«Τελευταία έξοδος, Ρίτα Χέιγουορθ», με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε η ταινία στην Ελλάδα και όλοι πίστευαν ότι θα παρακολουθούσαν μια ιστορία για τη μεγάλη ηθοποιό. Η υπόθεση της όμως ήταν τελείως διαφορετική.
Στη δημοφιλέστερη βάση δεδομένων κινηματογραφικών ταινιών, IMDb, η ταινία βρίσκεται στην πρώτη θέση με βάση τις ψήφους του κοινού και θεωρείται μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών.
Ο λόγος για το «Shawshank Redemption» που στην Ελλάδα μεταφράστηκε ως «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» και με τις ψήφους περίπου 1.629.000 χρηστών βρίσκεται στην πρώτη θέση του IMDb!
Μπορεί η ταινία να βρίσκεται στην κορυφή στην «εγκυκλοπαίδεια» του κινηματογράφου IMDb, ωστόσο η πορεία της στο box office ήταν απογοητευτική, προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ από τα οποία δεν κέρδισε κανένα και τα δικαιώματα τα αγόρασε ο σκηνοθέτης από τον συγγραφέα Steven King για μόλις ένα ευρώ!
Όσον αφορά την πλοκή της ταινίας, ένας τραπεζίτης, ο Andy Dufresne, κατηγορήθηκε για τον θάνατο της γυναίκας και του εραστή της και οδηγήθηκε στη φυλακή «Shawshank». Είκοσι χρόνια οργάνωνε το σχέδιο απόδρασης του και το κατάφερε χάρη σε μια αφίσα της Ρίτα Χέιγουορθ… Στη φυλακή γνωρίστηκε και έγινε φίλος με τον Ellis «Red» Redding.
Δείτε μερικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε για την ομολογουμένως κορυφαία αυτή ταινία…
Τα δικαιώματα του βιβλίου πουλήθηκαν για ένα δολάριο!
Η ταινία είναι βασισμένη στη νουβέλα του Steven King με «Rita Hayworth and Shawshank Redemption», ο οποίος πούλησε τα δικαιώματα του βιβλίου στον σκηνοθέτη και φίλο του Frank Darabont για μόλις ένα δολάριο!
Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο Oscars.org, η πρώτη προσπάθεια του Darabont πίσω από την κάμερα ήταν πάλι σε κείμενο του King και επρόκειτο για ένα 30λεπτο φιλμ βασισμένο στην ιστορία «The Woman in the Room». Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε μέσω της τακτικής: «Dollar Baby» του Steven King. Δηλαδή ένα συμβόλαιο που έδινε την άδεια σε επιλεγμένους δημιουργούς και φοιτητές να χρησιμοποιούν ιστορίες του μεγάλου συγγραφέα για μόλις ένα δολάριο.
Όσον αφορά το σενάριο του «Rita Hayworth and Shawshank Redemption», αυτό βρισκόταν στη συλλογή «Different Seasons» που εκδόθηκε το 1982.
Ο Darabont άλλαξε το τίτλο, καθώς θεώρησε ότι θα παραπλανούσε το κοινό, σε «The Shawshank Redemption».
Οι υποψήφιες για τον… ανύπαρκτο ρόλο – Οκτώ εβδομάδες για να ολοκληρωθεί το σενάριο
Ο σκηνοθέτης Frank Darabont άλλαξε τον τίτλο κόβοντας το «Rita Hayworth» αφού γυναίκες ηθοποιοί έστελναν τα βιογραφικά τους για να πάρουν μέρος στις ακροάσεις με το σκεπτικό πως η ταινία αφορούσε τη ζωή της Ρίτα Χέιγουορθ.
Κατά τη διάρκεια των κάστινγκ, μάλιστα, ο σκηνοθέτης έλαβε μια κλήση από έναν ατζέντη ενός σουπερμόντελ, ο οποίος του είπε ότι το σενάριο ήταν ό,τι καλύτερο είχε διαβάσει και η πελάτισσά του θα ήταν ιδανική για τον –κυριολεκτικά ανύπαρκτο- ρόλο της Χέιγουορθ!
