινή περίοδο. Αρκετά έχουν γραφεί στην «γκλαγκολιτική» γραφή, που επινόησαν οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος για να αποδώσουν στην σλαβική γλώσσα τα ιερά κείμε­να.

Η Βιβλιοθήκη του Σινά συγκαταλέγεται δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και Κωδίκων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανο. Πρόκειται για 125 τμήματα και 22 σπαράγματα, αρκετά εκ των οποίων ανάγονται στον 6ο αιώνα και παραδίδουν σημαντικά κείμενα.

Πεζοπορία 6 ωρών: Επιλέξτε ανάμεσα σε δύο μονοπάτια για να φτάσετε στην κορυφή, νιώθοντας την πνευματικότητα και την γαλήνη του τοπίου.

Εντός του χώρου τής Μονής η κίνηση των επισκεπτών είναι προδιαγεγραμμένη και προσχηματική.

Θεωρείται δεδομένη η σεμνότητα της περιβολής ως προς τον χώρο και δεν επιτρέπονται οργανωμένες ξεναγήσεις και μαγνητοσκοπήσεις.

Για την άνοδο στην Κορυφή πρέπει υπολογίζουμε συνολικό χρονικό διάστημα πέντε έως επτά ωρών.

Υπάρχουν δύο δρόμοι, ο ιστορικός και ο νεώτερος, πού αρχίζουν πίσω από την Νοτιοανατολική πλευρά της Μονής. ο πρώτος είναι συντομότερος, αλλά αρκετά ανηφορικός και δύσβατος. Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι διαμορφωμένος με απότομα σκαλοπάτια.

Γιά το μεγαλύτερο μέρος του είναι δυνατόν να μισθώνονται καμήλες, πού πάντοτε είναι διαθέσιμες έξω οπό την Μονή. Στην συνέχεια ακολουθεί πεζοπορία σε πέτρινα σκαλοπάτια προς την Αγία Κορυφή.

O Xριστός Παντοκράτωρ. Η παλαιότερη απεικόνιση του Χριστού, που φυλάσσεται στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Τέταρτος σε ολόκληρο τον κόσμο: Σπουδαία διάκριση για 14χρονο Έλληνα μαθητή στο σκάκι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Ανθή Βούλγαρη για το ντοκιμαντέρ για τα Τέμπη: «Έκλαıγα κάθε φορά που δıάβαζα τα ονóματα των θuμάτων»