Το σενάριο ολοκληρώθηκε σε δύο μήνες. Όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Steven King, σύμφωνα με το vanityfair.com, ο Darabont έκανε άθλο μετατρέποντας τη νουβέλα σε ένα συναρπαστικό σενάριο.
Η πορεία προς τη μεγάλη οθόνη
«Κάλεσα τον ατζέντη μου και του είπα: Δε με νοιάζει ποιόν ρόλο θα παίξω, εγώ θέλω να συμμετάσχω» θυμάται ο Morgan Freeman όταν έκανε την πρώτη ανάγνωση του σεναρίου.
Για τον ρόλο του Red ήταν υποψήφιοι οι Clint Eastwood, Harrison Ford, Paul Newman και Robert Redford, καθώς στην ιστορία ο ήρωας είναι ένας ηλικιωμένος Ιρλανδός με κόκκινο μαλλί. Ο σκηνοθέτης, ωστόσο, άλλαξε τον χαρακτήρα και προτίμησε τον Morgan Freeman.
Όσον αφορά το ρόλο του πρωταγωνιστή Andy Dufresne, υποψήφιος ήταν και ο Kevin Costner, ο οποίος μάλιστα τον αρνήθηκε για να δουλέψει στην πανάκριβη παραγωγή Waterworld. Έτσι, τον ρόλο πήρε ο Tim Robbins και ο Costner μερικά χρόνια αργότερα παραδέχτηκε ότι μετάνιωσε για την απόφαση του να αρνηθεί τον ρόλο του Andy Dufresne.
Στα άγνωστα γεγονότα γύρω από την ταινία περιλαμβάνεται και το ότι το γύρισμα για τη σκηνή της πρώτης κουβέντας του Andy και του Red στο προαύλιο της φυλακής κράτησε εννέα ολόκληρες ώρες για να βγει ένα αποτέλεσμα λίγων λεπτών.
Όλες αυτές τις ώρες ο Morgan Freeman έπαιζε με μια μπάλα, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να πάει στα γυρίσματα με το χέρι δεμένο. Αξίζει να σημειωθεί πως στη φωτογραφία σύλληψης του Red -όπου υποτίθεται πως είναι νεαρός ο Morgan Freeman-, απεικονίζεται ο γιος του Alfonso. Το ίδιο δύσκολο ήταν και το γύρισμα στο οποίο ο Andy σερνόταν μέσα σε ακαθαρσίες προκειμένου να αποδράσει. Ο λασπότοπος ήταν νερό με πριονίδι και… σοκολάτα.
Η πορεία της ταινίας
Τον Σεπτέμβριο του 1994, η ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες και όπως συνηθίζεται, σκηνοθέτης και παραγωγός πήγαν σε μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής να την απολαύσουν και να αποσπάσουν σχόλια από το κοινό. Την αίθουσα όμως την βρήκαν άδεια!
Ο Morgan Freeman αποδίδει την αιτία στον κακό τίτλο που μπέρδεψε τον κόσμο που δεν μπόρεσε να καταλάβει τι ακριβώς είναι η ταινία. Όσον αφορά τους αριθμούς για την πορεία της ταινίας στο box office είναι γνωστό πως το συνολικό budget έφτασε τα 25 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η ταινία άνοιξε στην 9η θέση με 2,4 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
Επιπλέον, η ταινία προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ από τα οποία δεν κέρδισε κανένα, αφού ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός καθώς εκείνη την χρονιά κυκλοφόρησαν τα Forest Gump και Pulp Fiction.
Σύμφωνα με το άρθρο του Vanity Fair για τα 20 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας, το ανερχόμενο τότε κανάλι TNT έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της ταινίας, αφού εξασφάλισε την άδεια προβολής της ταινίας το 1997 και την έβαζε σε συχνές επαναλήψεις. «Ήταν σαν μια βελανιδιά που μεγαλώνει- ξέρεις, αργή πρόοδος» δήλωσε ο Morgan Freeman για τη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο κοινό και την ταινία.
Παρακολουθήστε το τρέιλερ: